Home Загадки Племето Догони и техните извънземни прародители

Племето Догони и техните извънземни прародители

от izumitelno
0 коментар 41,5K преглеждания

Една от най-рядко населените области на Мали в Западна Африка се обитава от племенната общност Догон. Няколко десетки хиляди догони живеят в изолирани селища сред планинските склонове Бандиагара на юг от северните разливи на река Нигер. Битът и културата на този древен народ не са от най-примитивните, но са далеч от средния житейски стандарт на съвремието, затова учените са смаяни от феноменалните познания на африканците в областта на астрономията и космологията.

 

Догоните имат обхватни знания за съзвездието Голямо куче, препредавани от поколение на поколение. За звездата Сириус например. Тя е само 21 пъти по-ярка от нашето Слънце и има много по-могъщи звезди от нея, но от Земята изглежда най-блестяща сред видимите небесни светила, защото е на разстояние само 8,6 светлинни години. „Близо“ до Сириус се намира колабиралата звезда Сириус-Б, открита от западните астрономи през 1844 г., но фотографирана за първи път едва през 1970 г. Трудното идентифициране на Сириус-Б е свързано с факта, че плътната звезда почти не излъчва светлина и е „засенчвана“ от Сириус, който е 10 000 пъти по-ярък. Странното е, че догоните имат подробни данни за орбитите, плътността и пр. на тези звезди много преди фиксирането им от съвременните астрономи.

През 1950 г. Жермен Дитерлен и Марсел Гриол запознават света с изключителните познания на хората от Бандиагара. Прекарали няколко години сред племето и завоювали доверието на вождовете и шаманите, френските антрополози са хипнотизирани от дълбочината на философията и религията на догоните.

 

 

За догоните началото на живота е свързано със звездата Сириус-Б, която те наричат По Толо, т.е. звезда семе. Сътворението е тръгнало към нас от планета на тази стара звезда, класифицирана от модерните астрономи като бяло джудже. Догоните знаят за Сириус-Б преди откриването й от астрономите, знаят за голямата плътност при малките й размери, което обясняват с наличието на сагала – непознат на Земята екстремно плътен метал. Запознати са с характеристиките на орбитите на звездите от Голямото куче, знаят, че орбитите на Сириус и на Сириус-Б образуват сложна елипса със Сириус във фокуса на конфигурацията. Хипотезата им, фиксирана във фрагменти от каменни звездни карти отпреди пет столетия, е взета под внимание от западната астрономия едва в началото на ХVІІ в., когато Кеплер лансира теорията, че орбитите на небесните тела не са перфектно кръгови.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Загадката „Бастет“ и какво намери Людмила Живкова в гробницата ѝ

Известен уфолог: Религиите са възникнали след сблъсъка на човечеството с извънземните

Догоните отдавна знаят, че на Сириус-Б са нужни 50 години за орбиталния му цикъл спрямо Сириус; наскоро астрономите определиха продължителността на 50,04 г. Догоните твърдят, че Сириус-Б се върти около оста си за време, съответстващо на една слънчева година; модерната астрономия все още няма данни за подобни подробности. Смайващо е и предположението за трето небесно тяло в близост до Сириус, наречено от догоните Емме Ия, т.е. сламена жена. Аборигените твърдят, че това е или малка звезда с една единствена планета, или голяма планета с единствен спътник. Някои астрономи нарекоха предполагаемото тяло Сириус-С, въпреки че за него няма научни доказателства.

