Home Любопитно Кафето в рекордите на Гинес

Кафето в рекордите на Гинес

от izumitelno
0 коментар 114 преглеждания

В Световните рекорди на Гинес има много записи, свързани с кафето – любима напитка на милиони хора по света. Някои от тях дори са подобрявани по няколко пъти. Най-много кафени зърна, преместени с клечки, Най-голяма пирамида от чаши за кафе, Най-бързо превозно средство, задвижвано с кафе… Кои са най-изумителните рекорди, вдъхновени от кафето?

 

Най-голяма чаша кафе

Най-голямата чаша кафе съдържа 26 939,22 литра от напитката. Рекордът е поставен в Мексико на 10 декември 2022 г. Използвани са 300 кг кафе, а чашата е с височина 3,05 м и диаметър – 3,5 м. Подобряван е няколко пъти през последното десетилетие с все по-големи и по-големи чаши, така че текущият рекорд вероятно е само временен.

 

Най-голяма колекция от кани за кафе

Този рекорд е поставен на 2 ноември 2012 г. от Робърт Дал от Германия, който е събрал 27 390 кани за кафе. Този удивителен брой кани се съхранява в неговите къща, фермерски магазин и ресторант.

 

 

Най-бързо превозно средство, задвижвано с кафе

Очевидно кафето може да дава енергия не само на хората, но и да бъде използвано като гориво.

 

Най-бързото превозно средство, задвижвано с кафе, е достигнало средна скорост от 105,451км/ч. То е конструирано и управлявано от Мартин Бейкън от Великобритания, а рекордът на Гинес е регистриран на 19 февруари 2013 г.

Кафето в рекордите на Гинес<br>

Най-много аромати кафе, разпознати със завързани очи за една минута

12 различни аромати кафе са разпознати за една минута. Рекордът принадлежи на Андре Ортолф от Германия и е записан на 1 юли 2023 г. в Ница, Франция.

 

Най-голямо кафене

Най-голямото кафене от 1 април 2023 г. е Positive Space 566 в Република Корея. То разполага с 2 190 места, разположени на 4 етажа на площ от 6 061, 59 м2.

Най-голяма пирамида от чаши за кафе

Най-голямата пирамида от чаши за кафе, вписана в книгата на Гинес, се състои от 23 821 чаши и е построена на 25 септември 2016 г. Рекордът е поставен в Индия.

Най-дълго пътуване с кола, задвижвана с кафе

 

Фолксваген Сироко от 1988 г. е изминал 337 км от Лондон до Манчестър във Великобритания, задвижван с кафе. Рекордът е регистриран през март 2010 г. Колата може да развие до 60 мили/час, а разходът ѝ е 56 кафета еспресо на миля.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Плюсовете и минусите при ежедневната употреба на кафе

 

Как влияе кафето на тялото и мозъка ви само за 6 часа

 

 

Най-много хора с различна националност на кафе парти

 

75 различни националности са регистрирани на кафе парти, организирано от студентската мрежа Еразъм в Швеция на 15 ноември 2022 г.

 

Най-много кафени зърна, преместени с клечки за 1 минута

Този рекорд на Гинес принадлежи на Наоки Мисуно от Япония. Той е преместил с клечки за хранене 56 кафени зърна за една минута на 4 юни 2023 г. Интересно е, че преди това рекордът е принадлежал на италианец.

Най-кратко време за изпиване на чаша кафе

 

На Андре Ортолф от Германия е отнело само 2,81 секунди да изпие кафето си. Този рекорд е поставен на 5 януари 2024 г., когато той подобрява предишния си резултат от 3,17 секунди от 2021 г.

Кафето в рекордите на Гинес<br>

Изкуството също присъства в рекордите на Гинес, свързани с кафе

Най-голямата мозайка от кафени зърна е завършена на 11 декември 2011 г. и е 25,18 м2. Тя е посветена на музиката. На нея са изобразени изпълнители от пет различни континента: бразилска танцьорка, барабанистка от Япония, кънтри певец от САЩ, акордеонист от Европа и барабанист от Африка.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Американският президент, който спаси България

 

 

От Търново до харема на султана: Принцесата, която се жертва, за да спаси Българското царство  

 

Най-голямата мозайка от утайка от кафе – 25,96 м2, изображение на DJ Black Coffee – южноафрикански диджей и Най-голямата рисунка с кафе – 220,96 м2 също са изключителни творби.

Най-бърз диван

 

Този любопитен рекорд на Гинес е индиректно свързан с кафето. С моторизиран диван е развита скорост от 163,117 км/ч в Австралия. Поводът за тази зрелищна проява е събитие, организирано за представянето на марка студено кафе.

Кафето в рекордите на Гинес<br>

Докато кафето е ежедневното гориво за някои от нас, други го използват като автомобилно гориво или за вдъхновение, за да създадат нещо ново и удивително. Каквото и да е неговото влияние, чаша ароматно кафе сутрин е предпочитано начало на деня за всеки любител на тази напитка.

 За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Легендата за русенските тайни подземия и Влад Цепеш

 

София – кална, тъмна и заобиколена от селски бостани

Коя е жената опълченец на Шипка, която се сражава, преоблечена като мъж

Ванга: Когато намерят костите на Левски, чудо ще стане с България!

 

Историята на преподобна Стойна и какво пророкувала Ванга за нея

 

Може да харесате още