Home Любопитно Водоизточници, които е най-добре да се избягват

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

от izumitelno
0 коментар 113 преглеждания

Природата на Земята е способна да съчетава невероятни комбинации от явления, които изглеждат буквално като места от друга планета и са различни от всичко, което сме свикнали да виждаме. В стари времена подобни явления са приписвали на зли духове. Днес науката може да даде обяснение за повечето естествени аномалии, но това не ги прави по-дружелюбни.

Тези водоизточници винаги са били източник на съмнителна слава: някои от тях винаги са били такива, а други са резултат от човешки действия. Всички те са различни, но имат едно общо нещо – по-добре е да стоите далеч от тях.

 

Рио Тинто, Испания

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

Водата в реката е оцветена в червено. Причината за това е високата концентрация на мед и желязо и киселинността на водата. В продължение на няколкостотин години в горното течение на реката се извършвал добив на метали, което е довело до замърсяване на реката. Никаква риба не обитава водите  и колкото и да е горещо, дори краката си не бива да мокрите тук.

 

Кипящо езеро, Доминиканска република

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

Това езеро би могло да се превърне в термален курорт, ако температурата на водата в него не варираше от 82 до 91,5 °C. В езерото не се препоръчва да плувате, но дори да се приближавате до него е опасно. Поради струите горещ въздух и лава, които периодично избухват, можете просто живи да се сварите.

 

Chitarum, Индонезия

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

Жителите на Западна Ява адаптират тази река да отговори на нуждите на селското стопанство,  за водоснабдяването, за промишлеността и за много други цели. Около пет милиона души живеят в басейна на реката и през дългите години на използване на водата от водоизточника, те са го превърнали в истинско сметище. Ако вземете проба от реката, в нея можете да намерите почти всички елементи на периодичната таблица. Концентрацията на повечето от тях е няколко пъти по-висока от допустимите норми.

 

Киву, Африка

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

Гладката синя повърхност на водоема всъщност е измамна. Езерото е истинска бомба: повече от 250 км³ въглероден диоксид и около 65 км³ метан са скрити под водата. Езерото е разположено в рифтова долина, която постепенно нараства, причинявана от вулканична активност, което от своя страна може да доведе до експлозия. В резултат на последното изригване на вулкани в областта, водата в езерото е кипвала и рибата се е сварявала.

 

Карачай, Русия

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

От октомври 1951 г. живописно езерце в Челябинска област е превърнато в хранилище за течни радиоактивни отпадъци. Предполага се, че към днешна дата в езерото са се натрупали около 120 милиона кюри радиоактивни материали. През 2015 г. се планира изцяло да се запълни езерото, но дори тези мерки не биха  предотвратили радиоактивното замърсяване на подземните води, които могат да достигнат до най-близките водни обекти.

 

Река Потомак, САЩ

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

В реката не са изхвърляни отпадъци, още по-малко радиоактивни. Тук опасността идва от силните подводни течения. Заедно с бързеите и водопадите, тази тихо изглеждаща зона представляват смъртна заплаха и ежегодно отнема десетки животи на любителите на водните спортове.

 

Синята лагуна, Великобритания

Водоизточници, които е най-добре да се избягват

Трудно е да устоиш на тюркоазените води, запълнили изоставена кариера. Но колкото и да е силно изкушението, плуването не си струва. Водата е придобила този красив цвят заради минералите в нея,  pH на водата е 11,3, което може да причини дразнене на кожата и очите, гъбични инфекции или стомашни проблеми.

 

Ямата на Яков, САЩ

Водоизточници, които е най-добре да се избягват
Подводна пещера с диаметър 4 метра, годишно привлича хиляди водолази. Под водата има няколко свързани тесни проходи, които много авантюристи със сигурност искат да изследват. Но колкото и красив да е кладенецът, е също толкова опасен: смята се, че подводните коридори са отнели живота на осем водолази.

Може да харесате още

Оставете коментар