Home Загадки Легендата за Кселхуа – великанът, който построил Теотиуакан и най-голямата пирамида на Земята

Легендата за Кселхуа – великанът, който построил Теотиуакан и най-голямата пирамида на Земята

от izumitelno
0 коментар 170 преглеждания

Ако погледнем древната ацтекска митология, ще открием съкровищница от невероятни истории и очарователни разкази за време, когато великани владеели Земята.

Легендата за Кселхуа – великанът, който построил Теотиуакан и най-голямата пирамида на Земята

Ацтекската митология, въщо като много други митологии по света, споменава как преди хиляди години великани владеели земята.

Ацтекските легенди обясняват, освен всичко останало, че Великата пирамида в Чолула и Градът на Боговете – Теотихуакан – били построени не от обикновени хора, а от Великан.

Според митологията, в древни времена земята била населявана от великани, но след голям потоп, всички останали великани измрели. Кселхуа, който оцелял, построил това, което днес познаваме като Чолула, и най-големия археологически обект на пирамида (храм) в Новия свят, както и най-голямата пирамида, за която се знае, че съществува в света днес.

Кселхуа искал да построи масивна структура, тъй висока, че да стига до небето.

Но на Тонакатекутли – бащата на всички богове и създател и бог на плодородието, почитан за населването на земята с хора и затова, че я направил плодородна – това се видяло обидно и хвърлил камък от небесата, който убил много строители и спрял строежа.

Легендата за Кселхуа – великанът, който построил Теотиуакан и най-голямата пирамида на Земята
Великата пирамида в Чолула.

Древната ацтекска митология ни казва, че „Преди голямото наводнение да се случи 4 800 години след издигането на света, страната Анахуак била населявана от великани, всички от които загинали в наводнението или били превърнати в риби, освен седем, който се скрили в пещерите. Когато водите се отдръпнали, един от великаните – Кселхуа, по прякор „Архитектът”, отишъл в Чолула, където в памет на Тлалок, която била послужила като убежище на него и на шестимата му братя, построил изкуствен хълм с формата на пирамида. Той заповядал се направят тухли в провинцията Тлалманакло в подножието на Сиера де Секотл и за да ги пренесе до Чолула, наредил верига от хора, които си ги подавали от ръка на ръка. Боговете видели, с гняв, сграда чийто връх щял да стигне до облаците. Раздразнени от опита на Кселхуа, те стоварили огън върху пирамидата. Множество работници загинали. Работата била прекратена, а монументът след това бил посветен на Кетсалкоатл”.

Кселхуа  бил един от седемте великана според ацтекската култура и той бил този, който според разказите издигнал не само великата пирамида в Чолула, но и един от най-мистериозните градове в Централна Америка – Теотихуакан.

Днес великата Пирамида в Чолула е обрасла в по-голямата си част и на върха ѝ има католическа църква, построена от конкистадорите, който без дори да знаят, издигнали постройката върху нещо, което по-късно щяло да се окаже най-масивната пирамида на Земята.

Говори се, че Великата Пирамида в Чолула съхранява фрагмент от метеорит – реликва от Потопа, „който бил паднал от небето, обвит в огнена топка”.

Както е отбелязано в древната ацтекска митология, преди Великата пирамида в Чолула да бъде завършена, „огън се стоварил върху нея, причинявайки смъртта на строителите ѝ и изоставянето на работата”.

Първоначалният надпис в Нахуатл на ацтекски език към една местна илюстрация на храма в Чолула пише, „Благородници и господари, тук са вашите документи, огледалото на вашето минало, историята на вашите предци, които страхувайки се от потоп, построиха това убежище, в случай че повтори се такова бедствие”.

 

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар