Home Любопитно 10 храни от ежедневието ни, станали причина за ужасяващи събития

10 храни от ежедневието ни, станали причина за ужасяващи събития

от izumitelno
0 коментар 378 преглеждания

Главните герои на днешния ни списък можете да откриете да се спотайват в собствения ви хладилник, шкаф или рафт. Пригответе се, защото ще ви разкрием 10 храни от ежедневието ни, станали причина за редица ужасяващи събития.

10 храни от ежедневието ни, станали причина за ужасяващи събития

1. Сирене

Listeria monocytogenes е особено неприятна бактерия, която при хората предизвиква непредсказуемо състояние, наречено литериоза. То може да премине незначително като грип или да зарази нервната система, причинявайки конвулсии и смърт. Оказва се също така, че тази коварна бактерия харесва продуктите, съдържащи непастьоризирано мляко.

През 1985 година партида сирене, продукция на Jalisco в Калифорния, била произведена без да бъдат следвани процедурите за пастьоризация. Резултатът е едно от най-големите огнища на листериоза в историята! Южна Калифорния е покосена от смъртоносната неврологична болест, която най-тежко поразява бременните и новородените бебета. Жертвите достигат 62, сред които и много мъртвородени.

2. Хляб

 

През 1800 година населението на Англия растяло по-бързо от всякога. Този внезапен, огромен ръст успява да доведе и до сериозен недостиг на ежедневни продукти. Хлебопроизводителите трябвало да открият решение на назряващия проблем и да осигурят на жителите хубав, бял хляб. За да успеят да постигнат привлекателния бял цвят на хляба обаче, производителите се налагало да добавят допълнителни вещества, някои от които впоследствие открили, че всъщност са отровни.

Тъй като гладуващите граждани не знаели какво съдържа прясно изпеченият хляб на трапезата им, тази практика довела до епидемия от тежко недохранване, диария и дори смъртта на много деца.

3. Царевица

В началото на 20-ти век американският юг попада в мрежите на кошмарна нова болест. Загадъчната зараза, която никой не разбирал, отнела над 100 000 живота в периода между 1906 и 1940 година. За да се справи с проблема, д-р Джоузеф Голдбергер се опитал да открие корените на незнайната епидемия. Той смятал, че болестта удря само бедните, които оцеляват с малко храна, съставена почти изцяло от евтина царевица. Неговите наблюдения обаче не успяват да се понравят на местните лекари, които били убедени, че болестта е по рождение.

За ужас на всички, д-р Голдбергер доказва, че няма да се зарази, поглъщайки заразена урина, изпражнения и коричките от раните на болните. Вследствие на нестандартния му експеримент, той не се заразява със страшната болест и успява да докаже, че заразата се дължи на прост недостатък на ниацин.

4. Вино

Въпреки че е символ на класа и изисканост в продължение на хилядолетия, виното се оказва едно от най-вредните неща на планетата. Опитайте се да докажете това обаче на английския благородник Джордж Плантаген, чиято любима напитка става причина за неговата неприятна гибел.

Херцогът на Кларънс и брат на крал Едуард IV, Планатаген се оказва включен в „Игра на тронове“, следствие на средновековната борба за власт в края на 1400-те години. Постоянно в противоречие с брат си, той започва да търси начин да го отстрани от трона. В резултат на неговите действия обаче, Плантагент бил тайно затворен в Лондонската кула и екзекутиран на 18 февруари 1478 година. За да му отмъсти, Едуард заповядва Плантагент да бъде удавен в бъчва от любимата си напитка – малмсийско вино.

5. Шоколад

В началото на 20-ти век светът се натъкнал на невиждано чудо. Чрез просто добавяне на малко количество от новооткрит елемент, всеки обект може да бъде превърнат в истински разкош. Часовниците били обличани с помощта на чудотворния блестящ материал, а производителите на бонбони започнали да го прибавят към своя шоколад. За жалост обаче открили, че удивителният материал всъщност е радиоактивен. Инфуцираният с радий шоколад бил само един опасен продукт, който хората жалостиво искали да опитат зареди блестящия му външен вид.

Статия от 1925 година, публикувана в „Ню Йорк Таймс“ приветствала края на радийния век с обявяването на кошмарно ново заболяване: радийска некроза. Това е основно радиационно отравяне на челюстта, причинено от поглъщането на радий. Жертвите откривали, че плътта и костта на долната част на лицата им умират и падат внезапно.

