Home Загадки Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

от izumitelno
0 коментар 5,7K преглеждания

Най-голямата пирамида на Земята не е Хеопсовата пирамида в Гиза. На другия край на света, в днешно Мексико, се намират руините на величествена древна структура, която с право държи титлата на най-голямата пирамида, построявана някога.

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

Издигната от великана Кселхуа, според ацтекската митология, тази древна структура се вярва, че е строена с векове.

Пирамидата в Чолула в щата Пуебла е най-масивната постройка, издигана от човек. Дори пирамидите в Египет, (макар и по-високи), не заемат толкова много кубични метри материал.

Митологията разказва, че била построена от великан, който искал да построи пирамида, която стига до небето, но археолозите са убедени, че хиляди строители са участвали в построяването ѝ, като име отнело поне десет века, за да я завършат.

Самото място е обгърнато от магия и мистерия.

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята
Модел на града и Великата пирамида в Чолула. Музей на Чолула, Пуебла, Мексико.

Древният археологически обект в Чолула е център на проучвания от археолози и изследователи от цял свят.

В тази статия ще ви поднесем най-важните факти за археологическия обект, който е дом на най-масивната пирамида на повърхността на планетата.

Един от най-важните факти, неизвестен на много хора, е че Великата пирамида в Чолула е по-голяма от Хеопсовата пирамида в Гиза.

Пирамидата в Гиза, Египет, заема 2 милиона и 500 хиляди кубични метра, а пирамидата в Чолула се състои от 4 милиона и 500 хиляди кубични метра, което я прави най-голямата пирамида, построявана от човек.

Митологията разказва, че е била построена от Великани.

Според митологията, в древни времена земята била обитавана от великани, но след масивен потоп по цялата Земя всички измрели с изключение на Кселхуа, който в знак на благодарност построил това, което днес познаваме като Чолула – една от най-впечатляващите пирамиди в света. Този великан искал да построи гигантска пирамида, която стига до небето.

Но Тонакатекутли, бащата на боговете, намерил това за обидно и стоварил камък от небето, убивайки много от работниците и спирайки строежа.

Тайните, заровени под Пирамидата.

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

Последните разкопки, направени вътре в пирамидата в Чолула, за да се изследва вътрешността на тази масивна структура, били проведени от 1966 до 1974 г. под ръководството на Мигел Месмахер.

Само че изследванията спират поради две причини: възможността поради изследванията цялата Пирамида да се срути и заради риска от повреждане на основите на църквата, която била построена на върха и която е защитена от Националния институт по антропология и история.

Тъй като няма никакви писмени документи, никой не знае кога е започнал процеса по построяване на пирамидата.

Само че археолозите вярват, че това е било през 300 г.пр.Хр. или в началото на християнската ера, когато хиляди работници започнали да издигат една от най-масивните пирамиди на планетата.

До дъно!

Стенописът с пиячите.

Открит на дълбочина почти осемдесет метра, Стенописът с пиячите е един от най-големите пред-колумбови стенописи, намирани някога в Мексико, с дължина 57 метра.

Темата на стенописа е пир с персонажи, пиещи нещо, което най-вероятно е пулке.

Седем пирамиди, а не една.

Великата пирамида в Чолула или Тлачихуалтепетл, както също е известна, била продукт на седем насложени пирамиди, всяка от които напълно покривала предишната пирамида. Това наложило постепенното уголемяване на основата, която достигнала до четиристотин и петдесет метра от едната страна, достигайки височина шестдесет и шест метра.

Понастоящем Великата пирамида в Чолула изглежда като масивен хълм, на върха на който е построена църква, посветена на Девата на Илачите.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар