Home Мистерии Случаят Кати Кинг – една викторианска мистерия

Случаят Кати Кинг – една викторианска мистерия

от izumitelno
0 коментар 23,2K преглеждания

Викторианската епоха е един най-бурните и противоречиви периоди в историята на Великобритания. Събрала в себе си жаждата за нови открития и суеверията от миналото, тази епоха е пълна със загадки. Развиват се архитектурата и техническите нововъведения. Мъжете, занимаващи се с наука, са едни от най-уважаваните членове на обществото.

В тези трудни за жена времена живеела Флорънс Кук (1856-1904). Тя се превръща в един от най-известните медиуми през Викторианската епоха. Когато е 15-годишна тийнейджърка, Флорънс провежда сеанси, на които материализира духа на Кати Кинг. Кати се движела спокойно между посетителите, разговаряла с тях, отговаряла на въпросите им.

 

Случаят Кати Кинг - една викторианска мистерия

От снимковия материал се вижда колко различно една от друга изглеждат Флорънс и Кати като ръст, прическа, черти на лицето. Момичето-дух разказало, че истинското й име е Морган и че била отраснала в Ямайка. Но в историята остава с името, дадено ѝ от пресата, защото преди години друг медиум повикал дух на име Джон Кинг и журналистите се пошегували, че тя е негова дъщеря.

3

Случаят се превърнал в сензация. В масова истерия от желаещи да присъстват на сеансите и да разговарят с дух. Това довело до скандал. Медиите гръмнали – истинска ли е Кати? ! Повечето смятали, че младата Флорънс ги прави на глупаци. Пишели статии, че се маскира като духа или че използва съучастник в измамата.

Тогава един от най-уважаваните учени за времето си, Уилям Крукс, решел да разследва случая. По това време бил 38-годишен и имал множество издадени трудове в областта на физиката и химията. Прекарал много време с Флорънс и Кати. Работел сам и с асистенти. Правил снимки. Измервал ръста на духа и медиума. Сравнявал чертите на лицата и начина, по който се движат.

По време на сеансите госпожица Кук била завързвана за леглото в съседната стая, а в други случаи косата ѝ била приковавана към големи гвоздеи, забити в пода. Така било сигурно, че не може да става и да участва физически в процеса. Духът на Кати Кинг се появявал от ектоплазмата, която отделяла Флорънс.

Ектоплазма е тънка сребристобяла материя, която медиумът отделя от устата си. От тази материя придобива форма духът, който е призован. Има случаи, в които мошеници, представящи се за медиуми, поглъщат определен вид памучни конци и след това ги вадят от гърлото си, лъжейки, че са ектоплазма.

4

След месеци научна работа се повява интригата. Крукс провеждал сеансите с духа само в тъмна стая с приглушено осветление. Не успял да присъства на една от срещите. Асистентите му увеличили осветлението и образът на Кати изчезнал. Буквално се стопил.

 

Пред обществото Крукс заявил, че разследването му го убедило в съществуването на духове. Но голямата загадка е, че той никога не доказал и не публикувал разкритията си в нито едно научно издание. Но същевременно и никога не отрекъл твърденията си.

Смята се, че е помогнал на Флорънс Кук в измамата, защото бил привлечен от нея и искал да влязат в интимни отношения. Съвсем вероятно е това да е истината и двамата любовници да са се възползвали от наивността на хората.

Все пак през Викторианската епоха сексуални отношения между момиче на 15 и мъж на 38 години са считани за нещо съвсем нормално. Имало е бракове с още по-голяма възрастова разлика между съпрузите. Крукс е прекарал достатъчно дълго време насаме с Флорънс, за да измислят стратегията си. А с познанията си в областта на физиката и химията е удължил живота на заблудата, която тя създала.

Това обяснява и факта, че сеансът, на който присъстват само асистентите, но не и Крукс, се проваля и контактът с духа не се осъществява. Може би всичко е било един театрален спектакъл, запечатан на множество снимки.

Питате се защо му е на Крукс да помага на Флорънс. Първо, спечелил си е млада любовница. Второ (много по-съществено) – за всички сеанси са се стичали отбрани зрители от цяла Англия, които са плащали щедро за възможността да разговарят с дух.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар