Home История 9 неизвестни фактa за римските гладиатори

9 неизвестни фактa за римските гладиатори

от izumitelno
0 коментар 59,3K преглеждания

Римската империя е била една от най-великите на всички времена.

 

И като говорим за нея, няма как да пропуснем гладиаторите. Истината за тях е коренно различна от това, което сме свикнали да гледаме в холивудските филми. Представяме ви няколко факта за римските гладиатори, които може и да не знаете.

 

Не всички гладиатори са били роби

Сигурно предполагате, че гладиаторите са били водени до арените в окови. Наистина, когато се зародило това „зрелище“, бойците били затворници или роби. Но през 1 век след Хр. настъпила коренна промяна.

 

Битките на гладиаторите се радвали на огромен зрителски интерес. Затова много млади и силни мъже, търсейки славата, започнали доброволно да се бият на арената. В повечето случаи ставало дума за отчаяни хора, с отлични бойни умения. Но се намирали и суетни сенатори, рицари или патриции, които искали да се докажат.

 

Произходът на гладиаторските битки

Доскоро историците не бяха единодушни по отношение на произхода на гладиаторските битки. Смятало се, че те са древен обичай на етруските, заимстван от римляните. В крайна сметка, историците установили, че гладиаторските битки са част от погребален обичай. За всеки излязъл на арената, това било огромна чест. А смъртта на победения се считала за нещо като жертвоприношение на боговете. Самата битка се възприемала като отдаване на почит към починалия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кратка история на българските владетели и царе

Синовете на Кубрат

 

Погрешно е да се смята, че битките на арената са кървави трагедии, в които винаги единият от двамата гладиатори умира. Всъщност, известно е, че по време на двубоя рефер следял за спазването на строги правила и регулации. Когато единият от двамата гладиатори бил сериозно ранен, „съдията“ прекратявал двубоя. Публиката изпращала с радостни възгласи и бурни овации двамата съперници, когато двубоят бил зрелищен.

9 неизвестни фактa за римските гладиатори
Снимка на Franck Barske от Pixabay 

Какво означава „палец надолу“

Гледали сте вероятно филмa за Юлий Цезар, в който той прави прословутия знак с палеца надолу, осъждайки на смърт единия от гладиаторите. Истината е, че императорът бил този, който в повечето случаи решавал какъв ще бъде изходът от двубоя. Често глас имала и публиката. Историците смятат, че знакът с палеца надолу всъщност не е означавал „смърт“. Според експертите, по-вероятно е, палецът нагоре да е предопределял фаталния край на гладиатора.

 

Различни класи

В зависимост от своя опит, победи и качества, както и според оръжието, използвано в боя, гладиаторите били поставяни в различни групи. В течение на времето, от обикновено зрелище и забавление, гладиаторските битки се превърнали в популярен спорт, а местните чакали с нетърпение да гледат следващата битка.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Загадъчната смърт на българските владетели

 

 

Битки с животни

9 неизвестни фактa за римските гладиатори
Снимка на Franck Barske от Pixabay

Освен един с друг, гладиаторите често се биели с животни. Разбира се, подобни кървави сцени били рядкост. В това зрелище участвала определена група гладиатори. Те се биели само с животни.

 

Жени-гладиатори

Цялостната ни представа за този спорт е, че е кървав. И едва ли някой може да си представи, че и жени можели да участват в него. Истината е, че жените-роби също били принуждавани да излизат на арената. За разлика от мъжете, много малко свободни жени доброволно се включвали.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

 

Императори също участвали в боеве

 

Както вече стана дума, гладиаторските битки били любимото зрелище на народа. Те чакали с нетърпение следващия зрелищен двубой. Това автоматично означава, че всеки император, който организирал подобно „забавление“, ставал любимец на народа. Някои от императорите на Римската империя обаче не се задоволи само с тази популярност. Калигула, император Адриан и Тит, но и други, също се включили в гладиаторски битки.

 Гладиаторите били много популярни

 

И от филмите, и от историческите сведения, знаем, че гладиаторите били смели, груби и безскрупулни. Но заради огромния интерес към двубоите, войните често се превръщали в знаменитости, а жените копнеели за тяхното внимание.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята на Римската Империя

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

 

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Търсят произхода на човечеството в България

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още