Home Любопитно За какво служат райетата на зебрите

За какво служат райетата на зебрите

от elated.firefly
0 коментар 3,1K преглеждания

Райетата на зебрите отдавна са нещо като мистерия. Знаем, че служат за защита, но точният механизъм не е напълно ясен. Защо еволюцията ги е избрала? Черното върху бяло е като сигнална жилетка за хищниците в саваната. Благодарение на компютърна симулация, учените вече знаят малко повече.

С алгоритъм за засичане на движение, двама учени от Куинслендския университет и Лондонския университет са симулира движенията на стадо и са определели, че райетата снабдяват зебрите не с една, а с две оптически илюзии, които ги скриват от гладните хищници.

За какво служат райетата на зебрите

Първата е наречена ефекта на въртящата се перка. Представете си перка на самолет. Когато въртенето й достигне определена скорост, получавате илюзията, че перката започва да се върти в обратната посока. Същото се отнася и за джантите на автомобила например.

Втората оптична илюзия, която зебрите използват е известна като ефекта на спиралата. Макар да се върти хоризонтално, създава ефекта, че всъщност се движи вертикално.

Райетата на зебрите, казват учените, причиняват и двете илюзии, с което отблъскват насекоми и вероятно хищници. „Според нас, визуалната система на наблюдаващия се претоварва от много сигнали за движение, идващи от две добре познати оптични илюзии. Те действат заедно, за да объркат хапещите насекоми, идващи от въздуха, или вероятно хищници по време на лов, особено когато две или повече зебри се движат като стадо.“

Ето, на! Следващият път, когато се опитате да се скриете от някого, отидете в тълпата и се покрийте с чаршаф на черни и бели ивици, след което бягайте колкото бързо можете.

Може да харесате още

Оставете коментар