6. Риба

За някои яденето на сурова риба може да е неприемливо само по себе си, но някои японски деликатеси дават на суши-фобите друга причина да се страхуват. Blowfish или фугу се приготвя с изключителна грижа от изисканите готвачи на суши. Правителството регулира внимателно процеса, защото една грешка може да сложи край на живота на клиента.

Органите на морската риба са пълни със субстанция, наречена тетрадотоксин. Ако има някаква повреда на месото, тази невероятно кошмарна отрова започва да причинява изтръпване на устата на нищо неподозиращия клиент. Скоро обаче, сковаността се развива в пълна парализа, която бавно мигрира по тялото. Жертвата остава неспособна да се движи, но все още в пълно съзнание. Смъртта идва накрая, когато парализата достигне до белите дробове. За щастие, поради строгите закони за подготовката му, само 23 души били убити от фугу през последните 16 години.

7. Индийско орехче

През 1600-те години между англичаните и холандците се води ужасна война. Бруталният и кървав конфликт продължил с години, а причината за него била не друго, а храна. Индийското орехче се оказва в центъра на това странно международно пререкание, защото се превръща в нещо като символ на статуса. Семената били добре оценени заради екзотичния им вкус, предполагаемите им афродизиачни свойства и убеждението, че действително могат да излекуват Черната смърт. За съжаление обаче те можели да бъдат намерени само на една индонезийска островна верига – Bandas.

Стремежът към монополизиране на индустрията за производство на индийско орехче кара холандските и английските сили да извършат поредица от ужасяващи действия, вариращи от изтезания до масови кланета, както на вражеските бойци, така и на невинните жители. За щастие кръвопролитието най-накрая приключило през 1667 година, когато Англия подписала договор и предала контрола над остров Банда.

8. Вода

Историята и до днес помни безбройните жертви на коварната болест тиф. През 1903 година град Итака, Ню Йорк, се изправя пред внезапно и необичайно агресивно избухване на страшната болест. По това време започва строителството на язовир „Six Mile Creek“, а собствениците пренебрегнали изискването да включат система за подходящо филтриране на водата. Условията, на които били подложени строителите били ужасяващи, но по-страшното в случая било, че някои от работниците наскоро пристигнали от район на Италия, известен по това време като мощно огнище на тиф.

Жителите на Итака започнали да изпитват осакатяваща болка в стомаха и да страдат от опасно висока температура. Болестта успяла да се разпространи преди изобщо някой да разбере, че основният виновник е водата за пиене. В резултат на това бедствие умират 82 души, включително 29 колежани.

9. Зърно

Средновековна Англия ще се помни като един от най-страшните периоди на страната. Сякаш постоянната война и Черната чума не били достатъчни, та хората имали още една причина да се заключат в калните си къщи – английската изпотяваща болест. С огнища, настъпващи главно през лятото на 15-ти и 16-ти век, това странно заболяване бързо успява да се разпространи из улиците на страната. В рамките на 24 часа след инфекцията, жертвата започва да се поти, изпитва недостиг на въздух и сърцебиене докато накрая не умира в страшни мъки.

Изследователите вярват, че хантавирусът е виновен за епидемията. Симптомите са ужасно сходни и подобно на Черната смърт, заразата се предава от гризачи. Средновековна Англия сама по себе си се характеризира с изобилие от плъхове, нападащи запасите от зърнени храни като пшеница и овес. Докато ядат, болните животинки заразяват храната, която, за нещастие, селяните консумират за вечеря.

10. Ръж

През Средните векове Европа била подложена на явление, което може да се опише само като жив кошмар. Чума, позната като огънят на Свети Антоний, започва по това време бурно да се разпространява. У жертвите се пораждат мрачни халюцинации и ужасяващи усещания в ръцете и стъпалата – те чувствали, че насекоми пълзят под кожата им. В някои случаи инфекцията достигала до момент, в който плътта на крайниците умира и единственият изход от ситуацията изисква ампутация. Едва много по-късно ботанистите успяват да пробият този „свещен огън“.

Оказва се, че Claviceps purpurea заразява много зърнени растения, но изглежда, че е особено любима на ръжта. Малки черни растения, наречени ерготами, растат успоредно със зърната на заразени стебла и често погрешно се оказват в средновековните мелници. Хлябът, направен от брашното, тогава заразява хората, което довежда до мъчителните симптоми. Въпреки епидемията, изучаването на ерготамана довела до много голям напредък в медицинската наука, като лечението на мигренозни главоболия и психични разстройства.

 

инфо: 10te.bg / ИВА МИХОВСКА

Може да харесате още

Оставете коментар