Home Загадки Изобретенията на Тесла, които другите учени откраднаха

Изобретенията на Тесла, които другите учени откраднаха

от izumitelno
0 коментар 4,K преглеждания

Никола Тесла е един от най-известните учени, за които сте чували. А може и да разпознавате името му, тъй като има кола, кръстена на него. Всъщност Тесла изобретява първия електромобил още преди близо 100 г, но изобретението му остава в сянка, така както много от неговите гениални творения.

Тесла е учен и визионер, който разработва основите за електрическо захранване с променлив ток, което днес използваме почти навсякъде. Той обаче изобретява и редица нововъведения, без които не можем да си представим живота днес.

Изобретенията на Тесла, които другите учени откраднаха

Тесла е етнически сърбин, който емигрира в Ню Йорк през 1884 г. и приема американско гражданство.

Въпреки очевидната си гениалност и регистрираните над 300 патента за различни изобретения, съдбата на Тесла не е от тези със щастлив край и много от изобретенията му стават обект на кражба.

Ето само малка част от великите изобретения на Тесла, които му бяха откраднати.

Променливият ток

Това е технологията на Тесла, която предизвиква война с Едисон, който работи по разработване на постоянния ток.

Още през 1884 г. Тесла напуска Европа, за да работи за Едисон, който му обеща 50 000 долара, за да отстрани проблемите със захранването с постоянен ток. Междувременно се оказва, че променливият ток на Тесла създава по-малко проблеми и може да захрани по-голяма площ. Основната причина е, че при променливото захранване токът се обръща многократно всяка секунда, което улеснява преобразуването в по-високо и по-ниско напрежения.

Тесла работи по 20 часа в денонощието и през цялото време повтаря, че трябва да се премине към променлив ток, тъй като той ще работи по-добре. Едисон не само че не се съгласява, но и никога не му плаща обещаните пари, твърдейки, че обещанието е шега.

 

Това, което е известно в случая, е, че Едисон не е искал да губи парите, които е печелел от постоянния ток, и затова започва война да дискредитира името на Тесла и неговия променлив ток. Дори го обявява за опасен. Той публично пуска променлив ток на бездомни животни, които умират, и така всява страх сред хората.

Изобретенията на Тесла, които другите учени откраднаха

Радиото

Много хора ще кажат, че радиото е изобретено от италианския предприемач Гулиелмо Маркони. Но това всъщност не е вярно. Макрони всъщност е отговорен за първото презокеанско радиопредаване, но то е базирано на част от патентите на Тесла.

Въпреки че се стига до съд, вредата е нанесена.

Тесла изобретява редица неща, без които ние не можем да живеем днес. Той разбира технологията, и по-специално електроенергията по начин, по който малцина го правят. Благодарение на него ние имаме дистанционното, с което сменяме каналите на телевизора, рентгена, хидроенергията, скоростомер и др.

Неговата цел е да даде евтино и лесно за производство електричество на всички. Умира сам и в бедност, без да е признат от съвременниците си.

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар