Home Любопитно Проклятието на „Майстора и Маргарита

Проклятието на „Майстора и Маргарита

от izumitelno
0 коментар 3,1K преглеждания

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

В режисьорските среди отдавна се носи мълвата, че романът на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“ носи проклятие за творческите екипи, които се захванат да го поставят на театрална сцена или да заснемат филм по руския шедьовър. Един от главните герои в романа е самият Дявол, името му е Воланд.

По време на постановките или снимките на филми и сериали по това произведение се случват необясними странности и мистични трагедии. Когато режисьорът Владимир Бортко обмисля каста на сериала „Майстора и Маргарита“, Олег Янковский (починал през 2009 на 65 г.), поканен за ролята на професора по черна магия Воланд, отказва да се снима с аргумента: „Смятам, че Дявола, както и Бога, не трябва да се играе“. Сериалът на Бортко излиза през 2005 година. За 9 години след премиерата умират 18 души от екипа! Дали това са все случайности или за навлизането във владенията на нечистата сила цената е човешки живот?

Първа жертва на проклятието на 2 октомври 2005 година става актьорът Александр Чабан, който играе следователят, водещ разследването срещу Воланд. Изчезнал малко преди премиерата. Намерен е бездиханен в квартирата си. Обстоятелствата, при които е настъпила смъртта, остават неизвестни. Бил е на 47 години.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Методи за премахване на уроки и урочасване при деца

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

 

На 28 септември 2006 година умира актьорът Павел Комаров, който е в ролята на крадеца от пристанището. Във филма и книгата това е персонажът, откраднал дрехите на къпещия се поет Иван Бездомни. Комаров е водещ артист от трупата на Царицинския театър на младия зрител и основател на музикалната банда „Группа риска“.

На 27 декември същата година от този свят си тръгва 67-годишният Станислав Ландграф, който играе литературния критик Латунски, съсипал кариерата на Майстора.

На 27 апреля 2007 година умира народният артист на СССР Кирил Лавров, който брилянтно изигра в сериала Пилат Понтийски. В същия ден по време на зимен риболов, под леда пада и се дави Евгений Меркурев, играещ почти епизодичвата роля на счетоводител. В сериала двамата ги няма в нито един кадър заедно, защото героите им са от различни епохи, но си отиват от света в един и същи ден.

На 3 януари 2008 година на 54 години от рак на белите дробове умира Александр Абдулов – Коровиев-Фагот от свитата на Воланд.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Чудесата на Стария завет

Според най-старата библия Христос не е бил разпънат на кръста

 

На 7 април 2008 година умира Андрей Толубеев, озвучавал Алоизий Могарич. Диагноза: рак на панкреаса.

На 25 януари 2009 година умира актьорът Юрий Оскин, изиграл ролята на портиера Николай.

На 23 декември същата година умира Галина Баркова, изиграла ролята на продавачката на плодове.

На 25 февруари 2010 година е намерен мъртъв в квартирата си изпълнителят на ролята на поета Иван Бездомни – заслуженият артист на Русия Владислав Галкин. Едва на 38 години.

20 април 2010 година – умира Валентина Егоренкова, която е в ролата на медицинската сестра в лудницата, където лежат Бездомни и Майстора.

На 20 август същата година си отива Станислав Соколов, изиграл секретаря на Пилат Понтийски.
11 август 2011 година – в тежка катастрофа загива Михаил Суров, един от артистите в епизодите, името дори отсъства от финалните надписи.

10 май 2012 година – ненавършил 30 години загива и Станислав Пряхин, ролята му е на крадец, епизодична, името му не присъства във финалните надписи.

11 ноември 2012 година – от рак на белите дробове на 65 години умира Иля Олейников, изпълняващ ролята на финансовия директор на вариетето – Римски.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята на преподобна Стойна и какво пророкувала Ванга за нея

Най-интересните малцинства на Балканите

 

30 марта 2013 година – от тумор в мозъка умира Валерий Золотухин, изиграл ролята на Никанор Иванович Боси.

На 5 април 2013 година, преди да е навършил 50, умира Дмитрий Поддубний – агент на НКВД, в сериала разследва изчезването на хора от скандалната квартира, където живее свитата на Воланд. В реалността разследващите органи търсят причината за смъртта му във вътрешна мозъчно-черепна травма.

През май 2014 година умира Станислав Фесюнов, играе ролята на портиера в магазина Торгсин.

Странното е, че неприятностите с филмирането и поставянето на „Майстора и Маргарита“ са май само в Русия. Филмът „Пилат и другите“ на полския режисьор Анджей Вайда и италианско-югославската продукция  „Майстора и Маргарита“ на режисьора Александър Петрович не остават в летописите на киното като „трагични“ проекти.

Кинорежисьорът Владимир Наумов, който имал намерение да заснеме филм по романа, разказва, че в съня му дошла вдовицата на Булгаков и му казала, че никой няма да заснеме тази картина. Опитвали са се да осъществят проекти по книгата по различно време режисьорите Елдар Рязанов, Елем Климов, Юрий Кара, но или имало проблеми с инвеститорите и бюджетите, или възниквали проблеми с авторските права – все не се получавало.

Единственният сериал е този на Бортко.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Учени: Телата на хората, погребани през последните 30 години не се разлагат

Рупите – българският Йерусалим

Ето как е изглеждал в действителност Исус

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

Знаете ли колко са религиите в България?

Из гаданията на старите българи: какво показва денят, в който си роден

 Истинските имена на месеците на български език

 

снимки: pixabay.com / източник: spisanie8.bg

Може да харесате още