Home Животни Странни същества, открити в Марианската падина

Странни същества, открити в Марианската падина

от izumitelno
0 коментар 110,4K преглеждания

Чували сте за Марианската падина, нали? Вероятно, заедно с факта, че Еверест е най-високият връх на Земята, сте изучавали, че тя е най-дълбоката част на океаните. Твърди се, че са нужни четири часа, за да слезеш и да се изкачиш обратно нагоре към повърхността.

За да направим достатъчно красноречиво сравнение, ако потопим в бездната Еверест, чиято надморска височина е 8 848 метра, ще остане повече от един километър разстояние до повърхността. Плашещо?

В продължение на дълги години се е смятало, че тази част е необитавана, поради огромното налягане, но след средата на миналия век до ден днешен, учени и океанолози продължават да откриват странни и чудати същества, които живеят на дъното на океана.

Освен хилядите бактерии, които са успели да оцелеят и все още обитават морското дъно, в днешната класация ще ви представя други 10 интересни обитатели.

1. Октоподът Дъмбо

Странни същества, открити в Марианската падина

Наричат го Дъмбо, защото по подобие на героя на Дисни – летящото слонче Дъмбо, този октопод има уши като на слон на върха на едва 30-сантиметровото си тяло. Движи се на дълбочина от 3 962 метра. Има 15 вида октоподи Дъмбо. Те са единствените, които не пускат мастило. За разлика от другите октоподи, Дъмбо не смила и не разрязва плячката, а я поглъща цяла. Храни се с охлюви, червеи, миди.

 

2. Дълбоководна риба-дракон

Странни същества, открити в Марианската падина

Със своите големи зъби и ужасяващо лице, тази риба е убиецът на дълбините. Въпреки, че е риба, тя няма люспи, кожата ѝ е тънка, тялото – хлъзгаво и наподобяващо змиорка. Дължината ѝ е около 15 сантиметра. Обитава дълбочина от 1 828 метра.

Като повечето дълбоководни риби, този вид разчита до голяма степен на биолуминесцентните части на тялото, които стимулират вътрешни химични реакции, за да се получи блясък. Някои драконови риби също са развили способността да произвеждат червен блясък – необичаен цвят на светлина за обитателите на океана. Те могат да използват червената лампа, за да осветяват плячката точно преди да започнат атака.

3. Риба-призрак

Странни същества, открити в Марианската падина

Тази риба има прозрачна глава. Очите ѝ имат форма на малка бъчва, откъдето идва и наименованието ѝ на английски – barreleye fish. Очите ѝ са насочени нагоре, което ѝ позволява да вижда силуета на приближаващата плячка. Дължината ѝ е 15 сантиметра. Плува на дълбочина от около 762 метра. Учените смятат, че прозрачната глава позволява на тази риба да събира повече светлина, което би могло да ѝ даде преднина пред конкуренцията.

4. Бентокодонът

Странни същества, открити в Марианската падина

Преведено от английски – Benthocodon е род хидрозои от семейство Rhopalonematidae. Бентокодонът обаче е необичаен вид медузи, който предпочита среда далеч в морето на дълбочина над 762 метра, често точно на морското дъно. Това са медузи със заоблен връх, наречен камбана. Камбаната обикновено е от 2 до 3 сантиметра в диаметър и е с приблизително 1500 червени пипала, които използва, за да се движи във водата. Бентокодонът се храни с малки ракообразни и с мънички едноклетъчни организми. Въпреки че много видове медузи са прозрачни, бентокодонът има непрозрачно червеникаво оцветяване на камбанката си.

5. Риба Морски дявол

 

Странни същества, открити в Марианската падина

Както се досещате от името, рибата Морски дявол изглежда като създание, дошло от дълбините на ада. Има зъби, остри като бръснач, изкривено тяло и смъртоносен поглед. Дълга е 20 сантиметра и плува на дълбочина от 2 000 метра. Вследствие на странен еволюционен обрат на възпроизводството, мъжките всъщност се сливат с женските. Перките, зъбите и очите им изчезват, заедно с няколко вътрешни органа, в крайна сметка превръщайки двамата индивиди в едно.

