Home Любопитно Какво да правим при ухапване от змия и как да предпазим себе си и дома си

Какво да правим при ухапване от змия и как да предпазим себе си и дома си

от izumitelno
0 коментар 2,3K преглеждания

Топлите дни са идеалният момент, в който змиите излизат, за да се пекат на слънце. По принцип ако не ги закачате, няма да имате проблеми. Змията не напада първа, ако не се почувства застрашена.

Но в същото време не са изолирани и случаите, в които хората търсят помощ, защото са били ухапани от змия.

У нас живеят 16 вида змии, като не всички от тях са отровни. От змиите по нашите земи 5 вида имат способността да произвеждат токсини, като само на 2 от тях отровата е относително опасна за човека – пепелянката и усойницата.

Какво да правим при ухапване от змия и как да предпазим себе си и дома си

Ако сте ухапани от змия, най-важното е да определите дали е отровна или не. За разлика от неотровните змии, отровните имат триъгълна глава и тесни елипсовидни очи.

Те се различават и по формата на телата си, отровните са къси и набити, за разлика от неотровните, чието тяло е тънко и издължено. Все пак трябва да се отбележи, че разграничаването на змиите по този начин се отнася само за района на Европа.

Ако ви ухапе змия, недейте да се опитвате да я търсите. Това само ще увеличи риска да пострадате отново. Ако все пак змията бъде убита, тогава е желателно да я занесете в болницата за точна идентификация, което да помогне при определянето на правилната противоотрова.

На мястото на ухапването обикновено се виждат две прободни рани от зъбите на змията, на около 6 до 8 мм една от друга, въпреки че е възможно да има само една рана или дори само драскотина. Намирането на рана не означава, че непременно е инжектирана отрова в тялото.

Симптоми на ухапване от змия

В рамките на два часа на мястото на ухапване се появяват болка и подуване. При тежко отравяне болката се появява бързо и е необичайно остра; отокът също се разпространява бързо и може да бъде придружен от обилно подкожно кървене.

Заедно със зачервяване на кожата могат да се появят мехури с кърваво съдържание. Непосредствено след ухапването се появяват симптоми като световъртеж, гадене и повръщане, усещане за обща слабост и подуване на областта на лимфните възли (в слабините при ухапване по крака или в подмишницата при ухапване на ръката).

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Предсказания за бъдещето на България

Послания от Библията

 

Бледата и студена кожа, покрита с пот, с ускорен пулс и спадане на кръвното налягане са признаци на шок, който обикновено се развива постепенно и е основната причина за смърт.

Лечение на рани

Ако змията не е отровна, раната трябва да се измие обилно с вода, да се намаже с антибиотичен мехлем и да се увие с бинт. Трябва да се провери кога за последен път лицето е ваксинирано срещу тетанус, така че ако са минали повече от 5 години, ваксината трябва да се повтори.

При съмнение за отровна змия ухапаният трябва да остане неподвижен, т.е. трябва да се избягва най-малкото движение, а ръката или кракът с раната от ухапване трябва да се обездвижи.

Не се препоръчва изсмукване на отровата на мястото на ухапването! Превързването на рана от ухапване също не се препоръчва, тъй като може да доведе до усложнения.

Превързването е добре да се извършва от медицинско лице. Също така не трябва да се слага лед върху раната.

Необходимо е незабавно да откарате лицето в болницата.

Обикновено жертвите на ухапване от змия се хоспитализират, независимо дали змията е отровна или не.

Антидотът за ухапване от змия се дава в болнични условия интравенозно и само при стриктни показания, тъй като самият серум може да причини сериозни и дори животозастрашаващи реакции.

Предотвратяване на ухапване от змия

Какво да правим при ухапване от змия и как да предпазим себе си и дома си

Някои ухапвания, като например когато някой случайно настъпи змия, е почти невъзможно да се предотвратят. Има обаче предпазни мерки, които могат значително да намалят шанса да бъдете ухапани от змия:

Оставете змията на мира. Много хора са ухапани, докато се опитват да убият змия или да се приближат възможно най-близо до нея. Змиите обикновено бягат и рядко нападат.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Разчетоха древно евангелие, предсказващо бъдещето

 

Избягвайте високата трева, ако нямате подходящи обувки (дебели кожени ботуши) и останете по утъпканите пътеки колкото е възможно повече.

Не поставяйте ръцете и краката си на места, които не се виждат (например не поставяйте ръката си в храст или зад камък). Не вдигайте камъни или парчета дърво, освен ако не сте достатъчно далеч от потенциална атака на змия.

Бъдете особено внимателни и нащрек, ако катерите скали.

Как да изгоните змиите от двора си

Какво да правим при ухапване от змия и как да предпазим себе си и дома си

Въпреки че повечето змии не са отровни, те често са нежелани гости в нашите имоти. Косенето и почистването е сравнително лесен начин да намалите възможността за заселване във вашата градина.

Подслон и източници на храна

Повечето от тези хищници предпочитат да избират хладни, влажни и тъмни местообитания, като купчини дърва, дъски ,гъсти храсти или висока трева. А мишките и гризачите също използват тези места. За да намалите възможността от поява на змии, премахнете потенциалните скривалища както за хищници, така и за плячка.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Легендата за шестте раси

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

 

Косете тревата редовно и подрязвайте живия плет, особено тези, които растат близо до земята. Поставете камъни и дърва за огрев далеч от градината и къщата, а още по-добре на рафтове. Освен това дръжте храната за домашни любимци в запечатани кутии.

Природни репеленти

Поръсете сода за хляб около градината и двора си и ще отблъснете змиите, които според някои изследвания не харесват содата. Така че, ако се страхувате от змии, поръсете сода за хляб на малки купчинки в градината.

Най-големите врагове

Чести врагове на тези влечуги са кучетата и разбира се токачките. Кучетата реагират много бурно на близостта на змиите и често се сблъскват с тях, пише zdrave.to

Токачките са птици, които издават специфичен звук, когато наоколо има змии. Има народно поверие, че ако имаш токачка в двора, змията няма да дойде там. Токачките са тачени и в борбата с гризачи и вредители.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Методи за премахване на уроки и урочасване при деца

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

Феномени: Българката, която почти не спи

Библейският код разгадал 5000 пророчества

Кои са седемте смъртни гряха и защо са толкова опасни?

Загадъчните свитъци на Мъртво Море

Легендата за мистичната богиня Бастет

Цар Иван Асен II – най-силният владетел на Балканския полуостров: живот и управление

 

снимки: pixabay.com / източник: novini.bg

Може да харесате още