Home Любопитно Величественият Маяпан

Величественият Маяпан

от elated.firefly
0 коментар 275 преглеждания

Посещавайки Мексико, туристите неизменно се отправят към Чичен Ица, едно от новите седем чудеса на света, или разположения в гъста джунгла Ушмал. Но има и трети древен град на маите, който е също толкова важен от историческа гледна точка – Маяпан.

Величественият Маяпан

В миналото той е бил част от т.нар. „Съюз на Маяпан”, представляващ обединение на трите големи града на маите – Чичен Ица, Ушмаl и Маяпан. Маяпан обаче продължил да процъфтява дори след упадъка и изоставянето на другите два. Ако посетите този важен археологически обект, може би ще забележите невероятната прилика на сградите с тези в Чичен Ица. Причината е, че основополжниците на Маяпан са изселници именно от Чичен Ица.

Величественият Маяпан

Древният град Маяпан не е част от популярните туристически маршрути и се намира на над два часа път от Канкун, най-големия курорт в страната. Това обяснява по-малката му популярност в сравнение с другите градове на маите на полуостров Юкатан. От друга страна, до Маяпан може да се стигне лесно, тръгвайки от Мерида, най-големия град на полуострова.

Фактът, че невероятните сгради в Маяпан тънат в забрава, до известна степен се дължи и на липсата на традиционното посрещане към туристите – в близост няма магазин за сувенири, банкомат, или дори асфалтиран път, който да води към портата. Тя, от своя страна, представлява обикновена телена мрежа. Затова пък входната такса е 35 песо – едва една пета от тази в Чичен Ица или Ушмал. Няма ги и неизменните „туристически водачи” със сламени шапки, непрестанно предлагащи услугите си в замяна на 600 песо. Не, пред Маяпан има само павилион, откъдето можете да си закупите билет и евентуално да напишете нещо в книгата за посетители. Ако имате късмет, ентусиазиран младеж на име Ерик ще ви разведе наоколо (безплатно) и ще ви съпроводи до върха на главната пирамида, споделяйки интересни факти за историята на града. Ерик е работил с археолози по време на реставрацията на местните находки, и може да ви даде информация, която не бихте открили в пътеводител.

Величественият Маяпан

Местните атракции включват Манастирския път, който води началото си от съседни градове, и църква, на чиято фасада може да се види типично за маите каменоделие. По средата на града има естествена яма, образувана при срутване на варовиковия пласт. Такива ями са типични за полуостров Юкатан и в миналото маите са ги използвали при жертвоприношения.

Може да харесате още

Оставете коментар