Home Загадки Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

от izumitelno
0 коментар 12,3K преглеждания

Шокиращи факти за Божи гроб разкриха археолози. Разкритията им пишат една изцяло нова история.

Гробницата на Исус, Божи гроб, е покрита с храма Възкресение Христово в Йерусалим. Той е построен от император Константин Велики около 300 години след разпъването на Исус Христос.

Около построяването на храма и самия Божи гроб се носят куп легенди. Уповавайки се на историите, измислени или не, археолозите от години проучват това уникално място, търсейки реални доказателства за изминалите събитие и историята му.

Едно от последните разкрития археолозите дължат на образците от цимент, открити в гробницата. Те им разкриват както следи от най-първия ѝ вариант, така и потвърждават, че тя няколко пъти е била обновявана и преустройвана в следващите столетия.

Легендата гласи, че Божи гроб е открит в началото на IV век от императрица Елена – майката на Константин. В ролята си на първия християнски император на Рим той пренесъл столицата в Константинопол. Малко по-късно около Божи гроб бил построен храмов комплекс, просъществувал 700 години. Той е разрушен в началото на XI век от арабските завоеватели. Твърди се, че това е станало причина и за Първия кръстоносен поход през 1095 г.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-популярните библейски пророчества

Бебето от Любек – една от най-големите загадки на миналото

Връщайки си Йерусалим, кръстоносците възстановили част от съоръжението и построили храма Възкресение Христово във вида, в който той достигнал до нас. До миналата година се смяташе, че гробницата е унищожена. След проведена реставрация в храма обаче се оказа, че там стои надгробен камък, поставен през 1555 година, древна плоча, както и останки от основите.

За да изяснят възрастта на съоръжението, учените са откъртили няколко фрагмента от строителния цимент и от древната плоча. Резултатите показват, че гробницата е изградена около 345 година от н.е. – в епохата на управление на Константин и неговите синове Константин II и Констанций II. Това до момента е най-сериозният възможен аргумент в полза на легендата, че гробницата действително може да е построена от император Константин и неговата майка.

За да няма объркване, учените дебело подчертават, че до този момент няма нито едно доказателство, че в пещерата, скрита под плочата, наистина е бил погребан Христос. Голяма част от пещерата остава погребана под камъните на първоначалната гробница и по-късните съоръжения.

 Бъдещите изследвания обаче ще се заема точно с това – да се изясни дали тялото на Месията е или е било положено там, както и да преброят колко точно пъти е унищожавано и съграждано отново това място за седемнадесетте си века живот.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Разчетоха древно евангелие, предсказващо бъдещето

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Цар Иван Асен II – най-силният владетел на Балканския полуостров: живот и управление

Феномени: Българката, която почти не спи

Библейският код разгадал 5000 пророчества

Кои са седемте смъртни гряха и защо са толкова опасни?

Загадъчните свитъци на Мъртво Море

Легендата за мистичната богиня Бастет

За убийство на котка в Египет наказвали със смърт

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още