Home Изкуство 10 песни, написани за по-малко от половин час

10 песни, написани за по-малко от половин час

от elated.firefly
0 коментар 95 преглеждания

Всички сме чували онези истории за големи хитове, написани в изблици на вдъхновение, надраскани върху салфетки или измислени в градския транспорт. Но да се напише песен за по-малко време, отколкото отнема доставката на пица? Това е впечатляващо. Представяме ви 10 песни, написани за 30 минути или по-малко – някои от тях значително по-малко – и въпреки това станали част от успешни албуми на популярни групи.

Adele“Hometown Glory” от албума “19” (2008)

Пиано баладата “Hometown Glory” е първият сингъл, който Адел пуска в САЩ. Първоначално песента не се радва на голям ентусиазъм във Великобритания, но по-късно се изкачва в Топ 20 и дори печени номинация за Грами – не е зле за парче, написано за десетина минути.

The Jam – “That’s Entertainment” от албума “Sound Affects” (1980)

Едно от най-добре познатите парчета на The Jam е написано от Пол Уелър само за 10 минути, след като една вечер той се прибрал вкъщи, по собствените си думи, „напълно натряскан”. Което значи, че Уелър не само е написал песен по-бързо, отколкото повечето от нас си вземат душ сутрин, но и е успял да го направи в нетрезво състояние. Наздраве!

Blink-182 – “Dammit” (1997)

Слушайки песента, не е съвсем изненадващо, че е написана само за 5 минути от басиста Марк Хопъс, след като скъсал с приятелката си. Но пък човек после не може да си я изкара от главата…

Beastie Boys – “Fight for Your Right” от албума “Licensed to III” (1986)

Песента е първият голям хит на групата от дебютния им албум “Licensed to III” и единствената, влязла в Топ 10 на Billboard. Майк Даймънд се хвали, че е написана в рамките на само 5 минути, при това на гърба на салфетки. Спомня си, че групата била твърдо решена да постигне нещо значимо. Мисията изпълнена.

No Doubt – “Bathwater” от албума “Return to Saturn” (2000)

Понякога обаче влагането на малко повече усилия е ключово. No Doubt казват, че написали “Bathwater” само за десетина минути, което вероятно е и причината песента да не впечатли никого и да се превърне в единствения провал в албум, пълен с хитове.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nfuKo1HJJYc

Radiohead – “Sail to the Moon” от албума „Hail to the Thief” (2003)

Вокалистът на Radiohead Том Йорк е познат като абсолютен перфекционист и е изненадващо, че му е отнело само 5 минути, за да напише баладата “Sail to the Moon”. Но пък песента си я бива!

The Knack – “My Sharona” от албума „Get the Knack” (1979)

Китаристът Бъртън Авер написва незабравимия рефрен на “My Sharona” години преди присъединяването си към групата. Всичко останало обаче било измислено за около 15 минути. Песента е популярна и до днес, следователно 15-те минути са били добре прекарано време.

Zola Jesus – “Vessel” от албума “Conatus” (2011)

Изпълнителката твърди, че успяла да напише първия сингъл от последния си албум за по-малко от половин час. Е, албумът не я превръна в милиардерка, но пък й спечели симпатиите на много музикални критици.

Oasis – “Supersonic” от албума “Definitely Maybe” (1994)

Ноел Галахър е разказвал много различни истории за написването на “Supersonic”, но най-често повтаряната версия е, че музиката е написана за 10 минути, а текстът – в самотен ъгъл на студиото директно след това. А и този вариант се вписва чудесно в класацията ни, затова нека вярваме на него. Песента е любима на феновете, следователно колкото и време да е отнело написването й, не е било напразно.

R.E.M. – “Losing My Religion” от албума “Out of Time” (1991)

Питър Бък от R.E.M. веднъж казва, че ако написването на дадена песен отнема повече от 20 минути, не си струва. Добре че от групата успели да напишат един от най-големите си хитове, “Losing My Religion”, за по-малко от 10 минути. Песента им донесе и награда Грами през 1991г.

Може да харесате още

Оставете коментар