Home Животни 6 невероятно странни животни

6 невероятно странни животни

от elated.firefly
0 коментар 25,K преглеждания

С всичките странни и откачени същества, които човекът е измислил, понякога е лесно да забравим, че такива съществуват и наистина. Еволюцията е създала някои доста невероятни форми на живот. Ето шест от най-странните.

6 невероятно странни животни

  1. Мантиева акула

Мантиевата акула сякаш е излязла направо от някой фосил на праисторическа акула. Нарича се „жив фосил“, защото съществува от милиони години. Не е ясно колко точно директни черти мантиевата акула споделя с древните си роднини, но дори възможността за такава връзка звучи невероятно.

Тя е едно от най-странните неща, плуващи в океана. Среща се из Атлантическия и Тихия океан и предпочита да се храни в кипящите от живот води.

6 невероятно странни животни

  1. Ай ай

Ай ай е малък лемур, който живее в Мадагаскар. Животинчето едва ли би могло да се нареди сред красивите примати – има големи, изпъкнали очи, огромни уши и кошмарно дълги пръсти.

За да бъде още по-шантав, лемурът ай ай се храни повече като кълвач, отколкото като примат. Той удря по дърветата, издълбавайки дупки, след което използва дългия си среден пръст, за да вади вечерята си.

6 невероятно странни животни

  1. Октопод Дъмбо

Кръстен е така заради перките отстрани на главата му, които приличат малко на ушите на слона Дъмбо от анимацията на Дисни. Октоподът Дъмбо живее в екстремно дълбоки води (до 5км дълбочина) и изглежда като аниме карикатура на нормален октопод.

Има големи очи, които са донякъде очарователни, както и малки пипалца, които са твърде къси в сравнение с голямото му тяло. Дъмбо използва пипалата и „ушите си“, за да се придвижва и се храни с малки червеи, двучерупкови и ракообразни, които открива по морското дъно.

6 невероятно странни животни

  1. Риба сопол

Рибата сопол е рядък обитател на дълбоките води край Австралия и Тасмания. Изборът му да живее на толкова изолирано място е донякъде логичен, защото е едно от най-странно изглеждащите същества.

Тя няма мехур като повечето други риби, с който да регулира дълбочината си. Вместо това разчита на желатинена плът, която е по-малко плътна от морската вода и й позволява да плува лесно над океанското дъно, където търси храна.

6 невероятно странни животни

  1. Гигантски кокосов рак

Кокосовият рак е кошмарно животно. С разкрач от близо един метър, той е най-големият сухоземен антропод в света. Официално се води вид рак отшелник, но само младите кокосови раци използват чужди черупки за защита. Когато порасне, екзоскелетът му се втвърдява и ракът се изправя смело срещу света.

Живее на острови, пръснати от източния бряг на Африка до югоизточна Азия и Южния Пасифик. Макар този рак да яде кокосови орехи, когато се натъкне на такива – и дори се катери по кокосовите палми, за да се добере до тях – диетата му се състои предимно от плодове, ядки и сърцевината на паднали дървета.

6 невероятно странни животни

  1. Китоглава чапла

Тази птица изглежда като монтаж на Фотошоп, но е напълно истинска. Живее в блатата в източна Африка и може да порасне до 1.5 метра на височина. В света са останали са само 5000 до 8000 китоглави чапли, поради което видът е обявен за застрашен.

Може да харесате още

Оставете коментар