Home Любопитно Завладяващата история на каменните пещи с форма на кошери в Невада

Завладяващата история на каменните пещи с форма на кошери в Невада

от izumitelno
0 коментар 359 преглеждания

Щатът Невада се свързва главно с Лас Вегас и Зона 51. В отдалечените пустини на щата, обаче, съществуват различни по-слабо познати забележителности. Една по-необичайна атракция е разположеният в Източна Невада държавен исторически парк Въглени пещи Уорд (Ward Charcoal Ovens). На около 20 мили южно от град Ели се издигат няколко постройки, разположени в средата на нищото. Те приличат на гигантски кошери, но определено не са останки от огромни медоносни пчели. Всъщност това са пещи за дървени въглища и има доста невероятна история за това как са попаднали тук.

Първоначалната цел на пещите за дървени въглища

 

Историята на пещите започва през 1872 г., когато двама братя пътуват от Пиоче до Тоано в окръг Елко и случайно се натъкват на сребърна руда. Това предизвика треската за сребро (не винаги е треска за злато), която променя историята на Невада завинаги. Регионът напълно се трансформира след откриването на среброто. Той се разраства толкова много, че компанията Мартин и Уайт от Сан Франциско закупува права за добив и започва да строи топилни пещи за извличане на рудата.

 

За да работят топилните, е необходимо гориво, много гориво. Сребърната руда се нуждае от много висока температура, която не може да се достигне от огън на дърва. Затова са нужни въглища. За създаването на качествено гориво край Уилоу Крийк са построени шест пещи за дървени въглища. Изработени са от каменни блокове, изсечени от близките планини. Височината им е около 9 метра, а стените им са с широчина половин метър. Тяхната емблематична форма на пчелен кошер е сравнително нов дизайн за времето си. Смята се, че тя е по-ефективна и спомага за създаването по-добри въглища.

Завладяващата история на каменните пещи с форма на кошери в Невада
Sunny exterior view of the huge oven of Ward Charcoal Ovens State Historic Park at Nevada

Пещите са основният метод за производство на дървени въглища за топилните в района на Уорд. Въгленът е направен от местния бор пиньон и хвойна, които виреят в района. Дървото се прави на въглища чрез десетки дни бавно и постоянно горене.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

Най-невероятните пещери

 

Пещите, обаче, консумират огромни количества дървен материал и скоро дървеният материал в района свършва. Използвани са в дните на Дивия запад на Невада между 1876 и 1879 г., след което са изведени от експлоатация и заменени с нов източник на гориво – петролен кокс.

Съседният град Уорд е в разцвет. Достига население от 1500 души през 1877 г., но след това мините западат и пожар унищожава повечето от сградите в града. През 1885 г. Уорд е почти фалирал.

 

Историята на пещите от Дивия запад

Завладяващата история на каменните пещи с форма на кошери в Невада
Aerial view of the beautiful Ward Charcoal Ovens State Historic Park at Nevada, USA

Завладяващата история на пещите не се ограничава до действителното им използване за добив. След извеждането им от експлоатация, те са служели като убежища за пътниците в целия регион. Давали са подслон на стопани на добитък и на златотърсачи, търсещи късмета си. Дори са имали репутация на скривалище за бандитите, ограбващи дилижансите и за разбойници. Били са част от истинския Див запад.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Великата зелена африканска стена

Пещерите Лонгю – една от най-големите загадки на древния свят

 

Исторически парк Въглени пещи Уорд

 

Паркът е нещо повече от впечатляващо изглеждащите пещи. Той е пълен с живописни и гористи пейзажи, където бродят диви животни. Могат да се срещнат сърни, глухари, лосове и елени.

Отворен е целогодишно и в него може да се къмпингува. Освен посещение на пещите, дейностите в парка включват пикник, планинско колоездене, риболов и туризъм. През зимните месеци е и подходящо място за преходи със снегоходки и ски бягане.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-ценната и уникална находка в целия свят е открита в България

Мистерията с Торинската плащаница

10 от най-красивите гръцки острови

Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

Може да харесате още