Home Любопитно Рупите – българският Йерусалим

Рупите – българският Йерусалим

от izumitelno
0 коментар 5,K преглеждания

Местността Рупите е наситена с особена енергия. Това твърди българската пророчица Ванга, която избира да прекара последните години от живота си в района.

Няма как думите й да не са верни – най-малкото защото тук са събрани вулканът Кожух, руините на един от най-големите антични градове по поречието на Струма и лечебни извори с температура на водата 75 градуса. В местността се намира и църквата „Св. Петка Българска“, чието изграждане е финансирано от Ванга, както и къщата на пророчицата, която, след дългогодишни спорове, вече е отворена за посещения.

1

Рупите се намира в землището на едноименното село, в близост до Петрич. То е разположено на източното подножие на възвишението Кожух. Това е остатък от конус на вулкан, който не е активен от близо 1 млн. години.

Заради климата – преходносредиземноморски, тук живеят редки растителни и животински видове, както и много змии, като една от най-забележителните е котешка змия. В района се намира и орнитологична станция, от която може да се наблюдава миграцията на птиците. На южните склонове на Кожух се намират руините на античния град Хераклея Синтика. Той е основан от древномакедонския владетел Касандър – създателя на Солун.

Рупите – българският Йерусалим
Рупите – българският Йерусалим

Сигурно доказателство, че руините принадлежат именно на това селище българските археолози откриха през 2002 г. –  латински надпис от 308 година сл. Хр. Дотогава се смяташе, че Хераклея Синтика се намира край Беласица. Минералната вода в района извира от магмените скали на угасналия вулкан. Смята се, че помага при здравословни проблеми, като част от водата е отведена с водопровод до град Петрич.

Църквата „Света Петка Българска“ не е като останалите български храмове. Тя е изографисана от Светлин Русев и стенописите й предизвикаха гнева на Светия синод, който ги смята за прекалено реалистични.

4

Немалко спорове се водят и около къщата на Ванга в местността. След смъртта на пророчицата домът й беше запечатан и години наред се бавеше отварянето му като музей. Автентичното оборудване на стаите е възстановено от фондация „Ванга“, а истинските й вещи се намират в музея в Петрич.

Всяка година в Рупите се събират хиляди туристи, привлечени от мистиката на вулкана, историята на пророчицата и лечебната сила на минералната вода. Някои от тях наричат местността „българският Йерусалим“ и вярват, че духът на Ванга помага на всички, дошли да видят последния й дом.

 

инфо: http://profit.bg/

Може да харесате още

Оставете коментар