Home Изкуство Цветният и фантастичен свят на Дейл Чихули

Цветният и фантастичен свят на Дейл Чихули

от izumitelno
0 коментар 163 преглеждания

Причудливите и цветни стъклени творения на Дейл Чихули често са грандиозни скулптури, които сякаш изскачат от страниците на абстрактна приказка. Te са мечтателни интерпретации на морски същества, подводни пейзажи и плаващи водорасли. Сред тях има масивни кълба с райета в цветовете на дъгата, извисяващи се шипове и фантастични извити творения.

 

Прецизно изработени и сглобени, тези стъклени произведения представляват десетилетия работа не само на Чихули, но и на неговия екип от майстори на стъклото.

Инсталациите на Чихули са излагани в САЩот Атланта и Денвър до Нешвил и Сиатъл. Неговите произведения са показвани и на много други различни места като Венеция, Монреал, Лондон и Йерусалим.

Някои от инсталациите на Чихули биват разполагани в ботанически градини. Често това е интересна комбинация, тъй като фантастичните, митични произведения някак не изглеждат неуместни сред поддържаните лехи и прекрасните водни съоръжения. Сред целите на тези експозиции е и да се привлекат хора, които при други условия не биха посетили ботаническа градина.

Цветният и фантастичен свят на Дейл Чихули

Кой е Дейл Чихули?

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-големият български остров – от световна сензация до непростим грях – костите на Йоан Кръстител

Мистерията с Торинската плащаница

 

Дейл Чихули е роден през 1941 г. в Такома, Вашингтон. Въпреки че е известен със своите творби от стъкло, той започва своята художествена кариера с тъкане. Чихули експериментира, като вплита стъклени парчета в тъкани гоблени, което в крайна сметка го насочва към издухването на стъкло. Той съчетава този интерес с увлечението си по архитектурата.

Чихули винаги се е интересувал от начина, по който формите си взаимодействат със светлината и пространството. Неговите инсталации са създадени в диалог със средата, в която са разположени, взаимодействайки хармонично с интериорни и външни пространства и често създавайки емоционални преживявания.

Творецът губи зрението на лявото си око през 1976 г. след автомобилна катастрофа. Това и други наранявания го правят неспособен да издухва сам стъкло. Сега Чихули разполага с екип от близо 100 занаятчии, дизайнери, търговци и други служители.

Произведенията на Чихули

Произведенията на Чихули са изложени в няколко галерии и са част от повече от 200 музейни колекции по целия свят.

Не всички творби на Чихули са разположени в градини или музеи. Много туристи всеки ден виждат едно от най-колоритните му произведения – таванът в хотел Беладжио в Лас Вегас, който се състои от 2000 стъклени цветя на твореца.

Цветният и фантастичен свят на Дейл Чихули

Чихули създава неочаквани преживявания на невероятни места. Той е организирал впечатляващи публични изложби по целия свят – във Венеция, Йерусалим, Монреал...

От 1994 г. до 1996 г. творецът работи с майстори на стъклото във Финландия, Ирландия, Мексико и Италия, за да създаде Chihuly Over Venice“. Това е серия от полилеи, които той окачва над канали и площади в любимия си град – Венеция.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Търсят живи потомци на Исус с находка, открита в България

 

Най-ценната и уникална находка в целия свят е открита в България

 

Четири години по-късно, най-амбициозната публична изложба на твореца – „Чихули в Светлината на Йерусалим 2000, е видяна от повече от един милион посетители на музея Кулата на Давид. Експозицията представлява драматично съпоставяне на повече от дузина стъклени инсталации с износения от времето груб камък в древния обект.

През 2005 г. творби на Чихули са изложени в Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон.

През 2007 г. творецът създава шест големи произведения като декор за постановката на Сиатълската симфонична опера „Замъкът на херцога Синята брада“ на Бела Барток. В продължение на няколко години те пътуват и се появяват в продукции в Тел Авив; Нашвил, Милуоки, Уисконсин, Норфолк, Вирджиния и Уичита, Канзас.

Цветният и фантастичен свят на Дейл Чихули

Дейл Чихули продължава да твори и допълва своя цветен и фантастичен свят, съчетавайки иновации и традиции в невероятни комбинации.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Седем тайнства за Васил Левски

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават

От Търново до харема на султана: Принцесата, която се жертва, за да спаси Българското царство

Може да харесате още