Home Любопитно Археолози разкриха какво се крие в древните пирамиди на маите

Археолози разкриха какво се крие в древните пирамиди на маите

от izumitelno
0 коментар 10,5K преглеждания

Когато експертите се занимавали с изучаването на пирамидите на маите, те открили, че тези пирамиди са били използвани и за различни видове религиозни ритуали. 

Освен това в пирамидите е било обичайно да се погребват владетели и други важни личности. Вътре в пирамидите има огромен брой различни артефакти, които могат да разкажат много за живота на древната цивилизация. Учените често намират и ценни съкровища, съобщава Live Science.

 

 

Интересен момент е, че доста често пирамидите на маите крият в себе си друга по-малка пирамида. Пример за това е Кукулкан. Намира се сред руините на древния град на маите Чичен Ица. Намира се на полуостров Юкатан, който принадлежи към съвременно Мексико.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 

Племето Догони и техните извънземни прародители

Как „боговете” създали човечеството според Попол Вух, свещената книга на маите


„Предполагаме, че когато маите са дошли на местата, където е живял някой, те не са искали да унищожат всички сгради. В повечето случаи представители на древна цивилизация са строили нови върху стари сгради. Издигнатите пирамиди не са били изключение “, казва Андрес Техеро-Андраде от Националния автономен университет на Мексико.

Експерти разказаха, че някои от пирамидите имат не само много интересен дизайн. Те се различават по това, че вътре в тях имало специално оборудвани храмове. В тях маите изпълнявали различни религиозни ритуали. В част от пирамидите са погребенията на древни владетели.

Многократно изследователите са откривали различни съкровища в пирамидите на маите. Има много продукти от нефрит, бижута и дори погребални маски. Най-известният артефакт е каменен трон във формата на ягуар. Той е украсен с нефрит. Открит е от учени в пирамидата на Кукулкан.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

Загадките на маите не бива да бъдат разгадани?

Карл Таубе от Калифорнийския университет в Ривърсайд подчерта, че нефритът е бил много важен за маите. Това е не само красив минерал, но и определен символ. Той бил асоцииран от представители на древната цивилизация със сила и живот. Често се използвал за погребални обреди, ритуални церемонии и дори за общуване с боговете.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Случайни археологически находки, пренаписали историята

Тайните в неизвестния тракийски хороскоп

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Какво откриват агентите на КГБ в египетските пирамиди?

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Свръхразвита древна цивилизация на Антарктида?

Неземният обитател на Великата пирамида

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

Забранена история: Имало е четвърта, ЧЕРНА ПИРАМИДА в Гиза

Кой е построил подводните пирамиди?

Пирамидите на Голод в Русия

 

снимки: pixabay.com/ източник:blitz.bg

Може да харесате още