Home Любопитно Знаете ли къде е най-старият астрономичен часовник в света?

Знаете ли къде е най-старият астрономичен часовник в света?

от izumitelno
0 коментар 2,K преглеждания

Това е най-старият все още действащ астрономически часовник, датиращ от 1410 година. Освен че показва точното време, той показва и броят на часовете дневна светлина, изобразява движението на слънцето и планетите, разположението на зодиакалните знаци, а също така и оживява на всеки кръгъл час.

 

Знаете ли къде е най-старият астрономичен часовник в света?
снимка – blitz.bg

Стотици минувачи се струпват в Прага, за да видят „разходката на апостолите”, когато двете прозорчета на часовника се отварят, а зад тях една по една се показват детайлни цветни фигурки на 12-те апостола, които обикалят в кръг. Други алегорични образи, които са сред уникалните елементи на реликвата, са този на Смъртта – скелет с пясъчен часовник в ръка, – скъперник, държащ кесия с монети, и Суетата, която се взира в огледало. 12-те зодиакални знака под циферблата са добавени през 1865 година. Часовникът се състои от два циферблата – астрономически и календарен. Първият изобразява начина, по който хората са възприемали вселената през средновековието, а вторият представлява външен кръг, описващ всеки ден от годината.

Според легендата, часовникът е дело на чешкия майстор Хануш, който го проектира през 1410 година. Градските управници били толкова очаровани от шедьовъра, че наредили Хануш да бъде ослепен, за да не може да създаде такъв часовник за друг европейски град. През 1961 година обаче са открити документи, според които автор на този шедьовър е Микулаш от Кадан. Той го създава през 1410 година с помощта на астронома Ян Шиндел.

 

Източник: blitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар