Home Любопитно Загадките на маите не бива да бъдат разгадани?

Загадките на маите не бива да бъдат разгадани?

от izumitelno
0 коментар 18,3K преглеждания

Величествените руини на маите, разхвърляни из Южна Америка, са пълни със загадки, а техният прочут календар ни кара да си задаваме едни и същи въпроси.

Защо в него има само 260 дни, по каква причина маите са го наричали „следа от Бога“ и вярно ли е, че в него е посочена точната дата на края на света?

И това далеч не са всички тайни, оставени ни в наследство от древната и загадъчна цивилизация.

Според преданието боговете създали хората от царевица. Хората построили цели градове, които нямали равни по света, с компютърна точност изчислявали движението на планетите и звездите и достигнали самия връх на цивилизация, която и до днес удивлява света.

Загадките на маите не бива да бъдат разгадани?

А след това изоставили своите градове. Но откъде са дошли те, антрополозите не знаят и до днес. Частични изследвания на гробници и писменост на маите са навели учените на извода, че маите са погребвали починалите по същия принцип, както и египтяните – в саркофази. Дали е възможно техни предци да са били египтяните? Но защо тогава те не са им предали многобройните си знания?

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Древен текст описва създаването на човека от извънземни?

Кой помогна за създаването на човека?

В джунглите на Централна и Южна Америка за последните години са открити руини на десетки големи и малки „забравени“ градове от доколумбовата епоха. Например пирамидата Куикуилко в Мексико.

Една от тези загадки са рисунките в перуанското пустинно плато Наска. Площ, обхващаща 500 кв. км, е покрита с безброй гигантски наземни фигури, които може да се видят само отгоре. Общо на платото има 13 000 линии, 100 различни спирали, над 700 правоъгълни и трапецовидни площадки.


На места се виждат изображения на животни, птици, цветя и дървета. На въпроса, какво означава тази схема и за кого е предназначена тя, учените все още нямат отговор.

Особена роля за индианците маи е играела човешката кръв. Изучавайки някои предмети (съдове, ритуални инструменти), изследователите са стигнали до извода, че маите често са извършвали доста специфичен обред. Най-често се пробивал езикът (по-рядко устните, дланите или гениталиите), а през отворите се прокарвал шнур.

Това се извършвало със сакрални цели – кръвопускането изменяло работата на мозъка, разширявало съзнанието, човек получавал халюцинации, които древните хора смятали за видения свише, тъй като в кръвта, според представите на маите, се намирали душата и жизнената енергия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар

Кроманьонците – потомци на извънземни  

За кръвожадността на маите и до днес витаят слухове и легенди. Едни учени твърдят, че индианците постоянно са извършвали човешки жертвоприношения, „търкаляли“ човешки глави, изтръгвали сърцата на жертвите си и дори не им бил чужд канибализмът. И това е още една неразгадана тайна. Други изследователи смятат, че жертвоприношенията, разбира се, са имали място, но са се отнасяли само до животни, които са били принасяни в дар на многобройните богове.

 

Маите изобщо били много сериозни хора. И на футбол си играели с човешки черепи, облечени в кожа, но не поради кръвожадност, а защото това символизирало епичната борба на Светлината с боговете на Злото. Казват, че те също имали гладиаторски боеве, в които участвали пленници, но доказателства за това още не са открити.

Още маите имали свой календар. Дори два – къс и дълъг. Първият представлявал съчетание на числата от 1 до 13 и 20 месеца, а вторият се състоял от 18 месеца по 20 дни и пет „излишни“, или „нещастни“ дни. Двата календара се допълвали взаимно и образували завършен цикъл от 52 години.

Имало и други начини за датиране, но всички те се променяли с времето, което значително затруднява съотнасянето на датите, записани от маите, с европейската хронология. Освен това календарната система била изчислена с такава точност, че за 6000 години тя изоставала само с един ден.

На дъното на така наречените сеноте – вдлъбнатини в земята, смятани при маите за свещени – се крие още една тайна. Съществува версия, че от тези падини индианците наблюдавали Слънцето в зенита в моментите, когато стълбът слънчева светлина се потапял вертикално във водата.