2

Ритуалът сигуи на догоните се провежда веднъж на всеки 60 години и съвпада с конкретен момент от орбитата на Сириус. Снимки: Архив на група „Ергосфера“

Позовавайки се на древни източници, през 1976 г. членът на английското кралско астрономическо общество Робърт Темпъл обобщи, че догоните имат задълбочени познания за Сириус вече няколко хиляди години. Феноменът бе изследван от научни популяризатори като Карл Сейган, Ян Ридпат, Джеймс Оберг и Роналд Стори,

северната част на Африка. Гръцкият историк Херодот ги нарича гараманти по името на Гарамант – син на богинята на Земята Гея. След векове на бавни миграции на юг преселниците са стигнали до района на Нигер, където са се смесили с туземното население. Според изследователя Робърт Грейвс последните клонове на този номадски род живеят днес главно в селището Коромантсе на около 75 км от Бандиагара.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Пирамидата Гунунг Паданг – по-стара от египетските?

Древен текст описва създаването на човека от извънземни?

 

Но дори и да приемем тезата, че астрономическите познания на догоните имат древен произход, как все пак са били придобити тези знания? Как е могъл един народ да овладее науката за звездите без каквито и да е оптически инструменти? Догоните отговарят простичко на този въпрос. Знанията за Сириус са били подарени на техните предци от извънземните амфибии Номмо от района на звездата По Толо.

Номмо пристигнали преди около 5500 години от съзвездието Сириус на космически кораб, спуснал се с гръм и мълния. На езика на догоните номмо означава „свързан с водата“ и „за когото най-важното е да пие“. След като летящата машина се приземила, тя продължила известно време да се движи с подскоци по земята. По същото време на небето се появила нова звезда, навярно космическа база. Да си припомним, че през юли 1969 г. „Аполо“ спря на разстояние от Луната, а на повърхността на нашия спътник слезе само лунният модул.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Защо някои хора вярват, че шумерите са били посетени от извънземни?

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята

В скалните рисунки на прадогоните номмо са изобразени като човекогущери, приличащи на полубога амфибия Оаннес и на демоните с опашки на риби оанни, описани от вавилонците. Смущаващи са тези паралели с наследството на други цивилизации от епохите около времето на миграциите на предците на догоните, защото описанията на номмо са до голяма степен подобни на амфибиите еа на акадите, на шумерския бог Енки и на богинята Изида с образ на сирена от религиозното изкуство на Египет. От тях според древните народи е произлязла човешката цивилизация.

Племето Догони и техните извънземни прародители

Египетските мъдреци са обожествявали звездата Сириус, представяна от богинята Изида. Храмът на Дендера, посветен на богинята, е построен така, че всяка Нова година светлината на Сириус прониква през специален отвор към вътрешността на капелата. Това ни напомня за церемонията сигуи на догоните, която се провежда веднъж на 6 десетилетия, когато Сириус е видим през малък отвор в една скала до селището Йоуго Догороу.

3Догоните вярват, че преди 5500 години предците им са се срещали с извънземни пришълци от района на звездата Сириус. В скалните рисунки на прадогоните са изобразени странни астрономически знаци и фигури на човекогущери и човекориби. Снимки: Архив на група „Ергосфера“

Церемонията сигуи е сред най-зрелищните ритуали на догоните. Провежда се в продължение на 5 години през 60 години и съвпада с конкретен момент от орбитата на Сириус. По време на ритуала догоните се посвещават в познанията на културата на племето. Сложната серия от танци се изпълнява от мъже със странни маски, символизиращи неконтролируемото могъщество на природата.

 

Междувременно астрономите анализират традициите на племето догон, но загадката как догоните са придобили изключителните си космически познания, навярно ще си остане неразгадана.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Царичина или търсенето на двуполовия праотец

Изгубен папирус от времето на Тутмос III разказва за среща с извънземни

Фредерик Валентич изчезва по време на тренировъчен полет сред среща с неидентифициран самолет, кръжащ над него

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

Владетелите на древен Египет – извънземни?

Тайните на подземните градове в България

Хората пристигнали на Земята преди стотици хиляди години

5 мистериозни древни изображения, свързани с извънземни цивилизации

Евгени АЛЕКСИЕВ, Красимир ГЕОРГИЕВ

инфо: http://www.fliorir.com/

Може да харесате още