Home Любопитно Как влияе кафето на тялото и мозъка ви само за 6 часа

Как влияе кафето на тялото и мозъка ви само за 6 часа

от izumitelno
0 коментар 1,5K преглеждания

„Все по-нарастващите изследвания показват, че за консуматорите на кафе, в сравнение с тези, които не консумират,е: по-малко вероятно да получат диабет тип 2, болестта на Паркинсон и деменция; при пиещите кафе са налице по-малко случаи на някои видове рак, проблеми със сърдечния ритъм и инфаркти. „-WebMD

След водата, кафето е най-широко консумираната напитка в света. Растенията, от които се произвеждат кафени зърна, се рафинират в повече от 70 страни. Дали се пие за сутрешно събуждане или да пребори среднощното желание за сън, милиарди хора по света се наслаждават на тази тъмна и вкусна напитка.

Как влияе кафето на тялото и мозъка ви само за 6 часа
pixabay.com

Някога запитвали ли сте се какво става с тялото след пиенето на кафе? Е, знаем, че то осигурява много необходимото разсънване в ранните часове – но защо? Е, тази статия ще ви предостави тези отговори, а също и други.

Ще разгледаме ефекта на кафето върху мозъка и тялото, времевия прозорец на неговите ефекти и доказаните ползи за здравето.

Намерихте ли чашата си? Добре, да започваме!

КАФЕТО И МОЗЪКА

Основните причини, поради които хората пият кафе, са бдителност, фокусиране и настроение. Ето и научното обяснение на тези свойства:

– Някои химикали в кафето преминават кръвно-мозъчната бариера.

– Химическите вещества ефективно блокират активността на аденозина, невротрансмитер, който ни прави сънливи.

– Трансмисията (предаването) на допамин се увеличава, което повишава и подобрява настроението ни и увеличава бдителността.

 

– Нивата на ацетилхолин също се повишават, което увеличава мускулната активност.

– Повишава нивата на серотонин, създавайки енергично, но спокойно усещане.

Изследователите продължават да проучват потенциалните дългосрочни ползи от кафето върху мозъка, включително подобрената памет, защитата срещу стареенето, свързаната с болест мозъчна дегенерация и намаления риск от депресия.

КАФЕТО И ТЯЛОТО

Как влияе кафето на тялото и мозъка ви само за 6 часа
pixabay.com

Докато повечето хора консумират кафе заради неврологичните му ползи, напитката притежава и някои свойства, които подобряват други функции на тялото. Ето някои от тези предимства:

– Кафето повишава метаболизма ни, което ускорява изгарянето на мазнините.

– Химическите вещества в кафето могат значително да подобрят физическата активност и сила.

– Кафето е най-големият източник на антиоксиданти-(съединения, които се борят с болестите) в света.

– Една чаша кафе съдържа 11%, 2% и 6% от препоръчителната дневна доза (пдд) на съответно витамини B2, B3 и B5.

– Характеристиките в кафето изглежда имат защитен ефект върху черния дроб.

– Кафето помага и поддържа здравето на кръвоносните съдове.

ВРЕМЕВИ ПРОЗОРЕЦ НА ЕФЕКТИТЕ НА КАФЕТО

Нека да обобщим тази информация и да обясним какво се случва от момента, в който изпиете първата си глътка кафе до момента , в който то излезе от тялото ви:

В рамките на 10 минути: Кофеинът в кафето навлиза в кръвообращението, което води до повишаване на кръвното ви налягане и сърдечния ритъм.

В рамките на 20 минути: Се провеждат две от гореописаните неврохимични реакции. Първо, кофеинът се свързва с химикала аденозин в мозъка, който неутрализира умората, като същевременно увеличава нашата енергия. Нивата на допамин се увеличават, което осигурява бдителност и фокус.

В рамките на 30 минути: Надбъбречните жлези започват да работят на висока скорост и произвеждат повече хормони. Нашите зеници се разширяват и може да се изострят зрението за кратко време.

В рамките на 40 минути: Тялото произвежда повече серотонин, което подобрява функционирането на невроните в гръбначния мозък, наречени мотоневрони. Това води до подобрена мускулна сила и координация.

В рамките на 4 часа: Клетъчният метаболизъм се увеличава, което инициира ускореното изгаряне на енергия. Тялото разгражда съхранените мазнини в резултат на това. Нивата на киселината в стомаха се увеличават.

В рамките на 6 часа: кофеинът предизвиква диуретичен ефект, който насърчава уринирането. През това време приблизително половината от кофеина, консумиран по-рано, се преработва и изразходва.

ОБОБЩАВАЙКИ

Както можете да видите, кафето притежава много мощни ползи за здравето. Ефективно подобрява настроението ни и облекчава скуката. Когнитивно, повишава бдителността и фокуса и помага при вземането на решения. Физически, кафето насърчава изгарянето на мазнините и подобрява мускулната координация и сила.

Разширяващите се изследвания продължават да демонстрират и да използват предимствата на кафето срещу рак, депресия, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и други сериозни заболявания.

В тази връзка е важно да се разбере, че свойствата на кафените зърна осигуряват повечето от горепосочените предимства. Енергийните напитки и много други продукти, натоварени с кофеин на пазара, са пълни със захар, неестествени химикали и консерванти. Същото важи и за консервираното или бутилирано кафе.

Експертите по храните и лекарствата препоръчват приемът на кофеин да се ограничи до 400 милиграма или по-малко на ден или еквивалента на около 4 чаши (средният възрастен консумира около 200 мг.)Също така се уверете, че допълвате кафето с много вода и здравословна диета, която да смекчи прословутите нежелани реакции (напр. нервност, претоварване или киселини).

инфо: beu.bg

Може да харесате още

Оставете коментар