Home Любопитно Куполната гробница при Мезек – какви тайни на траките пази тя

Куполната гробница при Мезек – какви тайни на траките пази тя

от izumitelno
0 коментар 5,1K преглеждания

Гробницата при Мезек е една от най-големите на Балканския полуостров и представлява Великолепно архитектурно съоръжение. Това е тракийска куполна гробница от микенски тип датирана от IV – III в. пр. Хр.

Открита е през 1931 г. в могила с височина 14 м и диаметър повече от 90 м. Проучена е от известния български археолог Богдан Филов.

Има ориентация изток-запад с вход от изток и е изградена от големи, добре обработени каменни блокове. Никъде не е използван хоросан за спойка на квадрите, които са свързани помежду си с железни и дървени скоби.
Общата дължина на гробницата е почти 30 метра, като само коридорът е дълъг 20 м и висок между 2,40-2,60 м. От него се влиза в две камери с правоъгълен план, следващи една след друга. Коридорът и преддверията са засводени с триъгълен свод. След тях се влиза в същинското гробно помещение, представляващо кръгла камера с диаметър 3,3 метра и височина над 4 метра.

Куполната гробница при Мезек – какви тайни на траките пази тя
Снимка: БГНЕС

Археологическите проучвания показват, че гробницата е използвана нееднократно – там е имало най-малко четири погребения.

Намерените в нея предмети датират от втората половина на IV в.пр.Хр. до средата на III в. пр. Хр.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите  

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи  

 

Наличието на погребално ложе означава, че най-ранното погребение е било извършено чрез трупополагане. Запазени са били следи от облекло, полепнали върху задната страна на великолепен нагръдник, положен върху тялото на покойника.
Споменатият масивен нагръдник е от обковано със сребърен позлатен лист желязо, той е представлявал важно рангово отличие на погребания вътре тракийски аристократ. Той е богато орнаментиран в пет релефни пояса. Открит е и масивен бронзов тракийски свещник, висок 1.34 м, като горната част е увенчана с великолепна фигура на танцуваш сатир. От същото време датира и скулптурата на глиган.

Глиганът е изработена фигура, отлята от бронз. Дължината му е 108 см, а височината 80 см. Очите са изработени от цветни камъни в три цвята – черна зеница, обградена от два концентрични пояса в жълто и синьо.

Гробницата при Мезек принадлежи към най-монументалните съоръжения от този тип, откривани някога на територията на Тракия. Тя е ценен паметник, обогатяващ нашите представи за строителните умения на траките, за техния бит и религиозни представи. Предполага се, че тя е била хероон (светилище на обожествен след смъртта си владетел) и там периодично са били извършвани ритуали в негова памет, пише БГНЕС.

 За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Търсят произхода на човечеството в България

Древната тракийска Библия Бесика

Кивота на Орфеевия завет

Доказано! Траките са с най-древната писменост

София – кална, тъмна и заобиколена от селски бостани

Гръцкия остров Св. Ахил пази гроба на един от най-великите български царе

Плочката от Градешница – най-древното писмо?

Тайната за България и българите, която кара враговете ни да треперят от ужас

Учените вече са категорични: Градът на Птиците до Пазарджик е най-древният в Европа

 

Българският произход на част от руския елит

Може да харесате още