Home Свят Някои от най-странно изглеждащите и малко познати плодове

Някои от най-странно изглеждащите и малко познати плодове

от Вивиан
0 коментар 34 преглеждания

Нека мислим екзотично, защото тези плодове наистина са необикновени. Който ги е опитал за първи път със сигурност е бил смелчага!

1. Аки

Този странно изглеждащ плод не се консумира цял. Наричат го „мозък“, защото единствено вътрешната, подобна на мозък жълта част се яде. Расте основно в западна Африка, но е култивиран и в Ямайка, Хаити и Куба и се включва в някои арабски ястия. Списание „Time” отбелязва, че ако не се яде правилно, може силно да разболее човека. Неправилната консумация на аки може да ви докара така нареченото ямайско повръщане, което от своя страна води до кома или смърт.

2. Рамбутан

Името на този плод идва от малайската дума за „космат“ и можем да си обясним защо. Но когато се обели, рамбутанът има сладък вкус, наподобяващ този на гроздето. Той вирее в югоизточна Азия, но е разпространен и на други места, като Мексико и Хаваи го култивират най-често. Обикновено се консумира суров, но някои го задушават и го поръсват със захар.

3. Физалис

Търговски обучения - myjobistosell.com

Физалисът е от семейство Картофови. Тъй като има мек и освежаващ кисел вкус, подобен на домат, той често се консумира по същия начин. Някои хора го отглеждат в градините си, само защото харесват жълтия му цвят.

4. Джаботикаба

Плодовете са необичайни, тъй като цъфтят направо от кората на дървото. Той прилича на грозде и също има семена отвътре. Обикновено се консумира суров, а понякога хората правят сладкиши, конфитюри, вина или ликьори от него.

5. Африканска рогата краставица, позната като Кивано

Киваното изглежда като остаряла краставица отвън, а вкусът й е нещо между краставица и тиквичка, но е богата на витамини. Расте главно в Африка, но е популярна и в Нова Зеландия, Австралия и Чили.

6. Дуриан

В югоизточна Азия дурианът е считан за „кралят на плодовете“. Най-разпознаваем е по необичайната си кора и остър мирис, който се оприличава на гниещ лук. Може да не звучи апетитно, но за онези, които са го опитвали, си струва да пренебрегнат миризмата за сметка на вкуса.

7. Черимоя

Веднъж Марк Твен описва черимоята като „най-вкусният плод, познат на хората“. Въпреки че вкусът му често се оприличава на този на банана и ананаса, много хора споделят, че им напомня на вкус на дъвка.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар