Home Любопитно Изгубеният свят – мистерията на планината Лико

Изгубеният свят – мистерията на планината Лико

от izumitelno
0 коментар 7,3K преглеждания

По света не са останали много първични гори. В Африка през последните 30 години те изчезнаха почти напълно. В Мозамбик през 2015 г. официално те бяха нула.

Но точно там учените направиха невероятно откритие, за което се говореше дълго време и което накара мнозина да заговорят за „Изгубения свят“ и „Тайната градина“.

Късче непокътната гора беше намерена и проучена от учени. Тя стои скрита от стотици години пред очите на всички на върха на планина.

Ученият Джулиан Бейлис за пръв път забелязва гората на Google Earth. За да потвърди откритието си, той първо пътувал до подножието на планината Лико и пуснал дрон над нея, с който за пръв път видял какво се крие там. През 2018 г. той се завърнал с екип учени и започнал изкачването на отвесните скали, криещи изгубената гора.

Участниците в експедицията трябвало бързо да се научат на техники за скално катерене, с помощта на които да стигнат заедно с оборудването си до върха на голите скали, високи 120 метра. Бейлис бил първият, стигнал до върха. Докато чакал останалите да се изкачат, той се огледал и бил изпълнен с „необятно чувство на удивление и вълнение“.

Изгубеният свят – мистерията на планината Лико

„Първото нещо, което ме порази, беше колко тиха беше гората. Въпреки това имаше много следи от животни в ниската растителност, което беше много вълнуващо. Второто нещо, което ме порази, беше колко отворен беше „подът“ на гората, което е признак за малко смущения и затворен „покрив“ на гората“, споделя той пред Mongabay.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

 

Загадките на маите не бива да бъдат разгадани?

 

В продължение на две седмици екипът проучил по-голямата част от гората на Лико. Те откривли много различни животни и растения, някои от които са видове, неизвестни на науката.

Планината Лико и много други изолирани планини, намиращи се в Източна Африка, технически се наричат „инселберг“ (на немски – планини-острови). Те се образуват, когато обграждащото ги плато постепенно ерозира. Местата с по-твърд камък като гранит са по-устойчиви на ерозия, затова те се запазват, докато земята около тях потъва.

Накрая те станали толкова високи (или по-точно, земята станала толкова ниска), че можели да влияят на локалния климат, създавайки облаци и дъжд, тъй като въздухът се движи от топлите ниски части до по-хладните върхове. Заради това Лико и други инселберги в Африка са особено важни източници на вода за околните места. Местните хора ги наричат „дъждоносни планини“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 

Племето Догони и техните извънземни прародители

 

Как „боговете” създали човечеството според Попол Вух, свещената книга на маите

 

Бейлис казва, че е открил глинени съдове на върха на Лико, които били поставени наобратно близо до началото на основния воден източник, който тече от планината. Той подозира, че това е религиозен ритуал, целящ да осигури обилни водни запаси за растенията, които се отглеждат долу. Не е известно кога са поставени тези съдове.

Изгубеният свят – мистерията на планината Лико

„Как човекът или хората, поставили тези гърнета, са изкачили скалите, остава мистерия. Местните хора не са чували през живота си някой да е изкачвал планината Лико и да е стигал до гората на върха“, посочва ученият. Има теория, че може да се оставени там, когато равнината наоколо е била на по-високо ниво.

Освен церемониалните гърнета, Бейлис и екипът му не открили други следи от човешко присъствие в гората на Лико. Заради това се счита, че тя може да служи за идеално място за наблюдаване на климатичните промени.

Другите инселберги в региона нямат такъв късмет. Бейлис открил и друга подобна гора на върха на планина наблизо, но тъй като тя не била обградена от отвесни скали, пострадала тежко от земеделието.

Планината Лико се издига отвесно от земята наоколо. Това е древният център на вулкан, а гората е скрита в неговия кратер. Нейната почти кръгла каменна стена се издига на 700 метра над равнината.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Случайни археологически находки, пренаписали историята

 

Тайните в неизвестния тракийски хороскоп

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Какво откриват агентите на КГБ в египетските пирамиди?

 

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Неземният обитател на Великата пирамида

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

Забранена история: Имало е четвърта, ЧЕРНА ПИРАМИДА в Гиза

Кой е построил подводните пирамиди?

Пирамидите на Голод в Русия

 

снимки:/ източник: pochivka.blitz.bg

Може да харесате още