Home Загадки Теории за Новия световен ред

Теории за Новия световен ред

от izumitelno
0 коментар 1,8K преглеждания

Живеем във века на Интернет и информационното пресищане е нещо съвсем нормално за нашето ежедневие. Всички социални мрежи, които използваме, ни предлагат новини за всичко и всеки. Те се явяват и изключително плодородна почва за развитието и разпространението на множество конспиративни теории, които захранват ума и въображението ни.

Една от най-разпространените е тази за Новия световен ред. Тя не е толкова нова, колкото е особено плодотворна. Според нея светът се управлява от една шепа хора – световен елит, който се стреми да наложи нов световен ред. И това е най-елементарно казано.

 

Теории за Новия световен ред
pixabay

В основата си Новият световен ред може да бъде определен като политически термин, използван от различни политици в различно време, за да обозначат преломен исторически момент, след който светът ще тръгне в нова посока. А 20 век е богат на такива моменти. Нека вземем края на Втората световна война и появата на повечето международни институции, които познаваме днес, начело с ООН.

През годините на Студената война обаче се появяват различни теории за силите, управляващи света и отделните държави. Такива теории могат да бъдат чути и днес и са подкрепени от множество хора.

След края на Студената война обаче новият световен ред вече поема в ново направление.

Нека разгледаме някои от основните конспиративни теории за Новия световен ред.

 

Масоните

Теории за Новия световен ред

През вековете масоните винаги са били свързвани с една или друга конспирация, особено що се отнася до техните политически и икономически цели. Тъй като масонството е един вид тайно общество със специфични ритуали, много е лесно организацията му да бъде обект на теории и спекулации.

 

Една от по-разпространените спекулации по отношение на масоните е, че техни основни представители са участвали в създаването на САЩ – Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин. Те са наложили масонските символи в тези на САЩ по отношение на архитектура, банкноти, разположение на улици и магистрали и пр. Тази теория е благодатна почва за написването на множество романи и заснемането на филми.

Илюминати

Теории за Новия световен ред

Друго любимо тайно общество на конспиративните теоретици са илюминатите. Те са създадени в ерата на Просвещението и включват в редиците си защитници на либерализма, свободата на мисълта, равенството между половете и пр. идеи, които са били прогресивни за времето на създаването им – 18 век.

През годините илюминатите са обвинявани в множество подривни дейности включително и избухването на Френската революция посредством разпространението на радикални идеи.

 

През 20 век илюминатите са смятани за тайно общество, което обслужва европейските елити и се стреми към световно господство.

Четвъртия Райх

Теории за Новия световен ред

Този термин се използва често и като синоним на Новия световен ред и предизвиква представи за времето на Втората световна война и управлението на Хитлер.

Според тази теория оцелели от Втората световна война бивши нацисти са се укрили на различни места по света (и особено в САЩ), които се заели да въведат някои от принципите на нацизма, работейки зад кулисите на някои от най-големите световни правителства и организации.

Каквито и теории относно Новия световен ред да съществуват, важно е да запомним едно. Те са добре конструирани и много близо до фактите, които всеки един от нас може да намери. По този начин те успяват да спечелят сподвижници и да обяснят понякога необяснимото.

Използват реално съществуващото, за да подкрепят тезите си с доказателства. При по-задълбочен поглед обаче откриваме, че те са просто теории, които нямат реална обосновка в съществуващата реалност. Като всяка друга теория и те се нуждаят от базирани на реални научни данни изследвания и проучвания. Но пък какво лошо има да се забавляваме с подобни книги и филми?

 

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар