Home Любопитно Мистерията с Марейския човек – най-големия геоглиф на Земята

Мистерията с Марейския човек – най-големия геоглиф на Земята

от izumitelno
0 коментар 11,5K преглеждания

В сухите пясъци на голата австралийска пустиня се намира най-големият геоглиф в света, наречен „Марейски човек“. Това е една огромна фигура на абориген, който ловува птици или уолаби с пръчка за хвърляне.

За разлика от други антропоморфни геоглифи по света, които са създадени от древни цивилизации, Марейският човек е издълбан едва преди 22 години. Въпреки това неговото съществуване си остава една от най-големите мистерии в Австралия и в целия свят, пише Ancient Origins.

Мистерията с Марейския човек – най-големия геоглиф на Земята
Снимки: pochivkablitz.bg

Геоглифът е толкова голям, че се вижда от космоса. Но въпреки това няма нито един свидетел на неговото създаване. И до ден-днешен авторът и предназначението му са неизвестни.

Марейският човек се намира на плато от суха земя, на около 60 км от малкото градче Марее (с население едва 60 души) в Южна Австралия. Тревър Райт – пилот-картограф, летял между Марее и Кубър Педи на 26 юни 1998 г., когато забелязал огромната фигура на земята долу.

Тя е дълга 4,2 км и е с площ 15 на 20 км. Към момента на откриването линиите били 30 см дълбоки и 35 метра широки.

Изследователи смятат, че фигурата може да е направена от булдозер и са били нужни седмици за завършването ѝ, но никой не е видял или чул нещо. Само една следа водела до мястото, но нямало следи от стъпки или гуми. Било проведено полицейско разследване, което не довело до нищо.

Объркващи следи

Малко след като откритието било направено били изпратени анонимни съобщения до медиите. Някои особености в тях навеждали на мисълта, че авторът им не е австралиец.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ще се върнат ли Анунаките?

Библията и Десетте Божи заповеди

В допълнение към мистерията, няколко странни неща били открити в малка яма на мястото. Сред тях били сателитна снимка на фигурата, буркан с малко знаме на САЩ и бележка, говореща за „Клонка Давидова“ – религиозна секта със седалище в Тексас, която през 1993 г. била щурмувана от полицията по подозрение в сексуално насилие над деца. Това довело до смъртта на лидера на култа Дейвид Кореш и 82 негови последователи (както и на четирима полицаи).

През януари 1999 г. властите намерили малка плоча, заровена близо до носа на фигурата. Тя представлявала американското знаме с отпечатък на олимпийските кръгове и цитат от „Червеният център“ на Хедли Финлейсън. Той гласял: „В чест на земята, която те някога познаваха. Неговите постижения в тези занимания са необикновени; неизчерпаем източник на удивление и възхищение“.

Мистерията с Марейския човек – най-големия геоглиф на Земята

Цитатът е от страница, описваща лова на уолаби (вид малко кенгуру) с хвърляне на пръчки. Там имало и илюстрация на ловци, които изглеждат като Марейския човек.

Разследващи се опитали безуспешно да свържат тази странна сбирка от улики. Някои, обаче, смятат, че те били сложени там, за да подвеждат и да отклонят вниманието от истинския автор.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Тайните в неизвестния тракийски хороскоп

 

 Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Теории

Разбира се, около градчетп бързо се разнесли всякакви слухове. Едни предположили, че геоглифът е дело на местен оператор на туристически полети, който спечелил от туристическия бум след откритието. Местните чартърни самолети наистина започнали да работят извънредно, за да повозят всички желаещи.

Според други теории, изображението е създадено от извънземни или като предупреждение към политика Полин Хансън като предупреждение след нейни расистки коментари по адрес на аборигените.

Едно по-реалистично предположение е, че фигурата е направена от Бардиус Голдбърг – австралийски художник, който проявявал интерес към творби, които могат да се виждат от космоса. Той никога не отговорил на въпроса с твърдо „да“ или „не“ и починал преди тази теория да може да бъде изследвана.

Бъдещето на Марeйския човек

Гигантския геоглиф бързо станал сензация и започнал да привлича огромен брой туристи, но за нещастие започнал да се заличава.

Въпреки че мястото никога не е било достъпно за обществеността и попада в земите на коренните жители, геоглифът започнал бавно да избледнява поради естествена ерозия. Съвсем скоро щял напълно да изчезне.

През 2013 г. НАСА предупреждава, че очертанията вече едва се виждат. След това бил предприет проект, при който в очертанията на ловеца е засадена растителност. Това означава, че в бъдеще Марейският човек може да стане зелен.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар

 

Кроманьонците – потомци на извънземни  

Кой е построил подводните пирамиди?

Племето Догони и техните извънземни прародители

 

Древен текст описва създаването на човека от извънземни?

Кой помогна за създаването на човека?

източник: pochivkablitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар