Home Любопитно 10 неочаквани начина, по които ДНК-то на неандерталците влияе на нашето здраве

10 неочаквани начина, по които ДНК-то на неандерталците влияе на нашето здраве

от izumitelno
0 коментар 269 преглеждания

Още преди 250 000 години предците на повечето съвременни хора в Европа и Азия са напуснали Африка и са се отправили към по-студените северни земи на Евразия. Там те са се натъкнали на нашите най-близки, вече изчезнали човешки роднини – неандерталците. В продължение на хиляди години тези групи се чифтосват и обменят ДНК.

В наши дни все още можем да видим генетичното наследство от тези събития. Приблизително 2% от геномите на хората извън Африка идват от неандерталците.

Благодарение на откритията на вкаменелости и напредъка в технологиите за секвениране на генома, учените направиха множество открития за ДНК-то, която сме наследили от нашите отдавна изчезнали братовчеди, и как тя може да повлияе на нашето здраве.

Ето 10 начина, по които неандерталската ДНК може да допринесе за определени заболявания и физически черти на съвременните хора.

 

Риск от алергии

10 неочаквани начина, по които ДНК-то на неандерталците влияе на нашето здраве

Оказва се, че неандерталските гени в някои съвременни хора увеличават риска от алергии. Те кодират протеини, които стимулират реакцията на имунната система към патогени. Понякога, обаче, тази реакция е прекомерна и предразполага хората към алергии.

 

Чувствителност към болка

Неандерталската ДНК може също да направи някои хора по-чувствителни към болка, причинена от остри предмети, пробиващи кожата. Смята се, че този ген е увеличил значително шансовете за оцеляване на древните хора.

 

Риск от диабет тип 2

Мексиканците и другите латиноамериканци може да са изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Това се дължи на неандерталска мутация в ген, наречен SLC16A11. Той участва в метаболизма на мастните киселини. Мастните киселини вероятно играят основна роля в развитието на диабет тип 2 – заболяване, характеризиращо се с високи нива на глюкоза или захар в кръвта. Това е най-често срещаната форма на диабет и е известно, че засяга непропорционално испанците и латиноамериканците.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-страшните дни в историята на САЩ

Мистерията с Торинската плащаница 

 

Фоточувствителност и косопад

10 неочаквани начина, по които ДНК-то на неандерталците влияе на нашето здраве

Някои варианти на неандерталските гени са свързани с по-голям риск от оплешивяване и слънчево изгаряне при съвременните хора.

Изследователите са установили, че неандерталската ДНК вероятно прави носителите по-чувствителни към слънчевата светлина. Това може би е било полезно за съвременните хора, мигриращи към Евразия. Тези гени вероятно са им помогнали да се възползват максимално от по-ограничената слънчева светлина, налична на тези географски ширини.

 

Сериозен риск от COVID-19

По време на пандемията от COVID-19 учените получиха нови прозрения за това как ДНК-то на неандерталците влияе върху човешкото здраве.

Установи се, че неандерталската ДНК на хромозома 3, която се носи от 16% от европейците и 50% от южноазиатците, е свързана с повишен риск от тежко протичане на заболяването след инфекция със SARS-CoV- 2 – вирусът, отговорен за COVID-19.

Картината обаче не е съвсем ясна. През 2021 г. същите изследователи откриха, че отделна неандерталска ДНК на хромозома 12, носена от до 50% от хората в Евразия и Америка, може да намали риска от необходимост от интензивно лечение след COVID- 19 инфекция с около 22%.

 

Никотинова зависимост

Неандерталските генни варианти могат да повлияят на способността ни да се откажем от пушенето. Проучване, публикувано през 2016 г., установи, че хората от европейски произход, които носят специфична за неандерталците мутация в ген, наречен SLC6A11, са по-склонни да се пристрастят към никотина, отколкото тези, които я нямат.

Неандерталците не са пушили тютюн, така че е възможно този ген да е имал напълно различен благоприятен ефект, когато е бил избран по време на еволюцията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

10 известни личности, които са били ужасни хора

Великата зелена африканска стена  

 

Фертилност (плодовитост)

10 неочаквани начина, по които ДНК-то на неандерталците влияе на нашето здраве

През 2020 г. проучване установи, че почти 1 от 3 жени в Европа носи вариант на неандерталски ген, свързан с повишена плодовитост. Той също подпомага ранното ембрионално развитие и води до по-малка вероятност за спонтанни аборти по време на бременността.

 

Риск от депресия

Учените откриха неандерталски ДНК варианти при хора от европейски произход, които са свързани с разстройства на настроението като депресия. Не е ясно защо съвременните хора са запазили тези гени. От еволюционна гледна точка това може да е свързано с излагането на слънчева светлина. При съвременните хора рискът от депресия се влияе от нивата на светлина, а вариантите на неандерталския ген са свързани с ултравиолетовата защита.

 

Болест на викингите“

 

Генните варианти, наследени от неандерталците, също могат да увеличат риска от развитие на заболяване на ръцете, наречено контрактура на Дюпюитрен. Болестта се изразява в свиване на тъканта под кожата в дланта на ръката. Това може да доведе до свиване на един или повече пръсти и замръзване в свито положение. Болестта е известна и като „болест на викингите“, защото е много разпространена в страните от Северна Европа, където са се заселили викингите.

Автоимунни заболявания

 

 

Гените, свързани с имунната система, наследени от неандерталците, могат да допринесат и за автоимунни заболявания. При тях имунната система на тялото погрешно атакува собствените си клетки.

 

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар

Дали всичко, което са ни казвали за произхода на човека и историята, е лъжа?

Търсят живи потомци на Исус с находка, открита в България

Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

 

Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

Може да харесате още