Home Невероятно 10 от най-красивите водопади в България

10 от най-красивите водопади в България

от izumitelno
0 коментар 742 преглеждания

Ниагарският водопад, водопадите във Венецуела, водопадът Виктория в Зимбабве са сред най-красивите водопади в света, но и природата в България крие приказни местенца за отдих и пешеходен туризъм. Ето някой от най-забележителните водопади у нас:

Кая Бунар, с. Хотница, Велико Търново

10 от най-красивите водопади в България

Водопадът Кая Бунар се намира на 15 км. от Велико Търново. Той се състои от три различни по височина каскади, като първата от тях е най-голяма. Изкачвайки се по екопътеката покрай първата каскада, може да се достигне до другите две. Мястото е изключително красиво и леснодостъпно. Освен това през лятото, когато водите на водопада са по-топли, човек може да се наслади на удоволствието да поплува.

Скакля, гара Бов

10 от най-красивите водопади в България

Водопадът се намира в Искърското дефиле, в близост до гара Бов. Самата гара е на 51 км. от София. Освен с кола, желаещите да посетят любимото място за отмора на българския писател Иван Вазов могат да стигнат с влак, наслаждавайки се на прекрасните гледки, които открива дефилето. Скакля е един от най-красивите и високи водопади в България, като неговите води падат от 80 метра височина.

Момин скок, с. Емен

10 от най-красивите водопади в България

Село Емен се намира на 20 км. западно от Велико Търново. Водопадът Момин скок се намира в непосредствена близост до Еменския каньон. Там е изградена първата екопътека в България, която следва живописните извивки на р. Негованка. Пътят до водопада е доста труден и стръмен, но усилията си заслужават. Водите на Момин скок се провират през скалите на каньона, които придават на водопада величествен вид.

Крушунските водопади, с. Крушуна

10 от най-красивите водопади в България

Крушунските водопади се намират до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Те представляват най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. Гледката, която откриват Крушунските водопади, създава у посетителите усещането, че се намират на някой екзотичен остров.

Каньона на водопадите, Смолян

10 от най-красивите водопади в България

Каньонът на водопадите се намира много близо до Смолян по пътя за село Мугла. Реката образува множество водопади, като повечето от тях са именувани наскоро. Най-големият от тях се казва Орфей с височина от 68 метра, другите са по-малки, но също толкова завладяващи.

Полска Скакавица, град Земен

10 от най-красивите водопади в България

Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина, недалеч от град Земен и село Ръждавица. Отстои на около 80 км от столицата София и 60 км от град Перник. Рекичката минава през скален масив, образувайки малък, но прелестен водопад с височина от 50 метра. Пътят до Полска Скаквица обаче е труднодостъпен и се стига само с джипове или с лек автомобил, но до определено място, откъдето трябва да се продължи пеша.

Рилска Скакавица, Рила

10 от най-красивите водопади в България

Водопад Скакавица (70 м) е най-високият водопад в Рила планина и един от най-красивите в България. Намира се на 10-на минути от хижа Скакавица и е лесно достъпен и много приятен през всички сезони. Зимата замръзва изцяло и там се провеждат състезания по ледено катерене. За хижа „Скакавица“ се тръгва от Паничище. Пътеката започва от началната станция на лифта за „Седемте рилски езера“.

Чипровски водопад, град Чипровци

10 от най-красивите водопади в България

Чипровски водопад е 18-метров водопад, намиращ се в землището на град Чипровци. До него може да се стигне по екопътека „Демяница“.Самата екопътека започва с коларски път, изкачващ се постепенно към гората и балкана. В близост до водопада се намира и Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“.

Самодивско пръскало, Родопи

Самодивското пръскало е един от най- високите водопади в Родопите. Водопадът се намира в землището на град Девин, височината на водния пад е 70 метра, а водите му се вливат в Девинска река. Името му идва от легендите за самодиви, които обитавали местността.

Райското пръскало, хижа Рай

10 от най-красивите водопади в България

Този водопад е най-високият на Балканите (124.5м) и представлява изключително внушителна гледка. Разположен е в подножието на връх Ботев, в Стара планина. Другите две имена на този водопад са Калоферското пръскало и Голям джендемски водопад, поради близостта му до тези местности.

източник: profit.bg

Може да харесате още

Оставете коментар