Home Любопитно Жените, останали в историята с първия си път

Жените, останали в историята с първия си път

от elated.firefly
0 коментар 9,9K преглеждания

Обикновено, когато говорим за постижения, почти винаги става въпрос за мъже. Не бива да забравяме обаче, че жените не остават по-назад и също имат своите славни моменти. Това са 10 жени, които са били първи.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена, осъдена на смърт чрез смъртоносна инжекция (1998)

На 3 февруари 1998г, Карла Фей Тъкър става първата жена, екзекутирана чрез смъртоносна инжекция в САЩ. Тя е осъдена за убийство в Тексас през 1984г, а присъдата й е изпълнена 14 години по-късно.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена, изкачила Еверест с изкуствен крак (2013)

На 21 май 2013г, 26-годишната Арунима Синха става първата жена в света, покорила връх Еверест с протеза на крака. Постижението й съвпада с 60-тата годишнина от първото изкачване на върха от Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей през 1953г.

Синха, бивш играч по волейбол на национално ниво, е родена в Утар Прадеш, Индия, където загубила крака си при инцидент през 2011г, когато била изхвърлена от движещ се влак от крадци. Друг преминаващ влак минал през крака й, което наложило ампутация.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена, забременяла след трансплантация на матка (2011)

На 9 август 2011г, 21-годишната туркиня Дерия Серт, която била родена без матка, става първата жена в света с успешно присадена матка.

Макар да е роден без матка, рядко състояние, засягащо около 5000 жени по света, яйчниците й били здрави и произвеждали яйцеклетки, които лекарите съхранили преди операцията. Те изчакали 18 месеца преди да оплодят клетките и да присадят ембриона в новата й матка, за да й дадат най-голям шанс за успешна бременност.

На 12 април 2013г Дерия Серт успешно забременява, но за съжаление на 14 май прави спонтанен аборт.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена в списъка на ФБР с най-издирваните терористи (2005)

На 2 май 1973г, 26-годишната Джоан Чесимард и двама от съучастниците й били спрени от пътен патрул за нарушение. По това време, Чесимард, член на активистката организация Черна освободителна армия, била издирвана за участието си в няколко престъпления, включително банков обир.

Чесимард и приятелите й открили огън по пътните полицаи, убивайки единия и ранявайки другия. Един от съучастниците на Чесимард бил убит при престрелката, а другия арестуван. Тя самата успява да избяга, но е задържана по-късно. През 1977г е обявена за виновна по обвинение в убийство първа степен, въоръжен грабеж и други престъпления, след което осъдена на доживотен затвор.

Две години по-късно, Чесимард успява да избяга от затвора и се укрива, преди да се появи в Куба през 1984г. Там, Фидел Кастро й предлага закрила и тя остава до ден-днешен. На 2 Май 2005г, ФБР я обявява за терорист и предлага награда от $1 милион за информация, довела до залавянето й. Осем години по-късно, Бюрото я включва и в списъка с най-търсените терористи, увеличавайки наградата на $2 милиона.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена в космоса (1963)

На 16 юни 1963г, Валентина Владимировна Терешкова става първата жена и цивилен в космоса, след като е избрана от общо над 400 желаещи и петима финалисти за пилот на Восток 6.

На сутринта на 16 юни, Терешкова облича скафандъра и отива на космодрума. След двучасово броене, Восток 6 излита без никакви проблеми. По време на мисията си, тя изпълнява различни тестове върху себе си, събирайки информация за реакцията на женското тяло по време на космически полет. Терешкова изпитвала гадене и физически дискомфорт през по-голямата част от полета; тя обикаля Земята 48 пъти и прекарва 2 дни, 23 часа и 12 минути в космоса. Само за един полет, лети по-дълго от всички американски астронавти преди това, взети заедно.

Тази година, Терешкова стана доброволец за еднопосочно пътуване до Марс, ако се осъществи такава мисия.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена, гребала от Япония до Аляска (2013)

На 23 септември 2013г, след 15 дни и 6035км във водата, 28-годишната Сара Оутън стана първата жена, гребала соло от Япония до Аляска. Тя трябвало да се бори с бурното море, а лодката й се обърнала пет пъти. Трябвало да се справя и с психологическия ефект от самотата.

Първият й опит да направи това приключва неуспешно през 2012г,  когато е спасена близо до Япония, след като лодката й е лошо повредена от тропическа буря. Преди това, тя става най-младият човек и първата жена, прекосила Индийския океан с гребане.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена с диплома от университет (1678)

На 25 юни 1678г, Елена Лукреция Корнаро Пископия, венециански философ с благородническо потекло, става първата жена, получила докторска степен по философия.

Елена била член на множество школи и уважавана в цяла Европа заради постиженията и качествата си. Тя посветила последните седем години от живота си на учене и благотворителност.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена порнозвезда, кандидатирала се за вицепрезидент (2004)

Мерилин Чеймбърс е бивша американска порноактриса, екзотична танцьорка, модел и актриса, която се кандидатира за вицепрезидент. Впечатляващата й порно кариера й печели титлата „първата жена порно суперзвезда“.

Макар в продължение на няколко години през 70-те да се опитва да промени този свой имидж, Чеймбърс се връща  към порното през 1980г. Накрая обаче напуска, заради все по-големия страх от СПИН. Следващите 20 години тя излиза от полезрението на медиите, но изплува отново през 2004г, когато се кандидатира за вицепрезидент.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена, обиколила света с колело (1895)

На 25 юни 1894г, Ани Коен Копчовски, млада майка на три деца, се изправя пред тълпа от 500 приятели, родини, суфражетки и любопитни зяпачи в Масачузец и обявява, че ще обиколи света, след което се качва на 20-килограмовото си колело.

Отпътувала от Ню Йорк, тя пристига в Хавър, Франция, на 3 декември 1894г. Изминава разстоянието от Париж до Марсилия за две седмици, след което пресича Средиземно море до Египет и стига до Йемен и Сингапур Връщайки се в САЩ на 23 март 1895г, тя кара колело до Лос Анжелис, после до Ел Пасо и на север до Денвър, където пристига на 12 август. Завършва околосветското си пътешествие в Бостън, 15 месеца след началото му.

Жените, останали в историята с първия си път

Първата жена, подложила се на пластична операция за уголемяване на гърдите

През пролетта на 1962г, Тими Джийн Линдзи, майка на шест деца, става първата жена в света, уголемила гърдите си със силиконови импланти в Хюстън, Тексас.

За два часа, тя минава от размер В на размер С. 51 години по-късно, Линдзи все още е с оригиналните си импланти и е доволна от процедурата, въпреки някои болки и оплаквания през годините.

Може да харесате още

Оставете коментар