Home Без категория 8 от най-великите военни гении за всички времена

8 от най-великите военни гении за всички времена

от izumitelno
0 коментар 12,7K преглеждания

Има редица имена на забележители военни лидери, които са оставили следа в историята. Имената на някои от тях обаче се открояват сред останалите. Ето кои са най-великите военни гении за всички времена:

Наполеон Бонапарт (1769-1821)

8 от най-великите военни гении за всички времена

 Наполеон Бонапарт е един от най-великите военни командири на всички времена. Той върна революционната Франция от ръба на разрушението, благодарение на италианската си кампания през 1796 и 1797 г. Той направи на глупак цар Александър I в битката при Аустерлиц през 1805 г.

 

Той е човекът, който обкръжи цяла австрийска армия и ги принуди да капитулират в битката при Улм през 1805 г. И това са само няколко от неговите подвизи. Но той също е ученик на историята и многократно инструктира подчинените си да преглеждат кампаниите на седем конкретни командири преди него, като твърди, че това е единственият начин да научи военното изкуство и да стане велик капитан.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Битката при Лоди – как изгря звездата на Наполеон?

Неосъществената мечта на Наполеон – съюз с Русия

 

Принц Юджийн Савойски (1663-1736)

Юджийн Савойски бил полеви шериф и държавник под прикритието на Савойската къща, който служил на Светия римски император. Ранен в битка 13 пъти по време на 39-годишната си кариера, едно от най-големите завоевания на Юджийн е обсадата на Белград през 1717 г. срещу Османската империя, в която той води кавалерийска атака, която помага да се обърне хода на военните действия. Известен е със своята смелост, решителност и стратегически талант.

 

Густав Адолф (1594-1632)

Густав Адолф е крал на Швеция между 1611-1632 г. и е помогнал да се постави Швеция на картата. Една от най-големите му победи е в битката при Брейтенфелд по време на Тридесетгодишната война, когато силите му, заедно със саксонците, ограждат двете страни на католическата армия и унищожават врага. Той бил убит по време на същата война, докато водел кавалерийски заряд в битката при Луцен.

 

Фредерик Велики (1712-1786)

8 от най-великите военни гении за всички времена

Фридрих II, или Фредерик Велики, е крал на Прусия от 1740-1786 и значително разширява територията на царството си чрез своите военни победи. Някои от най-големите му успехи са били в битките на Росбах и Леутен по време на Седемгодишната война, където с ловки маневри побеждава по-големите армии.

Анри дьо Тюрен (1611-1675)

8 от най-великите военни гении за всички времена

Анри дьо ла Тур д’Оверн, виконт де Тюрен е френски фелдмаршал, който служи на Луи XIV, известен още като Кралят на Слънцето. Може би най-големите му победи са дошли през зимата на 1674 и 1675 г., по време на френско-холандската война. През декември 1674 г. той маневрира около германската армия и ги изненадва седмици по-късно в началото на януари, удряйки фланговете на врага и отблъсквайки ги от Елзас. Убит е по-късно, през юли 1675 г., докато френско-холандската война все още бушува, от оръдие, докато наблюдава вражеските линии.

Ханибал Барка (247 г. пр.н.е. – 183 г.пр.Хр.)

8 от най-великите военни гении за всички времена

 Ханибал Барка е бил картагенски генерал и държавник в днешния Тунис, който опустошава Римската империя. Вероятно най-голямото му завоевание е било по време на битката при Кане, когато той принудил римляните да атакуват в неблагоприятни условия, като унищожили кавалерията и цялата й армия. Римският историк Полибий пише, че армията на Ханибал е убила 70 000 римляни. Ханибал е добре известен и с впечатляващо пресичане на Алпите, преди да влезе в Италия и битката при Кана, оцелявайки от мъчителни нападения от галите. Умира от отравяне през 183 г. пр. Хр.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята на Ханибал Барка – пълководецът, поставил Рим на колене

Битката при Кана

Пуническите войни – битките между Римската република и Картагенската империя

Най-важната битка във войната между Картаген и Римската империя

Какъв щеше да е светът, ако Картаген беше победил?

 

Юлий Цезар (100 пр.н.е. – 44 г. пр. Хр.)

8 от най-великите военни гении за всички времена

Юлий Цезар е римски генерал и политик, който е един от най-великите завоеватели на всички времена. Известен с победата си в битката при Алезия и завладяването на галите, той бил консул в първата римска триумвара през 59 г. пр. Хр. заедно с Помпей Велики и Марк Лициний Крас. Но по-късно между Цезар и Помпей избухва гражданска война. През 48 г. пр. Хр., след като претърпял редица поражения от Цезар, Помпей бил убит в Египет.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

9 неизвестни фактa за римските гладиатори

Историята на Римската Империя

„Дойдох, видях, победих!“

 

Александър Велики (356г.пр.-323 г.пр.Хр.)

8 от най-великите военни гении за всички времена

 Александър III Македонски или Александър Велики е крал на Македония, който завладява Персийската империя, превзема Индия и разпространява гръцката култура в голяма част от древния свят. Учил се от Аристотел в ранна възраст, той станал цар след като баща му Филип II бил убит. Александър е починал от болест през 323 г.пр.Хр.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята и империята на Александър Македонски

Историята и животът на Филип Македонски

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

7 исторически факта, които ще ви дойдат „като гръм от ясно небе“

Изненадващи исторически факти

Вижте някои сгрешените исторически факта

Синовете на Кубрат 

 

Загадъчната смърт на българските владетели

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

 

източник:sanovnik.bg

Може да харесате още