Това, което остава от тялото на мъжкия, по същество се превръща в резервоар за съхранение на сперматозоиди, който ще помогне за оплождането на яйцеклетките на женската, когато дойде време. На челото на тази риба има изпъкнала част, от която виси светеща примамка, която привлича жертвите. С огромните си, зеещи челюсти Морският дявол всъщност може да погълне същества, по-големи от самия него.

6. Акула Гоблин

 

Странни същества, открити в Марианската падина

Акулата Гоблинима изпъкнала муцуна, която прилича на заострен меч. Точно под муцуната ѝ са изпъкналите челюсти, които ѝ дават вид на ужасяващо създание. Тези акули не са със стереотипния сив цвят. Кожата им има ясен розов оттенък. 

 

Странни същества, открити в Марианската падина

 Дължината на този вид акули достига до 5.5 метра. Дълбочината, която обитават, е около 914 метра.

7. Дълбоководна риба-брадва

 

Странни същества, открити в Марианската падина

Има повече от 40 вида от тях. Тези риби имат нелепо кльощави тела и много от тях също имат лъскави люспи, които им придават сребрист цвят. Те са малки риби и дори най-големите видове растат само до около 15 сантиметра. Плуват на дълбочина от 1524 метра. Имат биолуминесцентни тела и могат да променят яркостта на сиянието си в зависимост от това колко светлина филтрира отгоре. По този начин променят яркостта на телата си чрез умела камуфлажна техника. Тази бледа, самопроизведена светлина намалява видимостта на силуетите им, което ги прави трудни за откриване от хищниците.

8. Мантиева акула

Странни същества, открити в Марианската падина

Често определяна като живо изкопаемо, заради някои свои примитивни черти, тази акула достига дължина до 1.8 метра и обитава дълбочина от 1 219 метра. Тези акули имат заоблено тяло като на змиорка и сплескана глава, наподобяваща тази на земен динозавър. Мантиевите акули имат древни корени, които идват още от преди 80 хиляди години. Името им идва от шестте реда хриле, а освен това притежават повече от 20 реда зъби във формата на тризъбец, които биха разкъсали всичко, което застане на пътя им.

9. Телескопен октопод

Странни същества, открити в Марианската падина

Телескопният октопод получава името си от изпъкналите очи, които са уникална характеристика сред октоподите. Достига го 25 сантиметра и живее на над 1 981 метра дълбочина. Движи се вертикално, а не хоризонтално като повечето октоподи, затруднявайки хищниците да видят формата му. Тялото му е почти прозрачно, а между всяко от осемте му пипала има деликатна лента, която придава на този вид призрачна форма. Изпъкналите му очи осигуряват по-добро периферно зрение, така че октоподът да може да вижда хищници и плячка.

10. Червеи-зомбита

Странни същества, открити в Марианската падина

Този вид червеи могат да консумират костите на едни от най-големите животни на Земята, а именно китовете. Тези червеи отделят кисели, които им помагат да достигнат до съдържанието на костите на мъртвите китове. Използват симбиотични бактерии, за да преобразуват протеините и мазнините в хранителни вещества, които им служат за храна. Пернатите им разклонения се поклащат във водата, изсмуквайки кислород, който държи червеите живи. Женските достигат до 5 сантиметра, а мъжките са значително по-малки от тях.

Какви невероятни създания обитават океана, а какви ли още предстои да бъдат открити?! Странно е, че океанът е изучен в пъти по-малко от космоса и в бъдеще можем да очакваме още хиляди фантастични и главозамайващи открития.

източник: 10te.bgТАНЯ АНГЕЛОВА

Може да харесате още

Оставете коментар