В антропологичния музей в Мексико се съхранява ацтекският календар „Слънчев камък“ – огромен базалтов монолит с диаметър 3,5 м и тегло 24,5 тона, отразяващ представите на древните за далечното минало. В неговия център е изобразен Тонатиу – бога на Слънцето, а отстрани – символи от четирите предшестващи епохи. Изхождайки от него, всяка епоха е имала свой бог и преди на Земята да се появят съвременните хора, тук са се сменили четири човешки раси.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кой е построил подводните пирамиди?

Племето Догони и техните извънземни прародители

А нашите предшественици са загинали по време на велики катаклизми. Първите са унищожени от земетресение, вторите – от ураган, третите – от вулканична лава, а четвъртите са загинали в резултат на гигантско наводнение.

Днес ни свети Петото Слънце, което ацтеките наричали „Слънце на движението“. Те предрекли неговата гибел през 2012 година. Но очевидно нещо не е както трябва – предсказанието не се сбъдна. И това е още една неразгадана загадка.

Още една тайна на маите е свързана с християнството, а именно – символи на кръста, открити в храмовете на Паленк. Легендата гласи, че дървените кръстове са говорили с маите и са им давали ценни указания. Сега тези кръстове се намират в мексиканския Кинтана Ро и продължават да са обект на преклонение.

 

Интерес представлява и 25-метровата пирамида Кукулкан, построена през XI в. и посветена на върховния бог. На горната ѝ площадка е разположен храм, а основата ѝ образува квадрат с дължина 55,5 метра. Към върха на пирамидата водят четири широки стръмни стълби, разделени на 18 части, всяка от които съответства на месец в годината, тъй като в календара на маите имало 18 месеца. Всяка стълба се състои от 91 стъпала.

Ако броят на стъпалата се умножи по броя на стълбите (4) и се разгледа върхът на платформата върху пирамидата, на която е разположен храм, като още едно стъпало, получаваме 356 – броя на дните в годината.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ще се върнат ли Анунаките?

Библията и Десетте Божи заповеди

Тоест в основата на пирамидата е положен принципът на календара. Но това не е единствената ѝ особеност. Два пъти годишно, в дните на пролетното и есенното равноденствие, на пирамидата възниква особен визуален ефект – от триъгълниците светлина и сянка се образува изображението на гигантски змей, който бавно пълзи към основата на пирамидата.

2

В Нюйоркския музей се съхранява доста загадъчен артефакт – „Черепът на съдбата“. Ако под кристалния череп се постави източник на светлина, очните орбити на черепа започват да светят. А ако се насочи лъч светлина в центъра на носа, черепът започва да свети изцяло и около него възниква ярък ореол.

Учените смятат, че черепът е използван от жреците на маите по време на ритуални церемонии, когато призматичните „очи“ са фокусирали слънчевите лъчи, предизвиквайки появата от разтворената челюст на сакрален език от пламък.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Тайните в неизвестния тракийски хороскоп

 Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Казват, че самият Хитлер е вярвал, че ако събере всичките 13 черепа, може да стане властелин на света. Що за сила е скрита в тях? Отговорът на този въпрос досега не е открит – кристалният череп упорито пази тайната на своята изработка.

Безспорно е едно – този невероятен шедьовър, изработен от неизвестен майстор, е една от най-прекрасните загадки на древната история, която може би не бива да бъде разгадана.

Впрочем както и другите тайни на маите.„

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Лемурия – изчезналият континент на висша извънземна цивилизация – видео

Археолози разкриха какво се крие в древните пирамиди на маите

Смъртоносно проклятие стигнало откривателите на Летнишкото съкровище

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Свръхразвита древна цивилизация на Антарктида?

Неземният обитател на Великата пирамида

Анунаки – кои са тези древни същества и какво казват древните текстове за тях

Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар

Кроманьонците – потомци на извънземни  

Забранена история: Имало е четвърта, ЧЕРНА ПИРАМИДА в Гиза

инфо: megavselena.bg

Може да харесате още

Оставете коментар