Home Загадки Легендата за Кселхуа – великанът, който построил Теотиуакан и най-голямата пирамида на Земята

Легендата за Кселхуа – великанът, който построил Теотиуакан и най-голямата пирамида на Земята

от izumitelno
0 коментар 33 преглеждания

Ако погледнем древната ацтекска митология, ще открием съкровищница от невероятни истории и очарователни разкази за време, когато великани владеели Земята.

Ацтекската митология, въщо като много други митологии по света, споменава как преди хиляди години великани владеели земята.

Ацтекските легенди обясняват, освен всичко останало, че Великата пирамида в Чолула и Градът на Боговете – Теотихуакан – били построени не от обикновени хора, а от Великан.

Според митологията, в древни времена земята била населявана от великани, но след голям потоп, всички останали великани измрели. Кселхуа, който оцелял, построил това, което днес познаваме като Чолула, и най-големия археологически обект на пирамида (храм) в Новия свят, както и най-голямата пирамида, за която се знае, че съществува в света днес.

Кселхуа искал да построи масивна структура, тъй висока, че да стига до небето.

Но на Тонакатекутли – бащата на всички богове и създател и бог на плодородието, почитан за населването на земята с хора и затова, че я направил плодородна – това се видяло обидно и хвърлил камък от небесата, който убил много строители и спрял строежа.


Великата пирамида в Чолула.

Древната ацтекска митология ни казва, че „Преди голямото наводнение да се случи 4 800 години след издигането на света, страната Анахуак била населявана от великани, всички от които загинали в наводнението или били превърнати в риби, освен седем, който се скрили в пещерите. Когато водите се отдръпнали, един от великаните – Кселхуа, по прякор „Архитектът”, отишъл в Чолула, където в памет на Тлалок, която била послужила като убежище на него и на шестимата му братя, построил изкуствен хълм с формата на пирамида. Той заповядал се направят тухли в провинцията Тлалманакло в подножието на Сиера де Секотл и за да ги пренесе до Чолула, наредил верига от хора, които си ги подавали от ръка на ръка. Боговете видели, с гняв, сграда чийто връх щял да стигне до облаците. Раздразнени от опита на Кселхуа, те стоварили огън върху пирамидата. Множество работници загинали. Работата била прекратена, а монументът след това бил посветен на Кетсалкоатл”.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

Кселхуа  бил един от седемте великана според ацтекската култура и той бил този, който според разказите издигнал не само великата пирамида в Чолула, но и един от най-мистериозните градове в Централна Америка – Теотихуакан.

Днес великата Пирамида в Чолула е обрасла в по-голямата си част и на върха ѝ има католическа църква, построена от конкистадорите, който без дори да знаят, издигнали постройката върху нещо, което по-късно щяло да се окаже най-масивната пирамида на Земята.

Говори се, че Великата Пирамида в Чолула съхранява фрагмент от метеорит – реликва от Потопа, „който бил паднал от небето, обвит в огнена топка”.

Както е отбелязано в древната ацтекска митология, преди Великата пирамида в Чолула да бъде завършена, „огън се стоварил върху нея, причинявайки смъртта на строителите ѝ и изоставянето на работата”.

Първоначалният надпис в Нахуатл на ацтекски език към една местна илюстрация на храма в Чолула пише, „Благородници и господари, тук са вашите документи, огледалото на вашето минало, историята на вашите предци, които страхувайки се от потоп, построиха това убежище, в случай че повтори се такова бедствие”.

 

Източник: Последен век

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар