Home Любопитно 10 от най-странните фобии

10 от най-странните фобии

от elated.firefly
0 коментар 333 преглеждания

Фобиите обикновено са резултат  от травматично преживяване и вътрешно предразположение (например наследственост). Хората, страдащи от фобии, изпитват необоснован страх от определено нещо, придружен от учестено дишане, неравномерен пулс, задъхване, потене и гадене. Изненадващо, но много от тези странни фобии остават недиагностицирани.

10 от най-странните фобии

Алиумфобия – страх от чесън

Хората с алиумофобия изпитват страх от чесъна и избягват консумацията му на всяка цена. Освен хората, вампирите и комарите също страдат от алиумофобия. В „Дракула“ на  Брам Стокър, професор Ейбрахам Ван Хелсинг използва чесън, за да се пази от злите духове.

Чесновият спрей пък може да се използва ефективно против комари.

10 от най-странните фобии

Дидаскалейнофобия – страх от ходене на училище

Дидаскалейнофобията се характеризира с неприязън към училището и засяга около 5% от хората.

Корените на тази фобия може би са свързани със заболявания като дислексията, неспособност за понасяне на академичното напрежение или конфронтациите в училище. Учителите трябва да са обучени как да се справят с тези ученици и да им отделят специално внимание.

10 от най-странните фобии

Соцерофобия – страх от сватове

Хората със соцерофобия изпитват страх или безпокойство при мисълта за сватовете си.

Пантерафобията пък е фобия от мащехата. Причината обикновено се корени в често буйното въображение на човека за сватовете, което не отговаря на истината. Много младоженци ходят на терапия, за да превъзмогнат тази фобия.

10 от най-странните фобии

Погонофобия – страх от бради

Някои хора смятат мъжете с бради за нечистоплътни и варварски. Има жени, които изпитват погнуса от красиви мъже с бради поради тази фобия.

10 от най-странните фобии

Еуфобия – страх от добри новини

Знаем, че всеки обича да чува добри новини и ненавижда лошите, но ето едно шокиращо разкритие – има хора, които изпитват страх от добрите новини.

Причината може би е в това, че понякога зад добрите новини се крие частица заблуда или нещо лошо. Страдащите от тази фобия се обграждат с негативизъм нарочно и имат нужда от терапия, за да си възвърнат увереността и оптимизима.

10 от най-странните фобии

Хипопотомонстросескуипедалиофобия – страх от дълги думи

Името съдържа 32 букви и иронията е, че представлява страх от дълги думи. Причината за такава фобия може да са говорни проблеми в детството или трудност за запомняне и умствено обработване на сложни думи. В днешно време много хора, които не четат, развиват частично фобия.

10 от най-странните фобии

Калигинефобия / Венустрафобия – страх от красиви жени

Някои мъже изпитват голямо притеснение, безпокойство и депресия, когато имат контакти с красиви жени. Това може да се дължи на травматичен инцидент в миналото с участието на красива жена, ниско самочувствие или комплекс за малоценност.

Фобията е свързвана също с телевизията и филмите, в които участват привлекателни жени и могат да повлияят на живота на човек както в личен, така и в професионален план.

10 от най-странните фобии

Хексакосиоихексеконтахексафобия – страх от числото 666

Числото 666 се нарича „числото на звяра“ в Библията. В литературата и музиката, репутацията на 666 е оставила неизлечим белег. Много готически, свръхестествени и призрачни трилъри са заложили на тази идея. Суеверието около числото е причина за много хора да изпитват дискомфорт, когато се сблъскат с него.

10 от най-странните фобии

Вестиофобия – страх от носене на дрехи

Хората, страдащи от тази фобия, предпочитат да носят много широки дрехи или да ходят голи. Причината обикновено е травматично преживяване от ухапване от насекомо, скрило се в дрехите.

10 от най-странните фобии

Пневматифобия – страх от духове

Пневматифобията е страх от свръхестественото, какъвто малко или много изпитваме всички. Симптомите включват параноя, паник атаки, гадене, потене, нервен срив и усещане, че ви преследват духове. Истории за духове, демони, върколаци и други същества от литературата, митологията и телевизията могат да влошат фобията.

Може да харесате още

Оставете коментар