Home История 9 неизвестни фактa за римските гладиатори

9 неизвестни фактa за римските гладиатори

от izumitelno
0 коментар 48,3K преглеждания

Римската империя е била една от най-великите на всички времена.

 

И като говорим за нея, няма как да пропуснем гладиаторите. Истината за тях е коренно различна от това, което сме свикнали да гледаме в холивудските филми. Представяме ви няколко факта за римските гладиатори, които може и да не знаете.

 

Не всички гладиатори са били роби

Сигурно предполагате, че гладиаторите са били водени до арените в окови. Наистина, когато се зародило това „зрелище“, бойците били затворници или роби. Но през 1 век след Хр. настъпила коренна промяна.

 

Битките на гладиаторите се радвали на огромен зрителски интерес. Затова много млади и силни мъже, търсейки славата, започнали доброволно да се бият на арената. В повечето случаи ставало дума за отчаяни хора, с отлични бойни умения. Но се намирали и суетни сенатори, рицари или патриции, които искали да се докажат.

 

Търговски обучения - myjobistosell.com

Произходът на гладиаторските битки

Доскоро историците не бяха единодушни по отношение на произхода на гладиаторските битки. Смятало се, че те са древен обичай на етруските, заимстван от римляните. В крайна сметка, историците установили, че гладиаторските битки са част от погребален обичай. За всеки излязъл на арената, това било огромна чест. А смъртта на победения се считала за нещо като жертвоприношение на боговете. Самата битка се възприемала като отдаване на почит към починалия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кратка история на българските владетели и царе

Синовете на Кубрат

 

Погрешно е да се смята, че битките на арената са кървави трагедии, в които винаги единият от двамата гладиатори умира. Всъщност, известно е, че по време на двубоя рефер следял за спазването на строги правила и регулации. Когато единият от двамата гладиатори бил сериозно ранен, „съдията“ прекратявал двубоя. Публиката изпращала с радостни възгласи и бурни овации двамата съперници, когато двубоят бил зрелищен.

Снимка на Franck Barske от Pixabay 

Какво означава „палец надолу“

Гледали сте вероятно филмa за Юлий Цезар, в който той прави прословутия знак с палеца надолу, осъждайки на смърт единия от гладиаторите. Истината е, че императорът бил този, който в повечето случаи решавал какъв ще бъде изходът от двубоя. Често глас имала и публиката. Историците смятат, че знакът с палеца надолу всъщност не е означавал „смърт“. Според експертите, по-вероятно е, палецът нагоре да е предопределял фаталния край на гладиатора.

 

Различни класи

В зависимост от своя опит, победи и качества, както и според оръжието, използвано в боя, гладиаторите били поставяни в различни групи. В течение на времето, от обикновено зрелище и забавление, гладиаторските битки се превърнали в популярен спорт, а местните чакали с нетърпение да гледат следващата битка.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Загадъчната смърт на българските владетели

 

 

Битки с животни

Снимка на Franck Barske от Pixabay

Освен един с друг, гладиаторите често се биели с животни. Разбира се, подобни кървави сцени били рядкост. В това зрелище участвала определена група гладиатори. Те се биели само с животни.

 

Жени-гладиатори

Цялостната ни представа за този спорт е, че е кървав. И едва ли някой може да си представи, че и жени можели да участват в него. Истината е, че жените-роби също били принуждавани да излизат на арената. За разлика от мъжете, много малко свободни жени доброволно се включвали.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

 

Императори също участвали в боеве

 

Както вече стана дума, гладиаторските битки били любимото зрелище на народа. Те чакали с нетърпение следващия зрелищен двубой. Това автоматично означава, че всеки император, който организирал подобно „забавление“, ставал любимец на народа. Някои от императорите на Римската империя обаче не се задоволи само с тази популярност. Калигула, император Адриан и Тит, но и други, също се включили в гладиаторски битки.

 Гладиаторите били много популярни

 

И от филмите, и от историческите сведения, знаем, че гладиаторите били смели, груби и безскрупулни. Но заради огромния интерес към двубоите, войните често се превръщали в знаменитости, а жените копнеели за тяхното внимание.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята на Римската Империя

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

 

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Търсят произхода на човечеството в България

 

източник: sanovnik.bg

loading...

Може да харесате още