Pin Up еротика от миналия век

Алберто Варгас е перуански художник, творил през 40-те години на миналия век. Той създал серия от еротични картички, които много се харесали на публиката не само в Латинска Америка, но и из целия модерен свят. Варгас се смята за един от родоначалниците на стила Pin Up. В онези, все още консервативни времена, фината еротика на изкусителните красавици в картичките му вълнувала въображението на мъжете по света, а много дами им подражавали.

Автор: Alberto Vargas

Най-популярна станала серията наречена “Френски картички”.

Стилът Pin Up бързо станал любим и на много фотографи. В Америка той навлязъл и в рекламите. Pin Up стилът е актуален и днес, защото по фин начин подчертава идеала за женска красота.

С времето се е променял, като се е насочвал към един или друг тип женственост, придобивала нарицателни имена, като “Лолита” и “Лусита”. Но кокетните момичетата Pin Up остават все така чаровни.

Автор: Alberto Vargas

Този стил налага изискан модел на еротична визия, която винаги ще бъде актуална, дори днес в лишените от табута времена. “Pin Up е вечен!”

Феминистките, разбира се недоволствали срещу идеализацията на женската красота и смятали, че Pin up картинките унищожават морала и засягат правата на жените. Но щом на времето не са успели да повлияят на разпространението на еротичните картички, то вече бунтът им е безпредметен. Днес Pin Up картичките са по-скоро еталон за благоприлична еротика, в сравнение с наистина фрапиращите съвременни примери в тази област.

Автор: Alberto Vargas

Напоследък всичко ретро е много модерно и интереса към ретро картичките от този тип още повече нараства.

В статия на френски моден журнал се казва: “Това е признак за една нарастваща носталгия на човечеството по времето, когато еротиката е доста по-дискретна, но много по-въздействаща”.

Автор: Alberto Vargas

 

 

Автор на картичките: Alberto Vargas

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 14 =