Home Загадки Загадъчните свитъци на Мъртво Море

Загадъчните свитъци на Мъртво Море

от izumitelno
0 коментар 5,9K преглеждания

Едно от най-значимите открития на Двадесети век става случайно през 1947 г. и не е дело на археолози. Овчари бедуини намират седем свитъка или части от свитъци и фрагменти, заедно със запаси от делви и счупени керамични съдове в пещера, която гледа към северозападния край на Мъртво море. Когато търговец, действащ от името на овчарите, продава откритите свитъците, те стигнат до вниманието на учените в Йерусалим.

 

Последващите проучвания в района на пещерата, където е направено откритието, водят до възстановяването на документи от всичките единадесет пещери и до разкопките на намиращи се наблизо руини, известни като Руините на Кумран (Qumran).

Загадъчните свитъци на Мъртво Море

Сред повече от осемстотинте документи, представени от цели свитъци, части от свитъци и хиляди фрагменти, които са били възстановени, се намират пълни копия или части от всички книги на Староеврейската библия, с изключение на Книгата на Естер. Тези текстове са по-стари с най-малко хиляда години от всички предишни библейски текстове, написани на иврит, които са били известни преди това откритие. Те осигуряват прозорец към текстовата история на Староеврейската библия преди приключването на канона.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Разчетоха древно евангелие, предсказващо бъдещето

Библейският код разгадал 5000 пророчества

 

 

Освен тези копия от библейски текстове, в пещерите в района на Кумран, са открити и сектантски документи, които разкриват митичната еврейска група, очевидно свързана с направата и съхранението на ръкописите.

Загадъчните свитъци на Мъртво Море

 Тази група е вероятно на Есенес (Essenes), известна преди това от препратките към тях в трудовете на Флавио Джоузефос, Фило Юдеос и Плини. Всички открити текстове, взети заедно, отворят критичен прозорец към събитията в Палестина през десетилетията преди и след раждането на Христос (макар и не всички текстове да са намерени сред свитъците) до момента на Първото еврейско въстание срещу римляните.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

 

Откриха „таен код“ в Библията. Старият и Новият завет са криптирали множество събития в бъдещето

 

Историческият период на Свитъците на Мъртво море хвърля светлина върху средата, в която се е развивало християнството в Палестина, трансформацията на Юдеизма в Равински юдеизъм при преодоляване на последиците от Първото въстание на евреите срещу римляните, свързани с унищожаването на Йерусалим и неговия храм, във връзка с което канонизация на Светото писание е напреднала.

 

 

Свитъците от Мъртво море днес се съхраняват предимно в Светилището на книгата, част от Израелския музей в Йерусалим, където те са изложени за разглеждане. Медният свитък може да се види в Археологическия музей в Аман, Йордания. Много от малките фрагменти се намират в Музея Рокфелер в Източен Йерусалим.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кои са седемте смъртни гряха и защо са толкова опасни?

Феномени: Българката, която почти не спи

Послания от Библията

Най-популярните библейски пророчества

Загадката Анджелика Котен, доказала съществуването на телекинезата

Бебето от Любек – една от най-големите загадки на миналото  

 

 

Кучето със свръхестествените способности

Шокиращо предсказание на Нострадамус за 2023 г.

Екстрасензорните способности на животните

Вашето тяло има тези свръхестествени способности

Ето как да отключим могъщите способности на тялото ни, за да се лекува само!

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още