Home История Седем тайнства за Васил Левски

Седем тайнства за Васил Левски

от izumitelno
0 коментар 436 преглеждания

Левски е нашият Христос. Апостола е Спасителя на българите от вековното тегло. Носител на просветлението, че не са роби в империята на стамбулските султани. Трошител на ярема и водител към свободата. Заради него ни има днес!

Житието на Исус е изградено от тайнства. Така е и с живота на Васил Левски. Не знаем кога точно е роден, нито къде е погребан. Търсил ли е ласка в обятията на любима. Имал ли е двойници по безкрайните друмища. Предателство или случайност е пътят на неговата Голгота.

1. Рождението

Родът на Васил Левски е от карловското село Кочмаларе, сега Отец Паисиево. Там живял Драгой, който имал син Видул с наследник Кръстил. Той е баща на още един Видул и Тудур.

През 1793 г. Тудур преписва “История славяноболгарская” и в полетата добавя фамилната летопис. Отбелязва, че баща му е обесен в Цариград за заговор срещу султана. Турците убили брат му в Пловдив, а на него кърджалии отрязали ръката.

“На 1812 сене чума ни изтръшка – хроникира книжовникът, – турци ми зае нишана и калъча, устана ми силяха; от Томина неделя ду Игнажден лежах у апсаната у Едрене, па ме пущиа; сичкото беше за убиения Сабри бей от Фелибе, дето го уби наш Кунчу, па забегна у Войнягово, та са скри.”

 

Кунчо е дядото на Васил Левски. Бил “багрилец” на гайтани, занимавал се още с търговия на вълна и добитък.

Синът му Иван Кунчев наследил гайтанджийството в Карлово. Взема за невеста Гина Караиванова, с която имат пет деца. Второто е Васил, роден през 1837 г., но датата не е известна.

Седем тайнства за Васил Левски  В Ботевия календар за 1875 г. Левски е заедно със св. 40 мъченици.

По повод освещаването на паметника в София през 1895 г. фамилен съвет се събира да реши загадката. Установено е, че на 4 юли бащата Иван бил на сватба, но майката Гина я нямало, защото очаквала дете. Съветът приема, че най-вероятно бъдещият Левски се е появил два дни по-късно. Така 6 юли 1837 г. влиза в календара на великите българи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

София – кална, тъмна и заобиколена от селски бостани

 

Легендата за русенските тайни подземия и Влад Цепеш

2. Любимите

Има опити да изкарат Левски възрожденски Казанова. Докато изграждал революционната организация, плетял любовни интриги. Примамвал с годеж прелъстените, и то не веднъж, в бурната си биография.

Истината е, че първото и последно либе на Апостола е Евгения Бояджиева. Родена като Ана около 1850 г. в Карлово, тя учи в местното девическо школо и става послушница в калоферския метох “Рождество Христово”. Приема духовното име Евгения.

През 1867 г. Васил Левски е знаменосец в четата на Панайот Хитов. При едно слизане от Балкана зърва девойката. Тъмните коси и светлите очи пленяват горския юнак.

Левски записва в тефтерчето си: “Сбогом, мила, кой знай дали щеш ме види вече жив. Но, драга, не щеш ме забравиш, ако падна аз убит…”

Евгения преживява залавянето и гибелта на своя любим. След Априлското въстание тя помага на лейди Емили Странгфорд да организира болници за пострадалите. По време на Руско-турската война минава Балкана и отива в Търново, където шие дрехи за бежанците. След Съединението през 1885 г. е председателка на дружество “Милосърдие” в Карлово.

Седем тайнства за Васил Левски  Според народната памет Апостола е погребан в църквата “Св. Петка Самарджийска”.

В заника на живота си първото и последно либе на Васил Левски буквално гладува. Издъхва от изтощение през трагичната за България 1913 г.

3. Двойниците

Теория на конспирацията твърди, че край София е обесен двойник на Васил Левски. Фантасмагория, но Апостола наистина е имал биологични копия. Двама заблуждават турската полиция, която се опитва да го залови.

Васил Иванов от еленското село Беброво бил като близнак на своя съименник. През 1870 г. той е по търговски дела във Враца. Като го мяркат, заптиетата моментално го тикат в кауша. През Видин двойникът е изпратен в Русчук, където решават да го съдят.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Американският президент, който спаси България

 

От Търново до харема на султана: Принцесата, която се жертва, за да спаси Българското царство  

 

В Елена се получава запитване от властите дали познават въпросното лице. Васил отървава въжето, понеже мюдюринът декларира, че бунтовници в тоя чорбаджийски край няма.

След арабаконашкия обир през септември 1872 г. портретът на автентичния Левски е изложен по градове и села. По-първите люде са привиквани да съзерцават фотото. “Не сте ли виждали някога и някъде негова милост?”, питали ги чалмите.

Изневиделица баш комитата го разпознават в село Хърсово и веднага му слагат прангите. Арестантът е докаран в София, където се оказва, че приликата е само външна. Фалшивият Левски бил търговец на шаяци и терлици, а на всичкото отгоре и турчин – казвал се Осман.

4. Предателите

Няма доказателство, че поп Кръстьо Никифоров е предал Апостола на българската свобода. Той обаче поема греха за най-грозното издайничество в националната ни история.

 

Попива вината около погубването на Васил Левски и персонифицира предателството изобщо. Името му е нашенски синоним за предател, както в общочовешки план е библейският Юда.

В сянката на отчето се спотайват откровени черни души като Иван Лилов Фурнаджиев. Той е секретар на Тетевенския революционен комитет. Изправен пред комисията, която разследва арабаконашкия обир, Иван казва и онова, което не го питат. Протоколът от разпита е засвидетелствал усилията му да заслужи званието доносчик. / Източник:24 часа  

 За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Коя е жената опълченец на Шипка, която се сражава, преоблечена като мъж

Ванга: Когато намерят костите на Левски, чудо ще стане с България!

Историята на преподобна Стойна и какво пророкувала Ванга за нея

Героичното Априлско въстание възкресява надеждите на българите за свобода

Гьобекли тепе – тук е заченато човечеството

Рокфелер, който искаше да разкрие тайната за НЛО

Куполната гробница при Мезек – какви тайни на траките пази тя  

Мистичен подземен тунел прекосява почти цялата територия на страната ни, свързва Родопите с Румъния

12 000 годишните масивни подземни тунели са истински и се простират от Шотландия до Турция

Може да харесате още