5 любопитни факта за вълците

Вълкът е едно от най-изследваните животни с може би най-много издадена литература, от което и да е друго животно. Доста легенди са изписани за вълка и това обуславя страха на повечето от хората към него. Вълците имат смесена репутация. Те са впечатляващи хищници и предизвикват уважение в някои култури, но в същото време атакуват хора, понякога фатално, и все още убиват домашни животни. България е от малкото европейски държави, в които вълчата популация е значителна. Научете повече за вълците в следващите редове.

 

pixabay.com

1. Вълкът е бозайник от семейство Кучета. Анатомията на вълка се отличава по някои белези от тази на домашното куче. Вълкът обикновено има златистожълти очи, по-дълги крака, по-големи лапи, по-изявена челюст, по-дълга муцуна и мозък, който обикновено е с 30% по–голям от този на кучето. Предопашната жлеза от горната страна на опашката, близо до основата, която отсъства при кучетата, също ги отличава. Вълците и повечето едри кучета имат една и съща конфигурация на зъбите. Горната челюст има 6 резеца, 2 кучешки зъба, 8 предкътника и 4 кътника, а долната – 6 резеца, 2 кучешки зъба, 8 предкътника и 6 кътника. Кучешките зъби са много по-важни при вълците, тъй като се използват за улавяне и задържане на плячката. Честа причина за гладуването на вълците е повреда на зъбите при удар от по-едра плячка.

2. Вълците са високи около 66 – 80 см при рамото, а теглото им е около 25 – 80 кг, като женските са с приблизително 20% по-дребни от мъжките. Средното тегло за мъжките е 55 кг, а за женските 45 кг. Дължината на тялото е 1,0 – 1,5 m, от които 30 – 50 cm е опашката. Телосложението на вълците е подходящо за дълго бягане – те имат сравнително тесни гърди и силни мускули на гърба и краката. Лактите на вълците са обърнати навътре към корема им, като почти го докосват. Това им позволява да тичат със скорост до 70 km/h. Вълците могат да изминават големи разстояния, а широките им лапи им позволяват да затъват по-малко в снега, отколкото тяхната плячка.

 

pixabay.com

3. Козината им е съставена от два пласта, твърда защитна козина, предпазваща от водата и калта, и гъста и мека, за да поддържа топлината на тялото. Вълците сменят козината си два пъти в годината, през пролетта и през есента. Женските често имат по-гъста зимна козина, отколкото мъжките, и я запазват по-дълго през пролетта. Козината на вълците обикновено няма някаква изразена шарка, с изключение на белег около очите. Оцветяването на вълците обикновено е от сиво до сиво-кафяво, но може да варира през целия спектър, характерен за кучетата – бяло, червено, кафяво и черно. То често наподобява цветовете на околната среда. Например, в регионите с продължителна снежна зима белите вълци са далеч по-често срещани. Със стареенето вълците придобиват сивкав нюанс на козината си.

4. Вълците са социални хищници и ловуват на глутници, организирани в стриктна обществена йерархия и водени от алфа мъжки и алфа женска. Размерът на глутницата може да се променя с времето и зависи от няколко фактора, включително жизнената среда, характера на отделните вълци и наличието на храна. Глутниците включват от 2 до 20 вълка, като средните по размер се състоят от 6 или 7. Йерархията в глутницата е относително строга, от алфа животните на върха до омега вълците на дъното. Тя засяга всички дейности на глутницата, от това кой вълк се храни първи до това кои се допускат до размножаването.

 

pixabay.com

Нови глутници се образуват, когато вълк напусне родната си глутница и си извоюва територия. Вълци, търсещи други вълци, с които да образуват глутница, могат да изминат много големи разстояния, докато намерят подходяща територия. Разпръснатите индивиди трябва да избягват териториите на други вълци, тъй като нашествениците в чужда територия са прогонвани или убивани.

5. Вълкът е хищник. Глутниците вълци ловуват всички едри растителноядни в своята територия, докато самотните вълци са по-склонни да се хранят и с по-дребни животни. Храненето на вълците включва едри бозайници, като елени, лосове, бизони и овцебикове. Те ловят също и бобри, зайцевидни, гризачи и други дребни животни. Вълкът се нуждае от 1,5 – 5 кг месо на ден, за да оцелее, но тъй като не винаги има възможност да се храни всеки ден, може да изяде до 15 кг наведнъж. Toвa, ĸoeтo гo пpaви нaй-вpeдeн xищниĸ y нac, e вълчaтa жaждa дa yнищoжи пoвeчe живoтни, oтĸoлĸoтo caм можe дa изядe. Koгaтo нe мoжe дa xвaнe няĸoя пo-eдpa плячĸa, тoй лoви мишĸи, гyщepи, жaби и дopи нaceĸoми. Πo вpeмe нa тeжĸa зимa нe ce oтĸaзвa дaжe oт мъpшa, a пpeглaднeлитe вълци в тeжĸa зимa paзĸъcвaт няĸoй пo-cлaб cвoй cъбpaт.

При ловуване вceĸи вълĸ ce движи в лeĸ тpъc и cтъпвa тoчнo в cтъпĸитe нa вoдaчa. Taĸa oбpaзyвaнaтa пpaвa линия oт cтъпĸи cъздaвa впeчaтлeниe, чe e въpвял caмo eдин вълĸ. Щoм oтĸpият жepтвaтa cи, eдин oт тяx я пoдгoнвa нстoйчивo и мълчeшĸaтa. Ocтaнaлитe вълци ce пpъcĸaт нaoĸoлo и чaĸaт жepтвaтa дa минe близo дo тяx. Aĸo тя имa ĸъcмeт дa избягa oт ycтaтa нa пъpвия пpecлeдвaч, пoчти нямa възмoжнocт дa cтopи тoвa oт cлeдвaщитe вълци. Πpeз тeжĸи зими вълчaтa глyтницa изминaвa дeнoнoщнo дeceтĸи ĸилoмeтpи в тъpceнe нa плячĸa. Tя издъpжa пo цялa ceдмицa бeз xpaнa, нo ĸoгaтo я нaмepи e нeнacитнa.

 

 

 

инфо: 10te.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + four =