Home Свят 7 от най-красивите свети места

7 от най-красивите свети места

от izumitelno
0 коментар 83 преглеждания

От Хавай до Индия тези храмове, манастири и духовни обекти са разположени точно в района на спиращи дъха природни пейзажи.

С история, датираща отпреди стотици години, надживели регионални конфликти и природни бедствия, тези свещени места са толкова интересни, колкото и красиви.

Pura Tanah Lot

7 от най-красивите свети места

Pura Tanah Lot е един от седемте морски храмове край бреговете на Бали, Индонезия.

Местна легенда разказва, че пътуващ монах спрял да си почине на острова и казал на рибарите да се изгради храм на мястото, за да се почетат балийските морски богове.

Предполага се, че отровни морски змии бродят под повърхността на водата, за да пазят храма от нарушители и зли духове.

Пагодата Kyaiktiyo

7 от най-красивите свети места

Пагодата Kyaiktiyo (наричана още Golden Rock) е будистки храм за поклонение, който е кацнал на върха Mount Kyaiktiyo в Мианмар.

Слоевете златни листа, залепени от поклонниците, дават името й – „златна скала“. Легендата разказва, че скалата не пада, защото тя въплъщава кичур от косата на Буда.

Манастирът Ковадонга

7 от най-красивите свети места

Манастирът Ковадонга се намира в испанско село със същото име. Той е посветен на Дева Мария.

Базиликата е построена да приюти статуя на Божията майка. Великолепната структура, която стои в храма, датира от 16 век.

Манастирите Метеора

7 от най-красивите свети места

Тази група от шест източноправославни манастира е построена върху пясъчни стълбове в Централна Гърция. 20 от  тях са били обитавани от монаси през 11 век.

Достъпни само чрез мрежи и стълби, храмовете са построени върху скалните стълбове, за да се предпазят от турско нашествие. След бомбардировките по време на Втората световна война са останали само шест манастира.

Днес Метеора е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Wat Tham Suea

7 от най-красивите свети места

Храмът Wat Tham Suea (наричан още Tiger Cave) в близост до Краби, Тайланд, е разположен на върха на варовикова пещера.

Историята на този будистки храм разказва, че монах видял тигри в пещерата, докато медитирал. Гледката на горите в долината си струва да изкачите 1272 стъпала до върха.

Borobudur

7 от най-красивите свети места

Дълбоко в низината, между два вулкана и две реки, се намира най-големият будистки храм в света.

Построен през 9 век, на Канди Боробудур в Централна Ява, Индонезия, това е истински архитектурен подвиг: тук се намират шест платформи, 504 статуи на Буда и над 1000 релефни панела на три нива, които символизират и илюстрират трите свята в будистката митология.

Част от световното наследство на ЮНЕСКО, историята на храма и до днес остава мътна. Никой не знае кой го е построил, но едно нещо е сигурно: той е изоставен по някаква причина и е трябвало да бъде изкопан от обраслия пейзаж, след като е преоткрит.

Kinkaku-ji

7 от най-красивите свети места

Kinkaku-ji, наричан още Храмът на златния павилион, е известен също като Rokuon-ji (Temple Deer Garden).

Това е будистки храм, заобиколен от градина в класически японски стил. Самият храм представлява продължение на външния свят, като са използвани различни архитектурни стилове за всеки от неговите три етажа.

Храмът днес е възстановена версия на оригинала, опожарен от психично болен монах през 1950 г.

Може да харесате още

Оставете коментар