Home Любопитно Любопитни факти за Персийската империя

Любопитни факти за Персийската империя

от izumitelno
0 коментар 3,K преглеждания

Историците вярват, че в Персия е съществувал човешки живот от около 6000 пр. Хр и че е имало много общности, населявали източната част на планинския район Загрос. Има исторически доказателства, че хората, живяли в праисторическата ера в персийския район са отглеждали животни и са култивирали ечемик и жито. Използвали са и обрисувани съдове, за да сервират храна и напитки.

Терминът „Персийска империя” се отнася до различните династии, управлявали Персия. Една от най-ранните известни е „Праеламитската империя, следвана от управляването на Мидийската династия. Кир ІІ, познат като Кир Велики е основателят на Персийската империя, подобна на тази, която виждаме днес. Династията на Кир се наричала Ахеменидска империя. Славата й продължила 200 години, а разцветът й бил по време на управлението на Дарий І.

Персийската империя е древното име на Иран и произлиза от гръцката дума „Persis”. До 1935 европейските историци наричат цялата държава на Иран- Персийска империя.

Прединастична ера на Персийската империя

Първите преселници в Персия били персите и мидийците. Те били номадски арийски племена, мигрирали към Иран от централна Азия между 1500 пр.Хр. и 800пр.Хр. През 1000 пр.Хр. пророкът Зороастър въвежда концепта за доброто и злото и за нуждата от всевисша сила. Интерестен факт е, че думата „paradise” (рай) е извлечена от древноперсийския език. Концепциите на Зороастризма по-късно са навлезли и в други религии, като Исляма, Християнството и Юдаизма. Хората от древна Персия практикували религия, наречена Зороастризъм.

Един от първите построени градве в Персийската империя, бил Сиалк, който е построен през 3900 пр.Хр. Историческите доказателства показват, че персите били пионери във винепроизводството, а земеделието било основната им професия. Кир основал Персийската империя, чиято слава и сила продължила 2 века. По-късно тя е нападната от гърците, а накрая попада в ръцете на арабски владетели.

Персийската империя – Кир Велики

Доказателствата за създаването на силна и мощна империя сочат към Кир Велики. Персийската империя се създава под уменията и лидерството на Кир, който завладял съседските земи, разширил териториите си и по-късно ги обединил в империя. Кир бил силен владетел, известен със своите лидерски умения и мощна военна тактика. Той бил толерантен и уважавал културата и традициите, и на персите, и на мидийците. Управляващото му звено се състояло от образовани и ученолюбиви персийски и мидийски аристократи.

С помощта на силната си армия, той завладява Анатолия и регионите на изток. Кир Велики бил известен сред народите, които завладявал, тъй като почитал езика им и им позволявал да изповядват религията си. Историците са открили глинен цилиндър, на който са начертани целите и политиката му. Кир също така е провъзгласил „Хартата на човешките права”.

Кир Велики продължава експанзията на Персийската империя, побеждавайки краля на Лидиа (модерна Турция) през 546 пр.Хр и завладявайки Вавилонската империя (модерен Ирак) през 539 пр.Хр. До смъртта си през 530пр.Хр. Кир постига големи успехи над много кралства в Централна Азия. Умира по време на кампания в Азия и е погребан в каменен храм в Пасаргада.

След смъртта на Кир Велики в Персийската империя настъпва хаос до появата на Дарий І, на който благодарение на силните основи, завещани от Кир, лесно му се удава съживяването на империята. Той я разделя на няколко провинции и назначава за всяка една от тях по един местен управник, който да събира данъци и такси. Управлението на Дарий І е познато като Златния период в историята на Персийската империя.

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още