Home Любопитно Най-великите жени воини, които смазвали империи

Най-великите жени воини, които смазвали империи

от izumitelno
0 коментар 40,K преглеждания

В представите на хората великите пълководци са винаги мъже. Това се дължи до голяма степен на статуса на жените в предишните векове, който не им е позволявал да имат съществена роля в обществения живот.

Историята обаче познава жени, успели с огъня на характера си да разбият тези стереотипи и да изпишат имената си с големи букви в хрониките. Става въпрос за представители на нежния пол, които буквално не си поплюват – категоричността и уменията им дори надвишават тези при известните мъже воини в историята.

Тук ще прочетете за 2 дами, които успяват да разбият почти хиляда годишно робство и да върнат свободата на своите хора. Също така в аналите е останала една кралица, която буквално смазва римски легиони без да ѝ мигне окото. Представяме ви най-великите жени воини.

 

Царица Юдит

Най-великите жени воини, които смазвали империи

Юдит живяла през 10 век. Тя била юдейска царица, управлявала народа бета израел в Етиопия. Застава начело на царството си, след като собственоръчно убива съпруга си, докато той седи на самия си трон. Остава в историята с ненавистта си към християнската религия. През 960 година Юдит застава начело на поход, който напълно унищожава последното християнско царство в Африка – Аскум. Воините ѝ разрушават паметници и църкви.

В погромите владетелката участва лично. Управлява 40 години, като основна цел в управлението ѝ, което е белязано с невиждан терор, е избиването на всички членове на Соломоновата династия (потомци на Савската царица). Дори и днес в северна Етиопия се разказват приказки за Юдит, с които се плашат децата.

Боудика

Най-великите жени воини, които смазвали империи

Боудика е владетелката на келтското царство Норфолк, намирало се в древността в днешна Източна Англия. През 60 г. тя застава начело на въстание срещу Римската империя и в жестока битка предвожданите от нея войски избиват 70 000 римляни. Въстанието (60–61 г.) е потушено и тя се самоубива. Римляните запомнят червената ѝ коса и дълго време се страхували от червенокоси жени.

Сестрите Трунг

Най-великите жени воини, които смазвали империи

Сестрите Трунг са национални героини във Виетнам. Двете повеждат въстание през 1 г. от н.е. срещу продължилото почти хиляда години китайско робство. Те успяват да съкрушат легионите на китайците и основават свое царство в Северен и Централен Виетнам.

Легендите разказват за тях, че били неустрашими войни. Влизали в бой чисто голи, за да засрамят противниковите войници. В крайна сметка след две десетилетия битки с Китай Царство Трунг било съкрушено. Сестрите се самоубили, за да не бъдат пленени живи, което било мечтата на китайския император.

Царица Зенобия

Най-великите жени воини, които смазвали империи

Зенобия управлявала град Палмира, днешна Сирия, в началото на миналото хилядолетие. През 250 година тя лично повежда въстание срещу Рим, съкрушава всичките изпратени срещу нея легиони и завладява голяма част от Мала Азия, Сирия и Армения. Обявява се за царица на Египет, като претендира, че е наследничка на Клеопатра.

Нужни били цели 25 години, за да може Рим да съкруши Зенобия. Тя е окована в златни вериги и показана по улиците на великия град. След това е заточена във вила в покрайнините на столицата, но продължава да оказва влияние до края на живота си с редица заплетени интриги.

 

инфо: sanovnik.bg / Петьо Любомиров

Може да харесате още

Оставете коментар