Home Любопитно Най-странните ястия в ресторантите

Най-странните ястия в ресторантите

от elated.firefly
0 коментар 367 преглеждания

Предупреждаваме ви, че това меню не е за хора със слаби сърца.

Най-странните ястия в ресторантите

Сандвич с пържен мозък

Смята се, че този сандвич идва от Индиана, от времето на първите холандски и германски заселници.

Деликатесът в миналото се приготвял с мозък от крава. Днес ресторантите го правят със свински мозък заради опасността от болестта луда крава. Също като всеки друг сандвич, този се сервира с хлебче и покрит с кисели краставички, лук, горчица и кетчуп.

Най-странните ястия в ресторантите

Тестиси на домашно говедо

Известно още като хайвера на каубоя, това западноамериканско ястие е едно от най-странните в списъка ни. Но какво точно представлява? Това са тестиси от млад бик, които са му отрязани, за да бъде по-малко агресивен.

Тестисите се премахват по време на жигосване, след което се киснат в кофа с вода, а след това се мият и обелват. После се овалват в овкусена панировка и се пържат.

Може би ще се изненадате да разберете, че тези тестиси се смятат за деликатес и в много части на Западна Америка и Западна Канада организират фестивали, на които се приготвят по най-различни начини.

Най-странните ястия в ресторантите

Кхаш – телешки крака, глава и стомах

Това традиционно ястие от Близкия Изток някога е се е смятало за деликатес, на който се наслаждавали само най-богатите през зимата. В него има крака, глава и стомах от крава.

Тези части се сваряват, след което се овкусяват с най-различни билки, лимон, сол, пипер и чесън. Често се прибавя сушен лаваш към супата преди ядене.

Най-странните ястия в ресторантите

Пържени тарантули

Следващият път, когато търсите приключения в Камбоджа, определено опитайте пържените тарантули.

За разлика от някои други храни в този списък, тарантулите никога не са били смятани за деликатес. Вместо това са станали популярно ястие през 60-те, когато Червените кхмери вилнеели в Камбоджа. По онова време, имало голям недостиг на храна, затова хората започнали да стават изобретателни, за да не умрат от глад.

Днес, пържените тарантули се продават на улицата и не струват почти нищо. Приготвят се от умрели, специално подбрани паяци, които се овалват в сол и захар и се пържат в чесново олио.

Най-странните ястия в ресторантите

Саздърма от агнешки дреболии

Националното ястие на Шотландия технически е наденица, но съставките му ще ви шокират. Огромната саздърма се приготвя от агнешки бял дроб, сърце и черен дроб, които се омесват в овесено брашно и говеждо месо и се подправят. Но това не е всичко! Сместа се обгръща в агнешко шкембе и се вари.

Ако не сте имали възможността да опитате саздърмата в шотландски ресторант, подгответе се за нещо необикновено. Понякога се сервира под акомпанимент от гайдари. Традиция е също да се консумира с чаша уиски и да се дава малък тост преди първата хапка.

Най-странните ястия в ресторантите

Ин-ян риба

Ин-ян рибата, известна още като мъртва-или-жива риба представлява шаран, който се пържи жив, за да се поднесе сготвен, но още дишащ.

Това е най-скандалното ястие в списъка ни, защото практиката по приготвянето му е ненужно жестока. След като разбираме, че клиентът се наслаждава на рибата, докато я гледа как си отваря и затваря устата, трябва да се съгласим.

Може да ви е трудно да откриете ресторант, който да я предлага. Забранена е в Тайван, но някои ресторанти в Китай я имат в менюто си.

Най-странните ястия в ресторантите

Очи от риба тон

Определено една от най-отвратителните храни. Докато повечето ястия в този списък прикриват съставките си по някакъв начин, това представлява напълно цели очи от риба тон и не е за хора със слаби стомаси.

Можете да откриете очи от риба тон в много магазини в Китай или Япония. Ако видите огромно око с мазнини и мускули около него, открили сте каквото търсите.

В ресторантите, ястието се приготвя като се сварява и се овкусява цялото око. Почитателите на очите от риба тон казват, че са много вкусни и ги сравняват по консистенция и вкус със сепия.

Най-странните ястия в ресторантите

Ескамоле

Това уж вкусно ястие се предлага в много мексикански ресторанти. Представлява купа с ларви на мравки, които са събрани от корените на агава. Наричано още „хайвер от насекоми“, вкусът и консистенцията му са сравнявани с тези на изварата.

Ескамолето се сервира по много начини – пържено или като гарнитура към омлети и тако.

Най-странните ястия в ресторантите

Супа от птичи гнездо

Деликатес в Азия, тази супа се приготвя от гнездото на бързолет, което се пържи и се потапя в пилешки бульон.

Заедно със супата ще консумирате и голямо количество птича слюнка, която бързолетите използват, за да правят гнездата си.

Най-странните ястия в ресторантите

Пияна скарида

Пияната скарите представлява сладководна скарида, която се парализира в алкохолна смес, след което се яде жива. Отвратително, нали?

Може да я откриете в менютата на ресторанти в цял Китай. Всъщност, в различните региони на страната я приготвят по различни начини.

Макар във всички рецепти скаридата да се топи в ликьор байжиу, някои първо я варят, вместо да я ядат жива. Други пък я готвят и след това я мариноват в ликьор.

Може да харесате още

Оставете коментар