Home Животни За убийство на котка в Египет наказвали със смърт

За убийство на котка в Египет наказвали със смърт

от izumitelno
0 коментар 4,3K преглеждания

В поверията на много народи това мило домашно животно котката е надарено със свръхестествени магически сили, символизира хитростта, измамата и дяволска изобретателност.

 

През Средновековието образът на котката е идентифициран с образа на Сатаната – ловеца на човешки души. Именно котка в символиката на някои народи, е представена като образ на смъртта. Котка във фолклорните традиции е постоянна спътница на злите магьосници и вещици. И тези суеверия и легенда са живи и до наши дни.

 

За родина на котките се смята Древен Египет. Затова там това животно е свещено и е под закрилата на закона. Най-древното изображение на котка е от II хилядолетие преди Христа. В домовете на египтяните котките са били на особена почит – вярвали, че нейното присъствие умножава реколтата им, освен това животните спасявали дома от гризачи.

Специално обучени котки са били използвани за лов на птици. За убийството на котка в съответствие със законите на Древен Египет се е наказвало със смърт. В някои случаи убийците са оставяни живи, но са им рязали пръстите на ръцете или направо ръцете.

 

Когато котката в дома на египтяните умирала, те обявявали траур. От скръб всички членове на семейството подстригвали косите си и оскубвали вежди си. Умрелите животни балсамирали и заравяли в специални котешки гробища. Мумии на котки често се срещат в гробниците на фараоните.

За убийство на котка в Египет наказвали със смърт

В египетската митология богинята на плодородието Баст е изобразявана с глава на котка. За египетските жреци котката се отъждествявала с магическите сили на природата и вечността.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Значимостта на котките в древните култури

 

50 изумителни факта за котките

 

В Европа котката станала известна преди около 2 хиляди години. В Древен Рим котката се превърнала в символ на богинята на свободата Либертас. Във Франция и някои други европейски страни котките били надарени с магически сили. През Средновековието, когато Инквизицията обявява война на магьосниците, котки са били изгаряни на клади заедно с вещиците.

В Китай котката е символ на дълъг живот и ясновидство. Китайците са вярвали, че котката има способността да вижда духове през нощта.

 

Интересното е, че в китайската традиция с черна магия се асоциира не черната, а бялата котка. Според легендите именно тя откраднала лъчите на Луната обричайки по този начин Земята на тъмнина.

В традициите на мюсюлманите котката също притежава магически сили. Пророкът Мохамед избавил котката от змия и когато я погалил по гърба, тя придобила способността да пада само на краката си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 

Какво още трябва да знаем за котките

 

 

Суеверията с котките са оцелели през вековете и са достигнали и до наши дни. Известно е, че когато започне да се мие, известява пристигането на гости в дома. Широко разпространено е вярването, че е знак на нещастие, когато черна котка ти мине път.

 Но това не е така навсякъде по света. В Англия, например, черната котка се смята за предвестник на щастието. Моряците взимат на корабите си черна котка, за да се върнат живи и невредими от плаването. В много страни добра традиция се счита в нов дом да се пусне първо котка, за да е щастливо и проспериращо семейството.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Александрийската библиотека може да е изгорена заради НЛО

Екстрасензорните способности на животните

Феномени: Българката, която почти не спи

Библейският код разгадал 5000 пророчества

Котките и чумата

Кои са седемте смъртни гряха и защо са толкова опасни?

Загадъчните свитъци на Мъртво Море

Каква всъщност е жената със сини очи

Легендата за мистичната богиня Бастет

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още