Home Любопитно Няколко интересни факта за най-важните реки в света

Няколко интересни факта за най-важните реки в света

от izumitelno
0 коментар 951 преглеждания

Многобройни реки текат по повърхността на нашата планета, но някои от тях имат силно влияние върху природата и развитието на човечеството.

Река Амазонка

Най-голямата, най-силната, най-дивата… Това е гръбнакът на Южна Америка, с мрежа от притоци. Средният дебит от около 209 000 m³/s е по-голям от този на следващите седем най-големи независими реки взети заедно.

Няколко интересни факта за най-важните реки в света

Водосборният басейн на Амазонка съставлява 20% от течащата прясна вода в света. Той е най-големият водосборен басейн на Земята, с площ от приблизително 7 050 000 кв. км. Приютява зашеметяващ брой различни видове: 16 000 вида дървета, над 2,5 милиона вида насекоми, 2200 вида риби и повече от 1300 вида птици.

Реката играе ключова роля в глобалния кръговрат на въглерода. Тропическите гори на Амазонка абсорбират огромни количества въглероден диоксид от атмосферата. Този процес помага за регулиране на климата на Земята и допринася за цялостното здраве на нашата планета. За съжаление, водосборният басейн на Амазонка е един от най-застрашените от обезлесяване.

Нил

Няколко интересни факта за най-важните реки в света

Река Нил е била люлката на цивилизацията, сърцето и душата на Древен Египет. Преди около 4000 години нейната плодородна заливна низина е била движещата сила за развитие на човечеството.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Великата зелена африканска стена

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават

 

Нил е сред кандидатите за най-дълга река в света (титлата ѝ е оспорвана от река Амазонка и Мисисипи). Тази река все още е сърцето на съвременен Египет, а делтата на Нил е най-урбанизираната част на страната.

Дунав

Няколко интересни факта за най-важните реки в света

Река Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Извира от Германия и се влива в Черно море. Някога Дунав е била дългогодишна граница на Римската империя, а днес протича през 10 държавиповече от всяка друга река в света.

Река Дунав е гръбнакът на Централна Европа и има огромна икономическа, културна и природна стойност. Тя свързва столици като блестящата Виена, внушителната Будапеща, оживеният Белград и множество други градове. Както елегантните пасажерски кораби, така и дългите товарни съдове, плуват през мътните води, превозвайки стоки и пътници в цяла Европа, дори достигайки до Северно море през канала Рейн-Майн-Дунав.

Река Мисисипи

Няколко интересни факта за най-важните реки в света

Река Мисисипи с параходите от времето на Том Сойер отдавна е изчезнала, но е оформила голяма част от това, което представлява тази част на Съединените щати днес.

Местните американци са живели по бреговете ѝ и са използвали реката за прехрана и транспорт. Ранните европейски изследователи са използвали Мисисипи, за да навлязат във вътрешността и северните части на това, което ще стане Съединените щати. Търговците на кожи са въртели търговията си по реката, а войници от няколко нации, по различно време, са разполагали гарнизони в стратегически точки по коритото ѝ, когато районът все още е бил граница.

Това е една от най-дългите реки в света. Водосборният ѝ басейн се характеризира с разнообразие на местообитания. Той е част от големите миграционни пътища в Северна Америка както за птици, така и за риби.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

 

История на порта Хандара – какво представлява нашумялото място за снимки в Бали

Най-ценната и уникална находка в целия свят е открита в България

 

Мисисипи е и един от най-важните търговски водни пътища в света, където шлеповете и техните влекачи пренасят приблизително 175 милиона тона товари всяка година по горното течение на реката, през система от 29 шлюза и язовира.

Ганг

Няколко интересни факта за най-важните реки в света

Река Ганг е най-дългата река в Индия около 2525 км. Тя протича от ледниците на Хималайските планини до Бенгалския залив. Благодарение на огромния източник на вода в планините, реката носи второто по големина количество прясна вода в света след река Амазонка, въпреки че тече през суха Индия. Водосборният ѝ басейн е един от най-гъсто населените в света с над 400 милиона души.

Реката е от важно значение за хората в Индия, които я използват за ежедневни нужди като къпане и риболов. Освен за осигуряване на питейна вода и напояване, река Ганг е от съществено значение за хиндуисткото население на Индия и по религиозни причини. Тя се счита за тяхната най-свещена река и е почитана като богинята „Майката Ганг“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Пещерите Лонгю – една от най-големите загадки на древния свят

 

Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

 

По ирония на съдбата това е и една от най-замърсените реки. Не само хората, но и редица водни видове са застрашени.

Река Яндзъ

Няколко интересни факта за най-важните реки в света

 Река Яндзъ е най-дългата река в Евразия. Една трета от всички жители на Китай (над 400 милиона души) живеят в района на нейния водосборен басейн. Басейнът на Яндзъ осигурява около половината от количеството риба, която се консумира в Китай, както и 2/3 от ориза. Индустриите и земеделието, които се развиват, съставляват близо 40% от цялата икономика на Китай.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Мистерията с Торинската плащаница

10 от най-красивите гръцки острови

Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

 Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар

 Търсят живи потомци на Исус с находка, открита в България

Дали всичко, което са ни казвали за произхода на човека и историята, е лъжа?

 

Може да харесате още