Home Любопитно Жените са участвали в създаването на средновековни текстове

Жените са участвали в създаването на средновековни текстове

от izumitelno
0 коментар 163 преглеждания

Учени откриха следи от скъп син пигмент в зъбния камък на починала преди 1000 години монахиня, което доказа, че жените са участвали в създаването на средновековни текстове, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

Жената най-вероятно е илюстрирала църковни ръкописи и е докосвала четката с език. Откритието оспорва вярването, че европейските средновековни текстове, създавани главно в религиозни институции, са били дело предимно на мъже. То показва, че жените са били грамотни, образовани и са били насърчавани да четат.

Жените са участвали в създаването на средновековни текстове
pixabay.com

„Смята се, че в миналото е имало само няколко изключителни жени, които са се различавали от всички останали. Мисля обаче, че те са били повече“ – каза Кристина Варинер от института „Макс Планк“.

Скелетът е намерен на гробището на женски манастир в Далхайм, Западна Германия. По онова време в него са живели около 14 жени, които вероятно са били богати и образовани.

„Имаме пряко доказателство за жена, която не само е рисувала, но го е правила с рядък и скъп пигмент“ – каза Варинер.

Учените са изследвали останките за информация за здравето и начина на хранене през средните векове. Когато разтворили зъбния камък, не могли да повярват на очите си – видели стотици миниатюрни сини частици от пигмент, добиван от лапис лазули.

Жените са участвали в създаването на средновековни текстове
pixabay.com

Минералът лапис лазули бил използван в средновековна Европа само за най-ценните религиозни ръкописи. Той бил толкова скъп, че дори творци като Микеланджело не можели да си позволят да го купуват. Поверяван бил само на писари и много ценени илюстратори.

Женските манастири през този период са били много, но само 1 процент от литературата до 12 век се приписва на жени. Те не са се подписвали от смирение, но и защото тогава обществото е давало предимство на мъжете и жените са били като невидими.

инфо: novini.bg

Може да харесате още

Оставете коментар