Home Загадки Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция

Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция

от izumitelno
0 коментар 647 преглеждания

На гръцкия остров Евбея се намира една истинска археологическа мистерия: 25 масивни постройки, наречени Дракоспита или Драконови къщи. Издигнати от свръхмасивни варовикови блокове, оформящи пирамидален покрив, мистериозните драконови къщи са истинска древна енигма. Експертите не са сигурни кой ги е построил, как са били построени, но най-важното е, че експертите нямат и представа кога са били построени.

Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция

Драконовите къщи (на гръцки Дракоспита) са 20 обширни постройки, пръснати в южната част на остров Евбея – шестият по големина в Средиземноморието, намиращ се източно от брега на континентална Гърция.

Т.нар. Драконови къщи са правоъгълни конструкции, съставени от огромни камъни, построени в циклопски стил, поставени един върху друг без никакъв хоросан.

Пространствата между тях са изпълнени с други по-малки камъни, а покривът е покрит с еднакво големи каменни плочи, оставящи пролука за навлизане на светлина.

Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция
Драконова къща в Охи: входът, видян отвътре.

Най-запазените Драконови къщи са тези, намиращи се в планината Охи, в югоизточната част на острова. Три други циклопски Драконови къщи се намират в Пали-Лака и в Капсала.

Въпреки факта, че са наречени Драконови къщи, масивните постройки всъщност нямат общо с тези митологически създания.

Назовани са Драконови къщи, понеже местното предание приписвало на създателите им неизвестни свръхчовешки сили, като се има предвид големината на каменните блокове, използвани в строителния процес. Обикновени хора не може да са построили тези масивни постройки, нали?

Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция
Драконова къща в Охи: Покрив.

Истинската им възраст си остава мистерия, също както и неизвестните им строители.

Въпреки че „Драконовите къщи” за пръв път били описани в края на 18-ти век, все още няма точно датиране на постройките.

Някои изследователи вярват, че могат да се проследят до седми век пр.Хр., като предшественици на по-късните гръцки храмове.

Други ги смятат за отбранителни конструкции от Елинистичния период от III-IV в.пр.Хр.

Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция
Драконова къща в Охи: Южно лице.

Само че ексепртите все още не могат да се съгласят за датата им, а липсата на материали около масивните постройки прави задачата още по-трудна.

Драконовите къщи били „открити” от британския геолог Джон Хоукинс, който се изкачил на планината Охи (1398 метра височина) на 21 октомври 1797 г.

Там той намерил постройка, която изследвал и на която направил скици, заключавайки въз основа на дизайна им, че масивните постройки трябва да са по-стари от класическите гръцки храмове.

След като се разчуло за съществуването на масивни постройки в Средиземноморието, много други се запътили към Гърция, за да видят „Драконовите къщи” с очите си.

В годините след като Хоукинс ги открил, много археолози посетили мястото, като Хайнрих Улрихс, който публикувал монограф относно постройките през 1842 г.

В по-късни времена основните изследователи са американците Жан Карпентър и Дан Бойд.

Енигматичните Драконови къщи в планината Охи се намират на надморска височина 1386 метра и имат среден размер от 12.7 на 7.7 метра, с врата в центъра на южната стена, два метра висока на един широка и увенчана с огромен 10 тонен трегер, подаващ се над нея, както и прозорчета отстрани.

Стените имат средна дебелина 1.4 метра, подходяща да поддържа тежкия каменен покрив, а вътрешността се издига на средна височина 2.4 метра.

Повърхността на постройката е 48 квадратни метра, а целият под е покрит с каменни панели.

Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция
Драконова къща, Пали Лака, северно до Стира/Евбея/Гърция.

Както е отбелязано от експертите, трите Драконови къщи в Пали Лака много приличат по размери на тази в планината Охи, но стените са по-тънки – само средно 1.1 метра.

Използваните каменни блокове са по-малки и като цяло стилът е по-недодялан, по-малко изтънчен и вероятно по-стар.

Странното е, че въпреки свръх-масивната им големина и сложни елементи на дизайна, няма абсолютно никакво споменаване на тези постройки в древните източници, тъй че всичката налична информация идва от легендите и фолклора на областта, където са построени, както и подробности от изследователи, които са посетили постройките в по-скорошни времена.

През 1959 г. били проведени разкопки по пострийките в планината Охи, които изнесли на светлина керамични фрагменти, датирани към Елинистичния период.

Археолозите са намерили и най-различни укрепления, върху едно от които откриват малък текст, написан на неизвестна писменост, който сега се пази в археологическия музей в Каристос.

Неземна връзка?

Мегалитна мистерия: Енигматичните Драконови къщи в Гърция
Нощното небе и различните съзвездия.

Интересни подробности били открити през 2002 и 2004 г., когато изследователи от Отдела по Астрофизика при Атинския университет излседват ориентацията на Драконовите къщи в планината Охи. Експертите стигнали до заключението, че Драконовите къщи били ориентирани към звездната система Сириус около 1100 г.пр.Хр., предполагайки че мистериозните Циклопски постройки може да са били използвани за нещо като астрономически обсерватории.

Само че поради липсата на по-изчерпателни данни гръцките Драконови къщи продължават да са енигма за археолозите.

Както е отбелязано от някои автори, мистериозните постройки дори могат да са ключа към разбирането на по-късната гръцка архитектура.

Каквато и да е била целта им, си остава мистерия как са били построени масивните постройки, как все още стоят и най-важното – точната им възраст.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар