Home Загадки Долината на хилядите урни – най-мистериозното място на Земята

Долината на хилядите урни – най-мистериозното място на Земята

от izumitelno
0 коментар 558 преглеждания

На 400 километра североизточно от столицата на Лаос – Виентян, се намира едно от най-мистериозните места на Земята. Това е местността Хиангоанг – живописна долина, покрита открай докрай с каменни урни, наподобяващи огромни буркани.

Мистериозните артефакти в Долината на хилядите урни са разпръснати на няколкостотин километра. Височината им е от един до три метра и всичките са изработени от скали, които не могат да се намерят никъде в околностите. Изследванията показват, че урните някога са имали каменни капаци, но с течение на годините те са махнати и начупени, като днес от тях няма и следа. Артефактите са покрити от край до край с всевъзможни резби и маркировки, за чието значение учените могат само да гадаят.

Само на една от урните е издълбана човешка фигура, но и за нея не могат да разберат какво я прави по-специална от останалите. Разпръснати около тези монолитни буркани са открити човешки кости, древни артефакти и странни каменни дискове със също толкова мистериозна функция, колкото и самите каменни урни.

Установено е, че странните паметници са построени през желязната епоха (500 г. пр. Хр. до 500 г. сл.Хр.). Още от древността те били обвити в мистерия и легенди и никой не е съвсем сигурен кой ги е направил или защо. Тяхната история се е превърнала в мит.

Митичният произход на мистериозните урни се споменава в легендите на хората в района, където те са изобразени като творения на раса от гиганти, за които се твърди, че някога са обитавали района. В тези легенди гигантският крал Хун Чунг карал подчинените си да правят по един каменен буркан и да го пълнят с алкохол след всяка негова победа на бойното поле. След като гигантите са напуснали долина, те просто са изоставили бурканите и никога не се завърнали за тях.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Мистериозни фигури свидетелстват за 8000-годишна цивилизация

Куполната гробница при Мезек – какви тайни на траките пази тя

 

За първи път Долината на хилядите урни става обект на истинско археологическо проучване през 30-те години на миналия век от френския изследовател Мадлин Колани, който направи първите реални научни наблюдения. Установено е, че повечето от тях са съставени от пясъчник, но има и изработени от гранит или други материали. Наложила се хипотезата, че артефактите били използвани за древни погребални церемонии. Въпреки това тази теория все още не се приема напълно от цялата научна общност, пише Съновник.

Долината на хилядите урни – най-мистериозното място на Земята

Според друга теория артефактите били използвани за съхранение на храна и вода, както и за прехрана на преминаващите през мястото кервани. Трета теория твърди, че каменните буркани били използвани за събиране на дъждовна вода, тъй като в района няма много водоизточници.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Гьобекли тепе – тук е заченато човечеството

Легендата за русенските тайни подземия и Влад Цепеш

 

Долината на хилядите урни – най-мистериозното място на Земята

 

Повечето хора посетили Долината на хилядите урни разказват, че то е магично и с уникална атмосфера. За съжаление, днес то не е достъпно за туристите. Повечето от каменните артефакти са разрушени през 70-те години на ХХ век през така наречената Тайна война на САЩ за превенция на разпространението на комунизма в Индокитай. Безмилостните бомбардировки на мястото унищожават стотици от съдовете, а хвърлените над долината касетъчни бомби, множество от които не са обезвредени, правят долината на каменните урни смъртоносно опасна за всеки престрашил се да отиде да я види.

 За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Наистина ли знанията на атлантите се съхраняват в тайни подземия под Сфинкса

Древната тракийска Библия Бесика

Плочката от Градешница – най-древното писмо?

 Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите  

 

Тайната за България и българите, която кара враговете ни да треперят от ужас

14 факта за Влад III Дракула

Мистичен подземен тунел прекосява почти цялата територия на страната ни, свързва Родопите с Румъния

12 000 годишните масивни подземни тунели са истински и се простират от Шотландия до Турция

Таен тунел от времето на траките прекосява България

 

 източник:sanovnik.bg

Може да харесате още