Home Загадки Легендарният Изгубен град на Цар Давид открит от археолозите

Легендарният Изгубен град на Цар Давид открит от археолозите

от izumitelno
0 коментар 3,K преглеждания

Експертите са развълувани от едно наскоро направено откритие. Според доклади, древен град, който датира от царуването на Цар Давид от Стария завет, току-що е бил изровен от експерти до Йерусалим.

Според множество доклади, древният изгубен град на цар Давид наскоро е бил открит до Йерусалим и експерти по Библията казват, че това доказва, че Библията е точна.

Легендарният Изгубен град на Цар Давид открит от археолозите

Легендата за цар Давид започва с него като овчарче, което убива исполина Голиат с прашката си. Накрая взема трона и покорява Йерусалим.

Откритието идва като изненада, тъй като има дебат сред експертите, дали Библейски фигури, като цар Давид и цар Соломон, някога са съществували.

Само че професор Авраам Фауст, изследовател който участва в разкопките, вярва че последните открития подкрепят историческата точност на Библията.

Легендарният Изгубен град на Цар Давид открит от археолозите
Древното селище се намира на около 45 километра от Йерусалим.

Според професор Фауст новото откритие е „част от събитията в Библията, приписвани на Царството на Давид”.

Ако погледнем Библейските препратки, ще открием, че се вярва, че цар Давид е прародител на Иисус и може да е живял около 1000 години преди Христа.

Въпреки факта, че няма пряко доказателство извън Библията, което да говори за цар Давид, стелата Тел Дан – надписан камък, издигнат от царя на Дамаск в края на 9-ти/началото на 8-ми век пр.Хр., за да възпомене победата си над двама вражески царе – съдържа фразата ביתדוד, bytdwd, която повечето изследователи превеждат като „Домът на Давид”.

Радио-въглеродните датиращи тестове, извършени върху археологическото откритие, предполагат, че градът принадлежи към същото това време.

Легендарният Изгубен град на Цар Давид открит от археолозите

Само че някои експерти вярват, че „легендата” за цар Давид е подобна на тази за крал Артур – смесица от митове и исторически факти, основата на които е изгубена в пясъка на времето.

Разкопаването на митичния град става в Юдейска Шефела източно от Хевронските хълмове. Там експертите намират изкуствена могила, съставена от наслоените руини на множество древни култури, които може да са съществували на една и съща площ хиляди години.

Много исторически изследователи са убедени, че мястото е домът на Ханаанския град Еглон, по-късно описан в Библията като част от племето на Иуда, на което основател бил Давид.

Само че има много изследователи, които поставят под въпрос използването на Библията като валиден исторически справочник, понеже за повечето събития, които са споменати в нея, няма исторически доказателства.

Говорейки за Breaking Israel News, професор Фауст казва: „Разбира се, не намерихме никакви артефакти, които казват „Цар Давид” или „Цар Соломон”, но открихме знаци на социална трансформация в региона, които съответстват на промяна от ханаанска култура към иудейска култура”.

„Тъй като това се е случило по времето, когато се вярва, че царството на Давид е започнало да се разширява в този регион, е ясно, че този строеж е част от събитията в Библията, присписвани на царството на Давид”.

„Структурата беше изкопана почти изцяло и е била съставена от широк двор със стаи от три страни. Стотици артефакти бяха изровени от останките, включително широка гама от грънчарски съдове, тежести за станове, много метални обекти, ботанически останки, както и много върхове на стрели – доказателство за битката при завладяването на мястото от асирийците”.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар