Home Загадки Истинските загадки на Сибир

Истинските загадки на Сибир

от izumitelno
0 коментар 37,9K преглеждания

Когато чуят за Сибир, повечето хора си представят необятна ледена пустош, далеч от почти всякаква цивилизация. По същество те не грешат. Необятната руска област се простира от Урал до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Централна Азия. С около трима човека на квадратен километър, Сибир е една от най-слабо заселените територии на Земята.

 

Въпреки това областта е смятана за истинска съкровищница за археолозите от цял свят. Поради специфичния ѝ сух и същевременно екстремно студен климат, учените откриват всяка година напълно запазени находки, на каквито не могат да попаднат никъде другаде.

 

Също така истината е, че макар и негостоприемен днес, в миналото Сибир е бил люлка на човечеството. Доказват го намерените там артефакти, които са без аналог. С всяко следващо откритие мистериите около народите, населяващи този отдалечен регион, стават повече и повече.

 

Ето и най-големите загадки, които Сибир все още крие.

1. Шигирския идол

Истинските загадки на Сибир

Много е говорено за Шигирския идол, открит в Сибир през 19 век. Близо 6-метровата дървена статуя е най-древният човешки артефакт, откриван някога. Той е два пъти по-стар от египетските пирамиди. Последни изследвания показват, че той е изработен преди 11 хиляди години. Въпреки че идолът е познат на науката повече от век, предназначението му и народът, който го е почитал, продължават да са обвити в мистерия. 

2. Първия диагностициран рак

Много хора вярват, че ракът е модерна болест, появила се масово през ХХ век. В продължение на години учените спекулираха, като казваха, че постмодерните хора не заболявали от рак, защото били по-активни и се хранили с естествени храни. Тази теория бе разбита на пух и прах през 2014-та година, когато бяха открити останки на 4500 години на мъж, починал от рак на простата. Трупът бил погребан в ембрионална поза, далеч от останалите жители на селището, в което живял. Причинте за това са неясни. По лицето му били татуриани сложни символи, чието значение също е загадка.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Подземната цивилизация, пазена в тайна от човечеството – Легендата за Агарта

Американски инженер: Заявявам, че Земята е куха и обитаема отвътре

 

 

3. Мистериозните каменни идоли

Истинските загадки на Сибир

Дълго време учените смятаха, че преди идването на руснаците в Сибир в областта живеели хора с монголоидни черти. Тази теория също бе разбита след откриването на мистериозните каменнни идоли в централната част на областта, датирани около 100 г. от новата ера, които имали откровено европеидни черти. Няколко са теориите за създателите на тези идоли. Най-популярната е, че статуите бележели източната част на земите на Скития. Другата е, че след като тези територии влизат в състава на Руската империя през 18 век, местните хора с чук и длето направили козметични промени на статуите, за да изглеждат повече като европейски.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Хроника на укриваните факти: Гигантите от древността

 

Дали всичко, което са ни казвали за произхода на човека и историята, е лъжа?

 

 

4. Мистериозната броня от кости

Истинските загадки на Сибир

През 2002 години руски археолози откриват в подножието на Алтайските планини гроб на воин, живял преди 3900 години. Това, което привлякло най-много вниманието им, била бронята му, с която бил погребан. Тя била изработена от животински кости. Учените все още не могат да установят на какво животно принадлежали те.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Древен град в Русия крие повече загадки от египетските пирамиди, никой не е разгадал тайната му

Мистерията с кристалните черепи

 

 

5. Тайнствените сибирски кратери 

Истинските загадки на Сибир

 През 2013 година руските учени са дълбоко озадачени от една мистерия. В тундрата Ямал започват да се образуват огромни кратери. Не е ясно какво ги причинява. Земята избухва спонтанно, плашейки коренното население – ненци. Един свидетел описва странното явление с думите „сякаш земята диша“. Отглеждащите северни елени ненци казват, че „черните дупки“ са дело на отвъдни сили. Те от поколения разчитат само на благосклонността на суровата тундра и са научили основния урок, че е по-добре да се живее в хармония с майката природа. Според тях това може да е лоша поличба или предупреждение от „небесните, земните или подземните“ сили.

 

Няколко години различни теории и хипотези се опитваха да обяснят странното пропадане на земята. Някои от тях бяха, че кратерите на Ямал може би са резултат от метеорни удари, експлозии от ракети или дори извънземна инвазия. Изследователите са идентифицирали 18 от тези мистериозни кратери, които са дълбоки до 30 метра.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

Как в тундрата се мият, ходят до тоалетна и раждат? 

Библията и извънземните технологии

Забранена история: Имало е четвърта, ЧЕРНА ПИРАМИДА в Гиза

Плочката от Градешница – най-древното писмо?

Владетелите на древен Египет – извънземни?

5 мистериозни артефакта, които датират милиони години назад във времето 

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Колбринската Библия: 3 600 годишен текст, който би могъл да пренапише историята

Мистериозният кратер в Сибир, наречен „планината на съкровищата“

„Гнездото на огнения орел“: Най-мистериозното място в Сибир

Хората пристигнали на Земята преди стотици хиляди години 

Наистина ли Вавилонсата кула лежи на дъното на Черно море

Байкал – мистериите на най-дълбокото езеро в света

Учени извлякоха най-старата ДНК от зъби на сибирски мамут

Беловодие – руската Шамбала

Мистериозният Тунгуски феномен изумява учените до днес

Загадките на пирамидите в Седеинга

Загадките около Великия Сфинкс – тайната стая, загадъчното лице и по-древен от пирамидите

Тайнствените сибирски кратери 

 

източник:sanovnik.bg

Може да харесате още