Home Без категория Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават

от izumitelno
0 коментар 9,K преглеждания

Откъде знаем, че кацанията на Луната не са фалшифицирани

Идеята, че кацането на Луната е фалшиво, е почти толкова стара, колкото и самото събитие, но през последните години стана още по-популярна. Може би това е отчасти, защото поколението, което гледаше Нийл Армстронг със страхопочитание, вече е малцинство, но основната причина е намаляващото доверие във властта. След като хората по света масово и системно са лъгани за какво ли не от правителствата си, мнозина вече не са склонни просто да повярват на думата, на което и да е от тях.

Въпреки това, вместо да прилагат своята скептичност и към алтернативните теории, някои хора са готови да вземат за чиста монета всичко, което произволен човек в интернет им казва, особено ако към думите му има и видеоклип в Youtube.

Един проблем с развенчаването на мита за фалшивите кацания на Луната е, че не става въпрос за една теория на конспирацията, а за множество такива: в някои версии целият проект е фалшифициран и нито един астронавт не е напускал Земята; в други те са стигнали до лунна орбита, но не са кацали; в трети Луната, подобно на Земята, е плоска и кацането е невъзможно…

Въпреки това, ето преглед на проблемите с повечето варианти на идеята, че кацанията на Луната – всичките шест, тъй като хората често забравят, че е имало повече от едно – са фалшиви.

Лунни Мисии Аполо

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>

Навършиха се 54 години от кацането на човек на Луната. В директна връзка с първите стъпки на Нийл Армстронг се чува репликата му „Малка крачка на човека, голям скок за човечеството”. Излъчва се в реално време и стъпването на двама астронавти е гледано директно от половин милиард души по телевизиите по света.

Днес години по-късно около една десета до една четвърт от хората в различните страни не вярват, че „американците” са кацали на Луната. Има задълбочени теории на конспирацията, според които кацането на мисията „Аполо” е инсценировка. Обясняват, че снимките и видеото от онова време са фалшиви и т. н.

Не става дума за следи от човешка дейност в древен Египет или от динозаври в периода Юра. Има хиляди снимки и видеозаписи от тези мисии. Хиляди хора са работили по програмата „Аполо”, по създаването на космически кораби, модули, луноходи, по изстрелване и контрол на полета. Има още живи участници и свидетели.

Неверието в масово видим факт и несъмнени доказателства, е съвременно явление, още недостатъчно изследвано.

Не един, а шест пъти са кацали хора на Луната. Някой да го инсценира не веднъж, не два пъти, а шест пъти…

Ето справка, която може да породи гняв у невярващите:

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>
Лунен модул Аполо 16

Аполо”11 – първо кацане на хора на Луната – 20-24 юли 1969 г. Трима души екипаж, от които двама стъпват на Луната. Донесени на земята 21 кг образци от лунната повърхност.

 

Аполо” 12 – второ кацане на хора на Луната – 19-24 ноември 1969 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната. Донесени на земята 34 кг камъни от лунната повърхност.

 

Аполо” 13 – опит за трето кацане с хора на Луната, неуспешен – 11-17 април 1970 г. Екипажът използва спасителна капсула да се върне на земята.

 

Аполо” 14 – Трето кацане на хора на Луната, 5-9 февруари 1971 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната, доставени 42 кг образци от лунната повърхност.

 

Аполо” 15 – Четвърто кацане на хора на Луната, заедно с луноход – 26-30 юли 1971 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната, доставени 76 кг камъни от лунната повърхност.

 

Аполо” 16 – Пето кацане на хора на Луната, 16-27 април 1972 г. Трима души екипаж и втори луноход, двама стъпват на Луната. С лунохода са изминати 27 км по повърхността. Доставени 95 кг проби. Астронавтът Джон Йънг намира стъклоподобно парче с тъмнозелен цвят, с неизяснен произход. Сега е в музея на НАСА.

 

Аполо” 17 – Последната мисия с кацане на хора на Луната, 11-19 декември 1972 г., отново трима екипаж, с луноход, донесени 110 кг. лунни образци.

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>
Аполо 11

Нищо не може да убеди днешните поклонници на теориите на конспирацията. Те могат да приемат кацането на руски и китайски космически кораби на Луната и разходките там на луноходите им, но смятат програмата „Аполо“ и шестте кацания на хора на Луната за измама.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Жената, приземила “Аполо 11” на Луната

 

6 факта за първото кацане на Луната!

 

 

 Основна движеща сила на много от конспираторите е неприязънта към Америка. Това се отнася особено за българските невярващи.

 

Преди 7 години изтече фалшиво видео, уж интервю с режисьора Стенли Кубрик, който си признава, че режисирал и заснел в киностудио кацането на Луната. Тогава множество български медии го изкараха като сериозна новина:

В. „24 часа”: „Режисьорът Стенли Кубрик: Янките не са стъпвали на Луната, аз заснех измамата”.

Вести” – Vesti.bg: „Стенли Кубрик признава, че е режисирал „кацането“ на Луната” (към текста е включено и цялото фалшиво видео).

В. „Стандарт”: „Стенли Кубрик: Аз режисирах „кацането“ на Луната”

В. „Монитор”: „Стенли Кубрик: Аз снимах измамата за янки на Луната”

Dnes.bg: „Стенли Кубрик: Янки на Луната? Аз снимах измамата!”

ТВ Алфа: „Нийл Армстронг никога не е стъпвал на Луната”

И т. н., фалшивата новина мина с успех през повечето български медии.

 

Твърде много хора 

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>
Център за управление на полетите, Хюстън, Тексас

Лесно е да се проведе конспирация от двама човека: и двамата вероятно ще спечелят много от запазването на тайната и ако тя изтече, този, който си е изпълнил своята част, ще знае кого да обвини. По-трудно е с десетина човека, но знаем, че се е случвало, въпреки че дори и тогава някой често или има криза на съвестта, или ще се изпусне, докато е пиян, или ще изгуби някакви уличаващи доказателства. Но мисиите Аполо са едно от най-големите начинания в човешката история като се смята, че в тях са работили 400 000 души в един момент.

 

Не всички от тях, разбира се, биха знаели, ако мисиите действително са инсценирани; хората, които проектират и изработват космическите костюми, например, може спокойно да бъдат оставени да си мислят, че техният труд е използван.

Независимо от това, още десетки хиляди трябва да бъдат държани в неведение – от самите астронавти до създателите на кадри, които трябва да фалшифицират изображенията, и екипажа, които почиства върнатия команден модул.

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>
Космически център Джон Ф. Кенеди, Флорида

Повечето цивилни имат много слаба представа колко хора са били необходими за всяка част от тази първа мисия. Например филмът „The Dish“ показва как изображенията от стъпките на Нийл Армстронг са направени от екип от четирима човека в обсерваторията Паркс в Австралия. Всъщност екипът на Паркс включва около 20 души, всеки от които трябва да знае за тайната, за да не изпортят истината, когато открият, че сигналът не идва от Луната. Нещо повече, известните кадри са събрани от отделен екип – в Хънисъкъл Крийк, докато Луната е твърде ниско в небето за по-голямото съоръжение Паркс – което изисква още повече хора да бъдат запознати с измамата. Да не говорим, че и други съоръжения по света също са режим на готовност…

Луна-16, апарат за взимане на проби от спътника ни

Скали от Луна

Мисиите Аполо връщат 380 килограма камъни и прах от повърхността на различни части на Луната. Всеки геолог с по-обещаващо звучащ изследователски проект може да поиска проба – и много всъщност го правят. 

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Какво НЕ знаем за Луната? Защо има толкова много доказателства, които хвърлят предизвикателство към установените факти?

Намериха убедително доказателство за кацането на американците на Луната

 

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>
Лунен камък – Аполо 15

Проекти, които изискват по-големи количества лунен материал, често са отхвърляни, но останалите често получават достъп и публикуват резултатите си.

 

Така този материал през годините – освен всичко останало – е бил излаган на лазери, реагенти и е преминавал през масспектрометри. Резултатите системно демонстрират, че скалите са се образували в безвъздушна и до голяма степен безводна среда, различна от тази на Земята, и са прекарали милиарди години директно изложени на слънчевия вятър. Съответно, освен ако хиляди геолози по целия свят не са участвали в измамата, скалите ще трябва да бъдат фалшифицирани по начин, който би бил далеч отвъд дори съвременните технологии, да не говорим за тези отпреди около 50 години.

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>

Малко вероятно е някой въобще да може да предвиди композицията на една лунна скала преди кацането. И все пак пробите, върнати от китайския Chang’E-5, съвпадат достатъчно добре с тези от Аполо, за да се покаже, че и двете идват от един и същ небесен обект.

Един геолог дори заявява, че би било по-трудно да се фалшифицират скалите, отколкото наистина да се отиде до Луната.

 

Всички гледат

Въпреки че лунните мисии са научни експедиции, националната гордост изигра огромна роля като мотиватор. Президентът Джон Ф. Кенеди отчаяно се опитва да изтрие срама от победата на Съветския съюз над Америка с първия сателит и първия човек в космоса. За комунистите, както знаем, не би имало нищо по-приятно от това да видят как САЩ се провалят. Затова ако имаха и най-малкото доказателство, че Аполо 11 не каца на Луната, абсурдно е да се мисли, че щяха да си замълчат. Техните радиотелескопи проследят всяка мисия и щяха да имат много възможности да уловят, ако сигналът идва от някъде другаде, а не от Луната.

 

 

Оставените предмети

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Американският президент, който спаси България

 

От Търново до харема на султана: Принцесата, която се жертва, за да спаси Българското царство  

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>

Три мисии на Аполо оставят огледала на лунната повърхност, от които трябва да отскачат лазери, за да измерват разстоянието от Земя до спътника ни с изключителна прецизност. По онова време мисиите с роботи нямат капацитета да ги инсталират.

 

 

Роботизираните лунни орбитални апарати на НАСА са снимали обекти, оставени на всяко място на кацане, но тези доказателства се считат за фалшиви от конспираторите. Въпреки това през 2008 г. японската сонда SELENE наблюдава кратера от взрива, оставен от Аполо 15, което разширява още повече списъка с хора, които трябва да участват в конспирацията.

Шест пъти кацаха хора на Луната, 54 години по-късно невярващите се увеличават<br>
Аполо 12

Рискът да симулираме

Успешното кацане на Луната е огромен тласък за американската национална гордост, но НАСА и цялото правителство на САЩ знаят, че съществува риск от провал. Президентът Никсън подготвя реч в случай, че Нийл Армстронг и Бъз Олдрин умрат в космоса.

Колкото и ужасна да беше смъртта им, тя нямаше да е нищо в сравнение с откритието, че стотици милиарди са похарчени за фалшифициране на събитието. Всеки в командната верига от президента до астронавтите би си дал сметка за последствията от разкриването на конспирация. Колко щяха да бъдат достатъчно луди, за да се съгласят с изпълнението й, знаейки, че провала на която и да е част ще разкрие цялата истината…

 

Защо има значение

Изследванията върху хората, които вярват в теориите на конспирацията показват, че тези, които са готови да повярват в една, ще повярват и на други. Това се отнася дори за директно противоречащи си теории. Хората, които вярват, че принцеса Даяна е била убита по пряка заповед на кралицата, е по-вероятно да вярват, че тя все още е жива някъде, след като е фалшифицирала собствената си смърт.

 

Така, въпреки че вярата в твърденията, че кацанията на Луната са били фалшиви, изглежда безобидна, тя може да бъде врата към по-опасни конспирации с реални последици: от убеждения против ваксинирането до отричането на климатичните промени.

За съжаление обаче може да няма доказателства толкова силни, че да разклатят увереността на тъпоглавите теоретици на конспирацията. Единствената надежда е да достигнем до онези, които тепърва ще попадат в тази конкретна дупка, и да се опитаме да ги спасим.

 

 За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

 снимки: pixabay – wikipedia.org / източник: chr.bg  – e-vestnik.bg

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Рокфелер, който искаше да разкрие тайната за НЛО

Коя е жената опълченец на Шипка, която се сражава, преоблечена като мъж

Седем тайнства за Васил Левски  

 

Легендата за русенските тайни подземия и Влад Цепеш

Гьобекли тепе – тук е заченато човечеството

Мистериозни фигури свидетелстват за 8000-годишна цивилизация

Лемурия – изчезналият континент на висша извънземна цивилизация – видео

Ще се върнат ли Анунаките?

София – кална, тъмна и заобиколена от селски бостани

Древен текст описва създаването на човека от извънземни?

Кой помогна за създаването на човека?

Дали всичко, което са ни казвали за произхода на човека и историята, е лъжа?

Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар

Какво казват от Пентагона и НАСА за наблюденията и тайните на НЛО

НЛО над Древния свят – записки

 

Може да харесате още